Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στη διάλυση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr           

                                                                                                               
Αθήνα, 10-4-2017
Αρ. Πρωτ. : 7084
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Όχι στη διάλυση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
         
Η επιλογή της κυβέρνησης να υπερβεί ακόμα και αυτές τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη Δ.Ε.Η.  και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να προχωρήσει σε ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της Δ.Ε.Η., ορυχείων της και υδροηλεκτρικών μονάδων συνιστά μείζων ζήτημα.
Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν, ήρθε η σημερινή συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα υπογράφοντας το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ήδη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου την έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης και της χρεοκοπίας. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ σημαίνει ότι χάνεται το δημόσιο εργαλείο για την ηλεκτροδότηση του λαού και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκχωρηθούν σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και η διαχείριση των νερών.
Η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ σημαίνει ότι:
α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα, ειδικά για τις μικρές καταναλώσεις. Υπάρχει κίνδυνος να σημάνει τέλος εποχής για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που σήμερα διασώζει τη δυνατότητα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Θα σταματήσει το καθεστώς των ρυθμίσεων – διευκολύνσεων αποπληρωμής των οφειλών και μεγάλο μέρος των καταναλωτών θα απειληθεί με διακοπές ρεύματος
β) Θα απειληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας
γ) Οι περιοχές των ορυχείων και των υδροηλεκτρικών σταθμών θα περάσουν στα χέρια νέων τσιφλικάδων.

Ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε για:
Να ματαιωθεί αυτό εθνικό έγκλημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της διάλυσης της ΔΕΗ.
Να διασωθεί η ΔΕΗ ως Δημόσια, ισχυρή Επιχείρηση, να ανασυγκροτηθεί και με αναβαθμισμένη παρουσία να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και να μην οδηγηθεί σε καταλήστευση και διάλυση. 
Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μας πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) σε όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας.
Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.


Η ενέργεια, όπως και το νερό οφείλουν να είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου