Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο της επιλογής ηγεσίας στην «τράπεζα των μηχανικών»

Νέο διοικητικό συμβούλιο ετοιμάζεται για την Τράπεζα Αττικής καθώς ο μεγαλομέτοχος, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ πρότεινε τον κ. Γεράσιμο Σαπουντζόγλου και τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως το ηγετικό δίδυμο.

Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου προτείνεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. H νέα διοίκηση προφανώς θα αξιολογηθεί με βάση το νόμο για τις τράπεζες και θα εγκριθεί η επιλογή της στην επόμενη γενική συνέλευση. Το τελικό «πράσινο φως» θα δοθεί μέχρι τη Δευτέρα από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Να σημειωθεί ότι ορίστηκαν δυο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι ο κα. Ιωάννης Τσακιράκης και ο κ. Αθανάσιος Τσαλδάρης. Οι δυο αναπληρωτές είναι στελέχη της τράπεζας και προέρχονται από τους τομείς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της διαχείρισης κινδύνων. Σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα πρόεδρος της τράπεζας κα Αννα Πουσκούρη παραμένει στο Δ.Σ. ως μη εκτελεστικό μέλος.
Η πρόταση για τη νέα ηγεσία της Αττικής, πάντως, έχει πολύ παρασκήνιο. Κατ’ αρχάς η κ. Πουσκούρη είχε οριστεί πρόεδρος μόλις στα τέλη Ιουνίου και αντικαθίσταται μέσα σε δύο μήνες. Φαίνεται να πληρώνει τη… δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση ενός δανείου 1,5 εκατ. ευρώ που είχε πάρει και το οποίο κατέστη «κόκκινο» με την κ. Πουσκούρου να ζητά «κούρεμα» από την τράπεζα. Προφανώς οι εξηγήσεις που έδωσε δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Αναφορικά με τις επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμελιώτης είναι επιλογή της κυβέρνησης και ειδικά του Γ. Δραγασάκη. Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και λίγο καιρό ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ, ήταν επίσης εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς και πρόσφατα επικεφαλής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από τον οποίο και παραιτήθηκε μετά και από συχνές αντιπαραθέσεις με τον Στ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην περίπτωση του κ. Σαπουντζόγλου οι πληροφορίες είναι λίγες, πάντως, φέρεται να έχει πολύ στενή σχέση με τη Λ. Κατσέλη. Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ιονικής & Λαϊκής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ιονική Επενδύσεων Α.Ε.» και της «Ιονική Finance Α.Ε.».
Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της «ΔΙΑΣ Α.Ε. - Διατραπεζικά Συστήματα». Επί σειρά ετών, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Investment Bank (Luxemburg), της Economic Policy Committee, της Monetary Committee και του Competitiveness Advisory Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την περίοδο 1982-1986 υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης & Προγραμματισμού (Ε.Σ.Α.Π.). Εχει περάσει και από το δ.σ. της Proton Bank.

Βασίλης Ραφαηλίδης - Η μεγάλη περιπέτεια του μαρξισμού

Περιγραφή:
Στα οκτώ κεφάλαια μπορείτε να βρείτε: την πορεία προς τον μαρξισμό, το μαρξισμό και τις ουρές του, την επανάσταση, το λενινισμό, τον τροτσκισμό, το σταλινισμό, την πτώση των πρώην λαϊκών δημοκρατιών, τον κομμουνιστικό πολυκεντρισμό

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη 10.9.2016

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), στις 10 Σεπτεμβρίου, συμπίπτουν με τον ένα χρόνο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και τη συνέχιση της λιτότητας, της φοροληστείας, της εκποίησης του Δημόσιου πλούτου της χώρας και της μετατροπής της σε «οικόπεδο» και προτεκτοράτο των δανειστών.
Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των «κόκκινων» δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν την πολιτική μιας κυβέρνησης, πλήρως υποταγμένης στους δανειστές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κεφάλαιο. Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι μια φενάκη, ένα ιδεολόγημα και μια απάτη. Αποτελεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την αναγκαστική πολιτική που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις της πλήρους φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που παίρνει τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα νέες ανατροπές στα εργασιακά μας δικαιώματα. Θα έχουν ως αιχμές την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στον Ιδιωτικό Τομέα – που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες μειώσεις μισθών και στο Δημόσιο – και τη γενίκευση της ελαστικοποίησης και της εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, στον οποίο θα προωθηθεί και η τυπική του συρρίκνωση, μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, να εφαρμοσθεί.

Έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης

Το είδαμε και αυτό μια κυβέρνηση -που μάλιστα μιλάει στο όνομα της αριστεράς- καλεί φορείς να διερευνήσουν των ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικού Ασφαλιστικού Ταμείου...

Όπως πληροφορηθήκαμε κατά τη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ την Τρίτη 6/9, ο Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κος Κατούγκαλος έστειλε επιστολή προς διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΙΣ) ενημερώνοντας τους ότι έχει ήδη (28/7) συσταθεί επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση του ενδεχόμενου σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Καλεί δε τους φορείς ώστε να ορίσουν εκπροσώπους τους στην υπόψη επιτροπή.

Είναι προφανές ότι διάφοροι κύκλοι εντός ΤΕΕ καλοβλέπουν το ενδεχόμενο αυτό σε συνδυασμό με το υπό δημιουργία ΝΠΙΔ ΤΜΕΔΕ με αντικείμενο την εγγυοδοσία, μια και εγγυοδοσία χωρίς αποθεματικό δε γίνεται.
Αποκλειστικό ενδιαφέρον τους οι ελάχιστοι μηχανικοί που αντέχουν (ή και κερδίζουν ακόμα και μέσα στην κρίση) και όχι η συντριπτική πλειοψηφία που στενάζει από τις δυσβάσταχτες εισφορές (είτε με Βρούτση είτε με Κατρούγκαλο)

Περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας:

"η πλήρης μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Tα κεφαλαιοποιητικά συστήματα στηρίζονται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών (από όπου κι αν προέρχονται), δηλαδή από την απόδοση της διαρκούς κυκλοφορίας αυτών των κεφαλαίων. Το σύστημα επιδιώκει να καταστήσει τα κεφάλαια της ασφάλισης-σύνταξης αποδοτικά για την κερδοφορία του, μέσω της ανταγωνιστικής τους χρήσης και της ταχύτητας χρήσης τους. Aυτό βεβαίως σημαίνει εγκατάλειψη της αρχής της ισότητας εισοδήματος εργαζόμενων - συνταξιούχων και σύνδεση της σύνταξης με την απόδοση των κεφαλαίων των εισφορών, που οδηγεί θεωρητικά από το να χάσει ο συνταξιούχος τη σύνταξή του μέχρι να παίρνει σύνταξη μεγαλύτερη απ' ότι θα έπαιρνε με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα (σε περίπτωση που τα κεφάλαια των εισφορών θα έχουν μεγάλες αποδόσεις). Tο τελευταίο βεβαίως μοιάζει με τις προσδοκίες που έτρεφαν οι αποταμιευτές που αποφάσισαν να τζογάρουν (κεφαλαιοποιήσουν) τις οικονομίες τους και θα πραγματοποιηθεί, όσο πραγματοποιήθηκε και γι' αυτούς...Τα παραδείγματα του χρηματιστηρίου, των πρόσφατων κρίσεων, των ομολογιούχων είναι ενδεικτικά."

15η Biennale Αρχιτεκτονικής: «Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο  Ελληνικό»
Βενετία, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Ελληνική πόλη, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι το μέλλον των δημόσιων ελεύθερων χώρων.  Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αντανακλούν την κρίση της ελληνικής κοινωνίας: αποξένωση, έλλειψη συλλογικότητας και πολιτισμού, καταναλωτισμός. Αποτελούν ένα ιδιότυπο no man’s land.
Στην Ελλάδα της κρίσης, οι πολίτες ξαναανακαλύπτουν τον δημόσιο ελεύθερο χώρο και τον διεκδικούν ως κοινωνικό αγαθό. Ομάδες πολιτών, πρωτοβουλίες γειτονιάς, τοπικές συλλογικότητες οικειοποιούνται το δημόσιο χώρο και αναπτύσσουν τη δράση τους σε αυτόν. Μέσα από συλλογικές πρακτικές αναδεικνύεται ένα πλήθος δυνατοτήτων και προοπτικών για το δημόσιο χώρο που βασίζεται σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικών σχέσεων, παραγωγικών διαδικασιών και οργάνωσης του αστικού χώρου. Ένα μοντέλο στο οποίο οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι είναι κοινό αγαθό. 
Στην Ελλάδα της κρίσης διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια  ένα «μέτωπο» αντίστασης  στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εκποίησης  και υπερ-δόμησης  δημόσιων  χώρων. Το «Ελληνικό» αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο, ελεύθερο, αδόμητο χώρο της Αθήνας και ένα από τα σημαντικότερα «μέτωπα».
Το θέμα της πρόσκλησης της φετινής Μπιενάλε στη Βενετία είναι: "Reporting from the front" - " Αναφορά από το μέτωπο". Επισημάναμε  ότι το  "μέτωπο" δεν είναι ένα, αλλά πολλά, μεταξύ των οποίων και η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.
Το "μέτωπο" ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, είναι ένα ευρύτερο-ευρωπαϊκό- διεθνές "μέτωπο".

Με την συμμετοχή μας στην Biennale, θέλουμε να προβάλλουμε την ιδέα της αντίστασης στο ξεπούλημα του Ελληνικού, που αποτελεί τον πιο σημαντικό ελεύθερο-δημόσιο χώρο της Αττικής και ταυτόχρονα να προβάλλουμε την εναλλακτική μας πρόταση.
Θεωρούμε ότι το Ελληνικό πρέπει σταδιακά να μετατραπεί σε ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων για  πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κοινωφελείς δραστηριότητες, ανοιχτό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής, με εξασφαλισμένη την συμμετοχή στον φορέα διαχείρισής του  συνεργατικών δράσεων και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων.
 Με βάση τα παραπάνω, η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» διοργανώνει στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Biennale Βενετίας 
δημόσια εκδήλωση με θέμα:
«Οι δημόσιοι-ελεύθεροι χώροι, κοινά αγαθά - Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, 11 π.μ
Ελληνικό Περίπτερο - Giardini, Βενετία

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακατατάξεις στην Attica Bank


Ανακατατάξεις στην Attica Bank μετά την εγγυητική επιστολή από την τράπεζα στον κύριο Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στη δημοπρασία των δημοσίων συχνοτήτων...

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Attica Bank ετοιμάζονται να αναλάβουν θέσεις νέου προέδρου ο κ. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου και νέου Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως:


1) Ο κ. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου ήταν πρώην πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.Κ. (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (μαζί με τον γιο του πρώην Υπουργού κ. Αρσένη και άλλα 32 άτομα...) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το 2012 για το σκάνδαλο στον ΟΕΕΚ.
Για την ακρίβεια ήταν από τους βασικούς εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. 
Όπως αναφέρει σχετικά η zougla.grَ: 
"...μία δεκαετία μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη κυκλώματος επίορκων κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι (την περίοδο 1997-2002), σε συνεργασία με γόνους πολιτικών οικογενειών και πρώην γενικούς διευθυντές κομμάτων, «λεηλάτησαν» εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία, αντί να καταλήξουν σε πληρωμές για ώρες εκπαιδευτικής διδασκαλίας, κατέληξαν στην τσέπη ιδιωτών για μαθήματα-μαϊμού σε ΙΕΚ και σεμινάρια τα οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, το Ελεγκτικό Συνέδριο… αδυνατεί να δρομολογήσει την επιστροφή των χρημάτων, αποδίδοντας οικονομικές ευθύνες στους εμπλεκομένους!" 


2) Δεν υπάρχει δημόσια θέση που να μην έχει ανατεθεί στο γνωστό σε όλους μας κύριο Ρουμελιώτη.... 

