Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΣΑ: Παρέμβαση για το ασφαλιστικό στο ΔΣ ΕΦΚΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΣ/ΕΦΚΑ ΣΤΙΣ 30.03.17

Με την ολοκλήρωση πλέον 3 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του νέου ενιαίου υπερ-φορέα ασφάλισης ΕΦΚΑ και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου από 01.01.17 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει γίνει πλέον κατανοητό στην πράξη, μετά και την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ, πως πρόκειται για μια ενοποίηση με αρνητικό πρόσημο για το σύνολο των πιο πληττόμενων κοινωνικών ομάδων σε όποιο εργασιακό κλάδο και αν ανήκουν.

Ειδικότερα για τον κλάδο των μηχανικών του πρώην πλέον ΤΣΜΕΔΕ, όπως επίσης και για άλλους κλάδους του πρώην ΕΤΑΑ, είναι ξεκάθαρο πως το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, σε πλήρη συνέχεια των προηγούμενων, επιτίθενται για μία ακόμη φορά βίαια στις πιο πληττόμενες κοινωνικές ομάδες δηλαδή στους άνεργους και στους υποαπασχολούμενους συναδέλφους οι οποίοι μάλιστα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.      

Είναι προφανές πως το επόμενο χρονικό διάστημα στον ήδη μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων από όλους τους εργασιακούς κλάδους που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ και οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα προστεθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι στους οποίους φορτώνεται ένα πλήρως άδικο χρέος που διαρκώς μεγαλώνει και στο οποίο επιβάλλονται απαράδεκτες προσαυξήσεις.

Οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται ήδη σε αυτό το καθεστώς δηλαδή της δημιουργίας ενός τεχνητού ασφαλιστικού χρέους, πλήρως δυσανάλογου με την εργασιακή και οικονομική τους κατάσταση, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που αργά ή γρήγορα θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και δύο νέες αρνητικές εξελίξεις που εφαρμόζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη σημερινή κυβέρνηση:

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θεωρούνται για τον ΕΦΚΑ οφειλέτες χάνουν πλήρως την ασφαλιστική τους ικανότητα και βρίσκονται εκτός του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με συνέπεια να καλούνται να καλύψουν ατομικά τις όποιες ανάγκες του για παροχές υγείας. Τον τελευταίο μάλιστα μήνα με την εφαρμογή κατά γράμμα μιας νέας υπουργικής απόφασης έχουν περιοριστεί σε μια πολύ μικρή ομάδα και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις εφαρμόζονταν παλαιότερα.

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θεωρούνται για τον ΕΦΚΑ οφειλέτες από 01.01.17 έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον από το 1ο ευρώ οφειλής το ΚΕΑΟ. Έναν φορέα-εισπρακτικό μηχανισμό που δημιούργησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με σκοπό την με κάθε μέσο (κατασχέσεις, δέσμευση λογαριασμών κ.α.) αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών και τον οποίο φορέα συνεχίζει να υποστηρίζει και να αναβαθμίζει η σημερινή κυβέρνηση σε βάρος των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων και όχι των εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμα περισσότερους στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για συλλογική παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΦΚΑ την Πέμπτη 30.03.17 στα γραφεία της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 8 στην Αθήνα στα πλαίσια της προηγούμενης απόφασης του ΔΣ/ΣΜΠΕ στην κατεύθυνση των πάγιων αιτημάτων μας:

  1. Να δοθεί πλήρης και καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους με δωρεάν παροχές υγείας.
  1. Να μην αποσταλούν τα στοιχεία των οφειλετών ανέργων, εργαζόμενων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών στο ΚΕΑΟ.
  1. Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του άνεργου μηχανικού και του υποαπασχολούμενου μηχανικού και να εφαρμοστούν:
α) πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών του έως την εύρεση σταθερής εργασίας που αποφέρει μόνιμο και σταθερό εισόδημα.
β) δυνατότητα μερικής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις και άλλες επιβαρύνσεις.
γ) παροχές πρόνοιας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό κλάδο των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

  1. Να μην εφαρμοστούν οι αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών (Ν. 3986/11) σε όλους τους ασφαλισμένους μηχανικούς και για όλους τους κλάδους ασφάλισής τους και να γίνει επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
  1. Να εφαρμοστούν ευνοϊκά μέτρα διευθέτησης των ασφαλιστικών οφειλών όπως:
α) Διαγραφή χρεών από ασφαλιστικές οφειλές για όσους μηχανικούς έχουν μηδενικά εισοδήματα από την άσκηση του επαγγέλματος ή υποαπασχολούνται.
β) Διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλες τις ασφαλιστικές οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα στα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
  1. Να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα σε όλους τους ασφαλισμένους, όταν οι οφειλές τους αφορούν ίδιες εισφορές.
  1. Ειδικότερα για τις υπέρογκες τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών να δοθεί παράταση χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις.

ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου