Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Στάση εργασίας των εργαζομένων του ΤΕΕ


ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 10πμ έως 2 μμ.
& ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Συνάδελφοι – ισσες,
η Γενική Συνέλευση στις 31 Ιανουαρίου αποφάσισε να καλέσει όλους τους εργαζόμενους του ΤΕΕ σε στάση εργασίας την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου διεκδικώντας:
Την κάλυψη των οικονομικών του ΤΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ένταξη του ΤΕΕ στο Μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης.
Μετά την κατάργηση του κοινωνικού πόρου 2% με το μνημόνιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μετρά Εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016» το ΤΕΕ εγκαταλείφθηκε στην τύχη του όσον αφορά στα οικονομικά του. Τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οδήγησαν το ΤΕΕ σε οικονομική ασφυξία. Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης είναι διαιώνιση της ανασφάλειας των εργαζόμενων στο ΤΕΕ και δημιουργεί και το έδαφος για μια σταδιακή μετατροπή του ΤΕΕ από ΝΠΔΔ σε ένα συρρικνωμένο ΝΠΙΔ.
       Οι εργαζόμενοι του ΤΕΕ, βρίσκονται μπροστά σε ένα τρίστρατο όπου συναντιούνται και συγκρούονται τρεις διαφορετικές μεταξύ τους λογικές:
  • η λογική της υποταγής
  • η λογική του “μικρότερου κακού” 
  •  η λογική της ρήξης
η λογική της υποταγής σε αυτή την κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα συρρίκνωση του ΤΕΕ και στην ολοκληρωτική μετατροπή του σε «υπεργολάβο» έργων ΕΣΠΑ, πολλές φορές άσχετων και με το αντικείμενό του. Η ευκαιριακή κάλυψη των οικονομικών του με έργα ΕΣΠΑ, χωρίς καμία δημόσια ευθύνη για τον ρόλο του έχει άμεσο αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιούνται βαθμιαία οι λειτουργίες του. Είναι η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονίων και της αντιμετώπισης της κρίσης.
 Η λογική της υποταγής είναι η λογική του εκμηδενισμού του ΤΕΕ και των υπηρεσιών του.
η λογική του “μικρότερου κακού” προσπαθεί να βρει διέξοδο χωρίς ρήξη με αυτή την κατάσταση. Προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους πως δήθεν ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, με τα κατάλληλα «κονέ», μπορούν να υπάρξουν οι δίαυλοι ανάμεσα στους εργαζόμενους και την κυβέρνηση, ότι θα αμβλύνουν τις  συνέπειες στους εργαζόμενους και στον Οργανισμό του ΤΕΕ.
Η λογική του λεγόμενου “μικρότερου κακού”, της “αποφυγής των χειρότερων” διαψεύστηκε οικτρά και στο ΤΕΕ το ίδιο όπως και στην κοινωνία. Το αποτέλεσμά της δεν ήταν όπως νομίσανε κάποιοι ένας συμβιβασμός και ένα όριο στην καταστροφή αλλά μια βαθμιαία κατάρρευση και η συνεχής μεταλλαγή προς το χειρότερο.  
η λογική της ρήξης είναι η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους. Η ρήξη με την εφαρμογή των μνημονίων στο ΤΕΕ για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του από το Δημόσιο, ο αγώνας για την επιστροφή των κουρεμένων αποθεματικών του (περίπου 2.000.000€) από το PSI είναι η μόνη διέξοδος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της ρήξης, καλούμε τους συναδέλφους στο ΤΕΕ να συμμετέχουν μαζικά στην στάση εργασίας και την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για να απαιτήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να πάρει θέση στα αιτήματά μας:
  • Πλήρη κάλυψη των οικονομικών του ΤΕΕ από το Δημόσιο Προϋπολογισμό
  • Ένταξη στο Μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Να καταργηθούν τα μνημόνια και να φύγει η τρόικα από τη χώρα.
 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου