Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

TTIP: οι επιτπώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ τη μελέτη των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με τίτλο "TTIP: οι επιτπώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία"


 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της πρώτης Ελληνικής μελέτης με θέμα
«TTIP: Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Οικονομία, στην Κοινωνία»

Έκδοση ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Συνέχεια της παρουσίασης της μελέτης που έγινε την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.ΔΕ.Α.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 17 Σεπτεμβρίου 2016, δίνουμε στη δημοσιότητα την πρώτη Ελληνική μελέτη με θέμα: «TTIP: Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Οικονομία, στην Κοινωνία»/ ISBN: 978-618-82830-0-8.

Η σύνταξη της μελέτης ανατέθηκε από τους ΦτΦ  στις Ομάδες
α) Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης  Α.Π.Θ  [Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Ο.Π.Ε., Α.Π.Θ. |
Ειρήνη Οζούνη, Υποψ. Διδάκτορας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Ο.Π.Ε., Α.Π.Θ. |
Στέργιος Σερέτης, Δρ. Πολιτικής Οικονομίας του Διεθνούς Εμπορίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Ιατρικής, Α.Π.Θ. και Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου]

β) Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης [Λίνα Μουργή, Dipl.-Ing, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης | Έλενα Τζαμουράνου, Dipl.-Ing, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης | Γιώργος Βελεγράκης, Υποψήφιος διδάκτωρ, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικός συνεργάτης]

Οι δύο ομάδες  συνεργάστηκαν μεταξύ τους και παρουσιάζουν την εργασία τους σε ενιαίο κείμενο. 

Η μελέτη παρουσιάζεται σε 80 σελίδες σχήματος Α4, περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχήματα και διαγράμματα, λεξικό όρων, βιβλιογραφία.
Δημιουργικό: Γραφικές Τέχνες Metrographics – Αριστείδης Παπαδάκης.

Η μελέτη είναι από 19 Οκτωβρίου ελεύθερη στο διαδίκτυο και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή e-magazine και PDF https://joom.ag/iuKQ .

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ κειμένων για τη μελέτη σε μορφή e-magazine με δυνατότητα λήψης του αρχείου σε μορφή PDF:

1.       Μελέτη «TTIP: Οι Επιπτώσεις στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Οικονομία, στην Κοινωνία» https://joom.ag/iuKQ
2.       Συνοπτική Παρουσίαση της μελέτης στα Ελληνικά http://joom.ag/FB7Q
3.       Συνοπτική Παρουσίαση της μελέτης στα Αγγλικά http://joom.ag/UNwQ
4.       Προδημοσίευση της μελέτης στα Ελληνικά http://joom.ag/jPAQ
5.       Προδημοσίευση της μελέτης στα Αγγλικά http://joom.ag/fXuQ

Εναντίον των αθυρόστομων γελωτοποιών

Σκίτσα και ομιλία του Ντάριο Φο στην απονομή του βραβείου Νόμπελ
Τα αυθεντικά σκίτσα και η ομιλία του Ντάριο Φο στην απονομή του βραβείου Νόμπελ 1997
Το 1997, η Σουηδική Ακαδημία έδωσε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας στον Ντάριο Φο, απόφαση που, όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του, προκάλεσε αναταραχή, τόσο στους κύκλους του Πάπα, όσο και στους ιταλικούς κύκλους των «εκλεκτών».Η ομιλία του Ντάριο Φο συνοδευόταν από 25 σκίτσα του, γιατί «μ΄ αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να αυτοσχεδιάσω, να εξασκήσω την φαντασία μου και να σας αναγκάσω να χρησιμοποιήσετε και τη δική σας φαντασία…».
Η ομιλία του Ντάριο Φο ενώπιον της Σουηδικής Ακαδημίας, δεν ήταν μια τυπική ομιλία παραλαβής ενός βραβείου. Ήταν ουσιαστικά μια θεατρική παράσταση που περιλάμβανε καλαμπούρια, κίνηση, παντομίμα, αφήγηση.
Στο βιβλίο των εκδόσεων ΚΨΜ αποτυπώνονται τα πρωτότυπα σκίτσα καθώς και η ελληνική τους μετάφραση. Επίσης παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του Ντάριο Φο στην τελετή απονομής. Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Πάνος Τότσικας καταγράφει την μικρή ιστορία των «αριστερών και ανατρεπτικών» Νόμπελ και μας εισάγει στο κλίμα της εποχής και τα γεγονότα που αναφέρει ο Ντάριο Φο στην ομιλία και τα σκίτσα του. Στο επίμετρο, η συγγραφέας και μουσικός Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) που μετέφρασε τα σκίτσα και την ομιλία από τα ιταλικά, "κρυφοκοιτάζει" τον Ντάριο Φο.
«Οι Τζιουλλάρι (γελωτοποιοί), ήταν οι ζογκλέρ του μεσαίωνα, που διέσχιζαν την Ευρώπη, μεταφέροντας τις τραγουδιστικές και χορευτικές παραστάσεις τους. Ήταν φιγούρες που γεννιόνταν από το λαό και από το λαό έπαιρναν την οργή για να του την ξαναμεταδώσουν. Για το λαό το θέατρο ήταν πάντα το κύριο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά ακόμα και πρόκλησης και αναταραχής των ιδεών. Το θέατρο ήταν η ζωντανή και ομιλούσα εφημερίδα του λαού. Γι΄ αυτό ακριβώς οι Τζιουλλάρι κυνηγήθηκαν σκληρά στο μεσαίωνα από τη φεουδαρχία. Όταν τους έπιαναν, τους έγδερναν και τους έκοβαν τη γλώσσα…»

Μια «αμαρτωλή» μετακόμιση

Κτίριο Κεράνης

Το κτίριο Κεράνης συμπεριλαμβάνεται στο σκάνδαλο της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου στις «Εθνική Πανγαία» και «Eurobank properties»
«Mετά την παρουσίαση του κτιρίου, θα δοθεί η δυνατότητα στα ΜΜΕ να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Για λόγους καλύτερης οργάνωσης της ξενάγησης, είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τον εκμισθωτή του κτιρίου, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», τόνιζε η ανακοίνωση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών ενόψει των εγκαινίων του κτιρίου Κεράνης, όπου προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν απολύτως ακριβής. Το κτίριο Κεράνης δεν ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά σε ολλανδικό fund και κοστίζει μηνιαίως 221.000 ευρώ.
Το κτίριο Κεράνης συγκαταλέγεται στο σκάνδαλο πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου στις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας (Εθνική Πανγαία) και της Eurobank (Eurobank properties), συμφωνία με την οποία το Δημόσιο πούλησε τα συγκεκριμένα ακίνητα για 261 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα τα επανενοικίασε για 20 χρόνια αντί 600 εκατ. ευρώ.
Ακολούθως, το 66% της Πανγαίας πωλείται με έτερη σκανδαλώδη σύμβαση σε ολλανδικό fund, υπό την επωνυμία Invel Real Estate, με αποτέλεσμα ούτε λίγο-ούτε πολύ η Εθνική Πανγαία να είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών κτιρίων του Δημοσίου.
Τον περασμένο Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παρουσιάζει απόφασή του για σχέδιο μετεγκατάστασης επτά υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνης επικαλούμενος εξοικονόμηση πόρων.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις όμως των εφοριακών από την πρώτη στιγμή αντιδρούν με σφοδρότητα, κάνοντας λόγο για τη νομιμοποίηση ενός σκανδάλου για το οποίο έχει επιληφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ θέτουν και ζήτημα ασφάλειας και προσβασιμότητας του κτιρίου.
Και αυτό καθώς κατά τα προηγούμενα έτη και από το 1998 που το κτίριο βρέθηκε στην κατοχή του Δημοσίου επιχειρήθηκε να στεγαστούν σε αυτό αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης, τα δικαστήρια Πειραιά.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Εικόνες από εγκαταλελειμμένη βιομηχανική ζώνη στο Detroit

Εγκύκλιος για Ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2016

Εγκύκλιος του Υπ. Κοινωνικής ασφάλισης για Ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2016 που διατηρεί φυσικά τις ληστρικές μνημονιακές αυξήσεις του Ν. 3986/11, εξαιρώντας μόνο όσους αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία μέσα στο 2016...


Σε συνέχεια του αριθ. 72058/1-6-2016 εγγράφου σας, σχετικά με την υποχρέωση υπαγωγής των από 1/1/1993 ασφαλισμένων του Τομέα σας σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2016, κατ’ εφαρμογή της παρ. 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 3 β και στ και 39 του ν.4387/2016, επέρχονται από 1/1/2017 μεταβολές στο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, εμμίσθων και ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1/1/1993.
Κύριο γνώρισμα του νέου καθεστώτος, το οποίο εφαρμόζεται από 1/1/2017 και μετά είναι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των εμμίσθων υπολογίζονται  επί των μηνιαίων αποδοχών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τους εμμίσθους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα δε με την παρ. 16 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο δεύτερο παρ. 6β του ν.4393/2016, η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς, καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, εμμίσθων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015, παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016, με εξαίρεση την εισφορά για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ που καταργούνται αναδρομικά από 1/1/2016 βάσει του άρθρου 94 παρ. 4 και 5 του ν.4387/2016. 

Κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Συνέντευξη με την Τόνια Κατερίνη από την κίνηση Πλειστηριασμοί STOP


Στον απόηχο των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς, κινητοποιήσεις που το φθινόπωρο έγιναν αισθητές στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας και κατάφεραν μάλιστα να αποτρέψουν πλειστηριασμούς, βρεθήκαμε στο Ειρηνοδικείο Αθήνας. Παρά την αποχή των δικηγόρων πολίτες και στελέχη του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς βρέθηκαν εκεί για να διασφαλίσουν ότι για άλλη μια φορά κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας δεν θα βγει στο σφυρί. Εκεί μιλήσαμε με την Τόνια Κατερίνη από την κίνηση Πλειστηριασμοί STOP.
Τη συνέντευξη πήρε ο Μάριος Κωνσταντινίδης από εδώ

Τι έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες εβδομάδες και το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει βρεθεί ξανά στα ειρηνοδικεία;

Μετά την απεργία των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και το κενό του καλοκαιριού, από τον Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει να γίνονται πλειστηριασμοί με μεγαλύτερη συχνότητα. Μέσα σε αυτούς τους πλειστηριασμούς έχουμε δει και κατάφορες αδικίες εις βάρος πολύ αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Οι κινηματικές συλλογικότητες και ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς είχαν κάνει μία «κοιλιά» λόγω της περιόδου απραξίας. Σήμερα έχουν επανενεργοποιηθεί και έχουν μια ισχυρή παρουσία πλέον με μαζικότητα που αυξάνεται.
Υπάρχει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση μέσω του νόμου Κατσέλη προστατεύει τη πρώτη κατοικία και μάλιστα ακούγεται ότι θα νομοθετήσει προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η προστασία. Σήμερα γίνονται πλειστηριασμοί;

Πλειστηριασμοί γίνονται όταν το κίνημα είναι χαλαρό. Την προηγούμενη εβδομάδα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, είχαμε τρεις πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δύο από την Πειραιώς και ένα από την Παγκρήτια Τράπεζα. Αυτοί οι πλειστηριασμοί αφορούσαν μικρά διαμερίσματα, πενήντα και εξήντα τετραγωνικών, οι οποίοι δεν έγιναν γιατί υπήρξε μια έντονη και μαζική αντίδραση. Γίνονται πολλοί πλειστηριασμοί δεύτερης κατοικίας, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και γίνονται και κάποιοι, σε μικρότερο ποσοστό, ακινήτων επιχειρήσεων.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ότι το κίνημα αυτό υπερασπίζεται τους πλούσιους και τις εταιρίες και ότι τελικά πίσω από τους πλειστηριασμούς δεν είναι άνθρωποι του μεροκάματου…

Στοιχεία - σοκ για την καταιγίδα» φόρων και εισφορών στα «μπλοκάκια»


Διαβάστε σχετικά και εδώ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το σοκ που έρχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όσους εργάζονται με «μπλοκάκι» και ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δημοσιεύει το Εθνος.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ σαν μισθωτός.

Από 1/1/2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχει από το «μπλοκάκι», ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού του.

Εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών. 
Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 που είναι το μίνιμουμ.
Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ ανάλογη, με βάσει το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Αν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 16% των μικτών τους αποδοχών. Αν, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και συνδέονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για τη δεύτερη δραστηριότητά τους (μπλοκάκι) θα καταβάλλουν έξτρα εισφορά σύνταξης και ασθένειας που θα είναι 26,95% από το πρώτο ευρώ της αμοιβής τους (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια).

Η συνολική επιβάρυνση -μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (π.χ. ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές «εργαζομένου» είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.

Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το 80%.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ο τεχνικός κόσμος οφείλει να υποστηρίξει την ΒΙΟΜΕ


synelefsimixanikon.espivblogs.net

Ως μηχανικοί και ως άνθρωποι της εργασίας και της παραγωγής που δεχόμαστε άμεσα οι ίδιοι τις συνέπειες της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας από τις εδώ και χρόνια ασκούμενες πολιτικές, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την σημασία των έμπρακτων κοινωνικών πρωτοβουλιών για την ανάκτηση του δικαιώματος στην εργασία, την δημιουργία και την οικονομική αξιοπρέπεια.

Πρωτοβουλίες απολυμένων εργαζόμενων για την επαναλειτουργία των πραγματικά ή εικονικά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και μονάδων παραγωγής, έτσι ώστε αυτές να ενταχθούν στην υπηρεσία των ίδιων και της κοινωνίας, δίνουν απτό δείγμα των πραγματικών δυνατοτήτων του κοινωνικού παραγωγικού δυναμικού. Δυνατοτήτων που η κυρίαρχη πολιτική αποσιωπά και καταστέλλει υπό το πρόσχημα της τεχνικής ή νομικής ανεπάρκειας, καταδικάζοντάς μας στην “αναγκαιότητα” της αδράνειας, της εξάρτησης και τελικά της υποταγής και της εξαθλίωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια, το εξαιρετικά επιτυχημένο ελεγχόμενο από τους εργαζόμενους παραγωγικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο ίδιο στόχαστρο που στοχεύει στις περιουσίες, στις κατοικίες και στα βασικά μέσα επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων της δουλειάς, αδρανοποιημένων και περιθωριοποιημένων από το “μνημονιακό” καθεστώς: ο χώρος παραγωγής απειλείται με πλειστηριασμό, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται διώξεις σε βάρος των εργαζομένων στην βάση κατηγοριών κατασκευασμένων με εμφανή στόχο την εξουδετέρωση της προσπάθειάς τους.

Καλούμε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς και κάθε άλλο αντίστοιχο που –υπό την πίεση των συνθηκών– μπορεί να προκύψει:
επισημαίνοντας την σημασία του για την αξιοποίηση αδρανών παραγωγικών δυνατοτήτων και την ανάδυση ενός παραγωγικού μοντέλου στην υπηρεσία της κοινωνίας
καλύποντάς το πολιτικά μέσω συλλόγων, επιμελητηρίων και συνδικαλιστικών οργανισμών του τεχνικού κλάδου.
δηλώνοντας διαθεσιμότητα για παροχή τεχνικής, υλικής και ανθρώπινης υποστήριξης όπου χρειαστεί
καταδεικνύοντας την πολιτική σκοπιμότητα των σε βάρος του πλειστηριασμών και διώξεων


Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ!

«Μαύρη τρύπα» 33,6 δισ. δημιούργησαν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Το 90% των απλήρωτων εισφορών αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ (19,5 δισ.) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ.) 800 εκατ € οι οφειλές του ΤΣΜΕΔΕ...τα 21 από τα 36 δις δημιουργήθηκαν μέσα στην εξαετία της κρίσης...Διαγραφή οφειλών για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν είχαν επαρκές εισόδημα είναι η μόνη λύση...

Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το σύνολο του ύψους των οφειλών τα οποία δεν είναι εισπράξιμα από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού».

Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapa@naftemporiki.gr 

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. 

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα των στοιχείων ανά ταμείο, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Ναυτεμπορική», σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ). 

Ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ οφειλών, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με άλλα 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο αυτών των οφειλών μόνο τα μισά, δηλαδή τα 16,3 δισ. ευρώ, έχουν μεταφερθεί προς είσπραξη από τα ασφαλιστικά ταμεία στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ. 

Σε αυτές τις οφειλές συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των ιδιωτών - αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Να επισημάνουμε ότι από αυτό το σύνολο των 33,6 δισ. ευρώ οφειλών, υπολογίζεται ότι τα 21,6 δισ. ευρώ οφειλών είναι χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2009, δηλαδή στην περίοδο της κρίσης (2010-2015). 

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το χρέος προς τα ταμεία κινείται σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα και είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι αρχικές προβλέψεις για την εκτίμηση των οφειλών στο τέλος του 2015 κυμαίνονταν στα 26-27 δισ. ευρώ, ενώ τα οριστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ. 

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι και οι οφειλές προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) με 316,3 εκατ. ευρώ, στο ΝΑΤ (ναυτικοί) με 120 εκατ. ευρώ, αλλά και στο ταμείο των εργαζομένων στον χώρο του τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στο οποίο οι οφειλές στο τέλος του 2015 (πριν από την έξαρση της κρίσης στον χώρο των media) ανέρχονται στο ποσό των 99,3 εκατ. ευρώ. 

Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Δωδ/σου ζητά ανοιχτή συζήτηση για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου είναι λογικό να απασχολεί έντονα την κοινωνία του τόπου μας, καθώς το μνημείο αυτό αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης με μεγάλη ιστορία. Δυστυχώς η εικόνα του, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αυτή που του αρμόζει.
Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται διάφορες κρίσεις, τεκμηριωμένες ή μη, για την πορεία του έργου, τις μελέτες και την όλη τροπή που έχει πάρει το θέμα. Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδ/σου θεωρεί σκόπιμο να πάρει θέση και να αναφερθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους συναδέλφους Μηχανικούς της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων (Δ.Μ.Π.&Μ.) του Δήμου Ρόδου, που από το 2007 έθεσαν υψηλούς στόχους και επεδίωξαν με κάθε μέσο να ανταποκριθούν στο δύσκολο εγχείρημα εκπόνησης των εξειδικευμένων μελετών αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου.
Συνοπτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι, παρά τον μικρό αριθμό υπαλλήλων και την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στο προσωπικό της, η Δ.Μ.Π.&Μ., με την έμπρακτη στήριξη πολλών φορέων και εθελοντών, όπως του Τ.Ε.Ε. Δωδ/σου, Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων και απλών πολιτών, εκπόνησε και ολοκλήρωσε οριστικές μελέτες οι οποίες είναι έτοιμες από το 2013 και είναι οι ακόλουθες: Ιστορική τεκμηρίωση, Οριστική Αρχιτεκτονική Μελέτη, Μελέτη Στατικού Φορέα, Οριστική Ηλεκτρολογική και Μηχανολογική Μελέτη, Οριστική Μελέτη Σκηνικής Λειτουργίας και Οριστική μελέτη Ακουστικής. Οι κύριοι άξονες στους οποίους βασίστηκε η πρόταση επέμβασης είναι οι εξής:
- Αντιμετώπιση του κτιρίου ως μνημείο και αποκατάσταση αυτού κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών: ενημερώσεις και συνέλευση


Στην παρέμβαση της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών στις 17/10/2016, στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τέθηκαν τα εξής:
Ως προς την δυνατότητα επανενεργοποίησης της ρύθμισης σύμφωνα με το νόμο Στρατούλη για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μετά το ’93 ασφαλισμένους, ενημερωθήκαμε πως έχουν γίνει 107 ατομικές αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από 18/10/2016 και μάλλον θα γίνουν δεκτές. Από τους 19.500 που είχαν κάνει ρύθμιση οι 2500-3000 την έχουν χάσει.
Ως προς τις Πρόσθετες Εισφορές του Ν. 3986/2011, που υπάρχουν στα ειδοποιητήρια του Α΄ εξαμήνου 2016 για τους προ το ’93 ασφαλισμένους, ενημερωθήκαμε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις 19/10 σε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μικρή πιθανότητα για θετικό αποτέλεσμα.
Ως προς την αίτηση που κατατέθηκε από την ΑΣΜ στο πρωτόκολλο (κείμενο συλλογής υπογραφών) μας είπαν ότι θα το εξετάσει η νομική υπηρεσία και θα μας απαντήσει, αλλά ότι στη Δ.Ε. δεν έχει γίνει ακόμα κοινοποίηση.

Επιπλέον μας ενημέρωσαν ότι θα ενεργοποιηθούν ξανά οι διαδικασίες ΚΕΑΟ, κατασχέσεων κ.λ.π. για τους οφειλέτες (περίπου 40.000 αυτοαπασχολούμενοι χρωστάνε πάνω από 7.000), αφού το Ταμείο θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του στο τέλος του χρόνου και να παραδώσει ό,τι υπάρχει από χρέη στον ΕΦΚΑ.

Επίσης την Παρασκευή 21/10, στις 10.00π.μ. μας προτείνουν να μας ενημερώσουν για τη συνάντηση που θα έχουν στις 19/10 στο Υπουργείο.


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική διαδήλωση την Πέμπτη 20.10.16


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική διαδήλωση τηνΠέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 6:00μμ, στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην αμερικανική Πρεσβεία.
Χρειάζεται να παλέψουμε για να μπει τέλος στους πολέμους και τις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές πολιτικές. Να αποκρουστεί η επίδραση των ξενοφοβικών αντιλήψεων, να σταματήσουμε τη φασιστική δράση. Τα ρατσιστικά επεισόδια σε Χίο, Λέσβο, Ωραιόκαστρο να απαντηθούν.  Να έρθουν στο προσκήνιο οι αξίες της φιλίας των λαών, η αγωνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας και η απαίτηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών ντόπιων και προσφύγων, ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και το φασισμό, για ένα κόσμο ειρήνης, ελευθερίας και ίσων δικαιωμάτων.
– ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
– ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Ε.Ε.)
– ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΒΑΣΕΙΣ-Ε.Ε.
– ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
– ΜΑΖΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
– ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

smt_logo_featured
ΟΛΟΙ – ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/10, 6 μμ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
πορεία σε Βουλή, γραφεία Ε.Ε., πρεσβεία ΗΠΑ

Με πολλές παγίδες και βαριά λίστα προαπαιτούμενων η β' αξιολόγηση

"Νο 6. Την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών. "
Τι άλλο να απελευθερώσουν πια..

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων,με στόχο ταχύτερους -αποτελεσματικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Επικίνδυνους «σκοπέλους» καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη και ίσως κρισιμότερη αξιολόγηση, που ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα και από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς ο χρόνος έναρξης των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους. 

Λόγος για τον οποίο άλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό και σίγουρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στόχος που σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της Ευρωζώνης κάθε άλλο παρά εφικτός θεωρείται, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι «σκληρές» και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν χρονοβόρες συζητήσεις. 

Aπό σήμερα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά οι επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν από την Παρασκευή, με ορόσημο ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για το οικονομικό επιτελείο την 7η Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει για τελευταία φορά, τουλάχιστον προγραμματισμένα, το Eurogroup για το 2016. 

Σε κάθε περίπτωση ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης είναι μεγάλος αφού, εκτός από τις επώδυνες παρεμβάσεις στο Δημόσιο, στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και στα εργασιακά, περιλαμβάνει επίσης θέματα περαιτέρω «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων θα είναι και η μεταβίβαση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τα «βάλει» με ακόμη περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. 

Ως είθισται δε στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να εξετάσουν και το αν εκπληρώνονται οι εισπρακτικοί στόχοι των φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου αλλά και του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης. 

Το νέο πακέτο «φωτιά» 

Οι δράσεις που καλείται να υλοποιήσει κατά τη δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση είναι «καυτές» καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: 

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια απόπειρα «εξόντωσης», ηθικής και οικονομικής, πολλών διαφωνούντων με το σύστημα εξουσίας που επικρατεί στο ακριτικό πανεπιστήμιο | MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ενα πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κλίμα εκφοβισμού φαίνεται ότι έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες βάσει όσων καταγγέλλουν επωνύμως αρκετοί καθηγητές και φοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η διοίκηση του νυν πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη, ο οποίος ελέγχεται για πλήθος υποθέσεων που έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «Εφ.Συν.», στοχοποιεί μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που τόλμησαν δημοσίως να εκφέρουν διαφορετική άποψη, αμφισβητώντας τα έργα και τις ημέρες της σημερινής πρυτανικής αρχής.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια απόπειρα «εξόντωσης», ηθικής και οικονομικής, πολλών διαφωνούντων με το σύστημα εξουσίας που επικρατεί στο ακριτικό πανεπιστήμιο.
Διατάσσονται αλλεπάλληλες ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών, καθηγητές παραπέμπονται για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονται στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονται, άνθρωποι στέλνονται στους τοπικούς εισαγγελείς, που με τη σειρά τους προθύμως διατάσσουν έρευνες για υποτιθέμενες παρατυπίες.
Την ίδια ώρα, με αποφάσεις του πρύτανη και της επιτροπής ερευνών ματαιώνονται ερευνητικά προγράμματα -εντελώς τυχαία- όσων ασκούν κριτική στη συγκεκριμένη διοίκηση, με αποτέλεσμα να χάνονται οριστικά ευρωπαϊκά κονδύλια χιλιάδων ευρώ και ερευνητές μένουν επί μήνες απλήρωτοι.
Κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν εξαιτίας αυτής της κατάστασης να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ παράλληλα το ΔΠΘ δυσφημείται διεθνώς αντί να διαφημίζεται για σημαντικά επιτεύγματά του.

Οι παραιτήσεις

«Είναι λυπηρά όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει αυτό το ακριτικό πανεπιστήμιο να ζήσει και να λειτουργεί με εμφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Εγώ πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτα, αλλά δεν παραιτούμαι. Ας έχει η κυβέρνηση το πολιτικό θάρρος να εφαρμόσει την πολιτική της» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Οπως μας πληροφορεί ο ίδιος, «από τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω παραιτήσεων κάποιων μελών του. Κατά την προσωπική μου άποψη το προκαλεί ο πρύτανης. Απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, περνάνε αποφάσεις Συγκλήτου οι οποίες δεν έχουν καν συζητηθεί στη Σύγκλητο».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ εξηγεί πως «ενώ δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ο πρύτανης Καραμπίνης αποδέχθηκε τις παραιτήσεις των μελών του Συμβουλίου (πριν καν αυτό συνεδριάσει), με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου να περάσουν στην ίδια τη Σύγκλητο».
Πώς γίνεται όμως κάποιος να ελέγχει τον... εαυτό του; Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σωματείο ΚτΥπ: «Στον αέρα» μισθοδοσία και εργαζόμενοι, στο κεφάλαιο όλες οι δημόσιες υποδομές

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ) πραγματοποίησε την Τετάρτη συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει με συγκεκριμένα στοιχεία για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη του φορέα στο Υπερταμείο ξεπουλήματος δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.
Από τη συμβολική κατάληψη των εργαζομένων στην ΚτΥπ, στο κεντρικό κτήριο της εταιρείας, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας τους στις 27 Σεπτέμβρη κατά της ένταξης στο Υπερταμείο ξεπουλήματος
Οι Κτιριακές Υποδομές αποτελούν τον κατ΄εξοχήν αρμόδιο τεχνικό οργανισμό του κράτους για όλα τα δημόσια κτήρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια και τις άλλες υποδομές Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης. Υλοποιεί την ευθύνη του κράτους για κάλυψη των σημαντικών κοινωνικών αναγκών σε σύγχρονα και ασφαλή Δημόσια και δωρεάν κτήρια. Στις αρμοδιότητές του είναι ο προγραμματισμός, η εξεύρεση και απαλλοτρίωση κατάλληλων οικοπέδων, η μελέτη, δημοπράτηση και επίβλεψη κατασκευής, ο προσεισμικός έλεγχος, οι κάθε είδους αναγκαίες παρεμβάσεις κ.ά.
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα δίνουμε μια άνιση μάχη με τους επιχειρηματικούς -κατασκευαστικούς ομίλους και τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στην υποβάθμιση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του έργου μας. Η τελευταία πράξη αυτών των στοχεύσεων είναι η ένταξη στο Υπερταμείο, μία ενέργεια που μεταξύ άλλων προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ο φορέας είναι απόλυτα επιδοτούμενος από το κράτος, δεν έχει κάποιες πηγές εσόδων, ασκεί μια σειρά αρμοδιότητες του Δημοσίου και προφανώς η ακίνητη περιουσία του δεν πωλείται αφού είναι κυρίως λειτουργούντα σχολικά κτίρια και οικόπεδα για σχολεία», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Για το μέχρι σήμερα σημαντικό έργο του φορέα – σε συνθήκες πολύ δύσκολες- το Σωματείο Εργαζομένων κατέθεσε ενδεικτικά μόνο ένα μέρος από όσα κάναμε το τελευταίο διάστημα (βλ. παρακάτω το Α). Επιπλέον, σε απάντηση αυτών που προσπαθούν να πουν ότι «δεν αλλάζει τίποτα με την ένταξη στο Υπερταμείο», οι εργαζόμενοι απαντούν με άρθρα από τον ίδιο το νόμο (βλ. παρακάτω το Β) που δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι φορείς που εντάχθηκαν σε αυτό χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και βασικός στόχος πλέον είναι τα έσοδα-κέρδη για την αποπληρωμή του «χρέους» βάσει των κατευθύνσεων της ΕυρωΈνωσης και του ΟΟΣΑ.
Όσον δε αφορά στους εργαζόμενους και στο εργασιακό τους μέλλον; Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Σωματείου: «Όλα είναι “στον αέρα”».
Ο μοναδικός φορέας με γνώσεις προσεισμικού ελέγχου και παρεμβάσεων

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Εκλογές ΤΕΕ: Συσπείρωση δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο συνδυασμό ΑΡΑΓΕΣ

Γιάννος Νικολάου,
υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (τμήμα κεντρικής Μακεδονίας)
 από εδώ

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον κλάδο των μηχανικών για την ανάδειξη των οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίες αφορούν τόσο στην Κεντρική Αντιπροσωπεία όσο και στις Αντιπροσωπείες των Περιφερειακών Τμημάτων.
Εν όψει των εκλογών έλαβαν χώρα μια σειρά συναντήσεις με σκοπό τη συνεργασία των διαφόρων παρατάξεων της Αριστεράς, πάνω σε μια πολιτική συμφωνία η οποία αφ’ ενός να κινείται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ και αφ’ετέρου να παίρνει θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μηχανικοί σήμερα και να θέτει αιτήματα μάχης για τον κλάδο.
Ως αποτέλεσμα,
οι παρατάξεις
  • Αριστερή Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Μηχανικών,
  • Αριστερή Στροφή,
  • Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών,
  • Τομή – ΑΔΜ
και βέβαια ανένταχτοι αριστεροί μηχανικοί θα κατέβουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με τίτλο:
«Αριστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση» (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.).
Πρόκειται για δυνάμεις από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης (ΑΡΚ) του «Ξεκινήματος» κ.α.
Το «Ξεκίνημα», θεωρώντας ότι η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς σε διάφορα επίπεδα είναι σημαντικό ζήτημα για την περίοδο που διανύουμε κι όχι μόνο (όπως έχουμε περιγράψει με διάφορες αφορμές, πχ εδώ ήεδώ) στηρίζει την παραπάνω συμμαχία, θα καλέσει σε υπερψήφισή της (και των αντίστοιχων τοπικών σχημάτων) στις εκλογές του Νοέμβρη και θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια με τους παρακάτω σ.:
Για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, το νέο μεγάλο ραντεβού

Την Πέμπτη 27/10/2016, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα γίνει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Έμμεσα και στην ουσία, συζητιέται το ίδιο το σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). Χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια, από την περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, να γίνει γνωστή η τελική μορφή του ΠΕΣΔΑ (σχέδιο - φάντασμα), χωρίς, με τη δημόσια διαβούλευση να γίνεται εν κρυπτώ (δεν δημοσιοποιούνται οι παρεμβάσεις) και παραμονή μιας σημαντικής αργίας. 

Είναι προφανές ότι επιδιώκεται, άρον - άρον, να αποσπαστεί η τυπική έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου σε ένα σχέδιο που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική ότι οδηγεί στην αναπαραγωγή του υφιστάμενου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης και ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Αττική και στην υφιστάμενη, υπερκορεσμένη εγκατάσταση της Φυλής. 

Η μεθόδευση αυτή δεν προχωρά χωρίς αντιδράσεις. Ειδικά στα Δυτικά της Αττικής, φορείς συλλογικότητες και πολίτες συντονίζονται και παρεμβαίνουν δυναμικά. Με ενημερώσεις φορέων και αυτοδιοικητικών, με συσκέψεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια και έκδοση ψηφισμάτων, με συναντήσεις με τα περιφερειακά σχήματα και με πολιτικά κόμματα κλπ.. Αντιτάσσουν την ανάγκη για μια διαχείριση άλλου τύπου -αποκεντρωμένη, με έμφαση στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών, με δίκαιη και ισόρροπη κατανομή των υποδομών διαχείρισης σε όλη την Αττική- και για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

Κορυφαία στιγμή των κινητοποιήσεων θα είναι η μαζική και δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 27/10/2016 (ή όποια άλλη μέρα οριστεί). Το Δυτικό μέτωπο -το σχήμα του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής- διακινεί το παρακάτω κάλεσμα:

Τα σκουπίδια στη Φυλή είναι έγκλημα διαρκείας!

Σκουπίδια, δύο (2) εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο οδηγούνται στην τριτοκοσμική χωματερή της Φυλής. Όλη η Δ. Αττική & η Δ. Αθήνα, ζουν με τις συνέπειες αυτής της τρομακτικής ρύπανσης. Με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, ανοίγει ο δρόμος για ακόμη χειρότερες εξελίξεις. 

Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει:

Τι συμβαίνει με το καρτέλ των κατασκευαστικών;

Πηγή. Αρνήθηκαν οι εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ να απαντήσουν στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς η οποία ζήτησε από τις εταιρίες να κάνουν τις «προβολές» που απαιτούνται μετά και την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να καταλογιστούν πρόστιμα στις δύο κατασκευαστικές για καρτέλ ανάληψης δημοσίων έργων από το 1989 μέχρι και φέτος. Οι εταιρείες είναι μόνο 2 από τις 45 που εμπλέκονται στην υπόθεση μαζί με μια τράπεζα.


Στο ThePressProject είχαμε ασχοληθεί ήδη από τον Ιούνιο με την υπόθεση όταν η επιτροπή ανταγωνισμού είχε δημοσιεύσει τα πρώτα στοιχεία της έρευνάς της, τα οποία έδειχναν ότι 3 εταιρίες (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ) μέσω συνεννοήσεων είχαν καταφέρει να αναλάβουν το 81% των έργων δημοσίων έργων το 2011.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τις ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ να προσφέρουν στοιχεία σχετικά με την επίπτωση που θα έχουν τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν στα οικονομικά των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών. Και οι δύο αρνήθηκαν να απαντήσουν επικαλούμενες την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ΑΚΤΩΡ μάλιστα να κάνει λόγο για «πρόωρο στάδιο» της υπόθεσης.

Ποιο συγκεκριμένα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην απάντηση της αναφέρει πως υπέβαλε σχετικό αίτημα διευθέτησης για την υπαγωγή στις προβλεπόμενες διαδικασίες διαφορών, προκρίνοντας την ταχύτητα επιλύσεως. Σημειώνει δε, πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν μπορεί να διατυπωθεί εκτίμηση για την έκβαση της ανωτέρω διαδικασίας και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατό να γίνει καμία πρόβλεψη για τη θετική ή αρνητική κατάληξη της σχετικής διαδικασίας διευθέτησης, η οποία εναπόκειται τελικώς σε απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε εργατικά χέρια – Διαμαρτυρίες κατά του πλειστηριασμού

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 12μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) ενάντια στον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αθήνας. Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 3.30μμ., θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας (Λουκάρεως) ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 11πμ., στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, πλειστηριάζεται το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν καλέσει σε συγκέντρωση, προκειμένου να μπλοκαριστεί η διαδικασία.
Τι είναι ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ;
Εδώ και 4 χρόνια σχεδόν, σε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά χρονικά κίνηση, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.) κατέλαβαν το εργοστάσιο που είχε εγκαταλείψει η ιδιοκτησία και βάλανε μπροστά ένα δύσκολο, αλλά επιτυχημένο μέχρι και σήμερα σχέδιο: Να επανεκκινήσουν μόνοι τους την παραγωγή, κόντρα στους παλιούς ιδιοκτήτες, την υπάρχουσα νομοθεσία, τις “συμβουλές” των καθεστωτικών κομμάτων για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με αξιοπρέπεια, κόντρα σε όσους μας θέλουν άβουλους και άοπλους, απέναντι στην ανεργία και στην φτώχεια.
Και γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Εδώ και 4 χρόνια, ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει εφαρμόσει στην πράξη την άμεση δημοκρατία μέσα στον χώρο δουλειάς, έχει κάνει πράξη την ισότητα όλων των εργαζομένων, λειτουργεί από την πρώτη μέρα με συνέλευση βάσης. Εδώ και 4 χρόνια ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει γνωρίσει την συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων απ’ την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που λαχταρούν να δουν αυτό το παράδειγμα της εργασίας χωρίς αφεντικά, της εργασίας με αυτοδιαχείριση, να γενικεύεται. Έχει όμως αποδείξει, εδώ και χρόνια, ότι είναι στο πλευρά όλων των αγωνιζόμενων και διωκόμενων πλευρών της κοινωνίας, με την πλευρά του δίκιου. Έτσι εδώ και περίπου 2 χρόνια, λειτουργεί μέσα στους χώρους του εργοστασίου Εργατικό Ιατρείο, ενώ το ίδιο το εργοστάσιο είναι και σταθμός για προμήθειες και υλικό που διανέμεται σε πρόσφυγες και μετανάστες.