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 09/09/2016, στις 8:00 μ.μ. στο ΤΕΕ (Νίκης 4)


Σας καλούμε να έρθετε και να συμμετέχετε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. H παρουσία σας είναι σημαντική για να αποφασίσουμε τη δράση μας για τα κοινά μας προβλήματα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: 
  • ασφαλιστικό, εν αναμονή της ανάρτησης νέων “διορθωμένων” ειδοποιητηρίων Α΄ εξαμήνου 2016 
  • ενημέρωση από την ομάδα εργασίας της ΑΣΜ για το Ασφαλιστικό και από την ομάδα εργασίας για την από τα κάτω συγκρότηση ενός εναλλακτικού πολιτικού-οικονομικού μοντέλου 
Αν θέλετε κάποιο ακόμα θέμα να συζητηθεί ενημερώστε μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 09/09, στις 8.00μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), ώστε να αποφασίσουμε συλλογικά τις επόμενες κινήσεις μας.

Γενική Συνέλευση Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Κεντρικής Μακεδονίας - 9/9

Αρ.Πρωτ.: Οικ. 23                            Θεσσαλονίκη 27/08/2016
Προς:   1. Υπηρεσίες που υπηρετούν τα μέλη μας
2. ΤΕΕ/ΤΚΜ & Τεχνογράφημα¸ ΤΕΕ & site
Κοιν.:    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. & site, Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Κ.Μ. blog


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών της Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Κ.Μ.) καλεί τα μέλη της Ένωσης σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων 1ος όροφος Στρωμνίτσης 53 Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί απαρτία (άρθρο 8 του καταστατικού), θα πραγματοποιηθεί με 50 παρόντα μέλη, χωρίς νέα πρόσκληση η


ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 
την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 13:00 μ.μ.
στον 1ο όροφο, στην αίθουσα συνελεύσεων του κτιρίου της τέως 3ης ΠΥΔΕ, Στρωμνίτσης 53, Θεσσαλονίκη


ΜΕ ΘΕΜΑ
την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις (κατάργηση ειδικής προσαύξησης, πόρος 60/00, αναγνώριση προϋπηρεσίας) από το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ. Παρακαλούνται οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών να διευκολύνουν τους συναδέλφους ώστε να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Εθνικές Οδοί: από δω έφυγε η μισή πατρίδα για τα ξένα (και το μισό δημόσιο χρέος)

Πώς το γαλαντόμο σχέδιο για τους ελληνικούς οδικούς άξονες αποδείχτηκε η χρυσοτόκος όρνιθα για όλους τους εμπλεκομένους πλην του ελληνικού Δημοσίου


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας. Το σχέδιο ξεκινούσε από μια βασική παραδοχή: το Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα για να ανακατασκευάσει ή να επεκτείνει το βασικό εθνικό δίκτυο.

Η κατασκευή του, λοιπόν, θα ανετίθετο σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια. Το Δημόσιο θα συμμετείχε με ένα μικρό ποσοστό του κόστους κατασκευής –το 25%– και, με το πέρασμα του χρόνου, θα αύξανε το μερίδιό του στα όποια έσοδα. Ακόμα 26% θα προερχόταν από τα διόδια. Το υπόλοιπο 49% θα καλύπτονταν από ιδιώτες. Βρισκόμαστε στο μακρινό 2005 και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αιφνιδιάζει ακόμα και τους έμπειρους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας το πρόγραμμα «Δρόμοι Ανάπτυξης», για το οποίο δεν είχε μέχρι τότε διαρρεύσει τίποτα. «Δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Πρόκειται για ένα τεράστιο επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο, πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, που στην κυριολεξία θα αλλάξει τον χάρτη της χώρας και τις παραμέτρους ανάπτυξής της.

Μικρότερες αποστάσεις, περισσότερη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης», υποστήριζε ο τότε υπουργός. Το «πακέτο» των προς παραχώρηση οδικών αξόνων (η διαμόρφωση του οποίου είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα) καταρτίστηκε σε καιρούς ευφορίας και ως εκ τούτου… δεν υπολειπόταν σε χιλιόμετρα. Περιελάμβανε έξι δρόμους, παλαιούς και νέους, δύο εκ των οποίων (Ε65 και υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης)… με αμφισβητούμενη χρησιμότητα. Οι δρόμοι αυτοί ήταν: – Ο άξονας Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας. – Η Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα), «πακέτο» με το τμήμα Μεταμόρφωσης – Σκάρφειας της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και το τμήμα Σχηματαρίου – Χαλκίδας. – Ο Ε65, δηλαδή ένας νέος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Λαμία με την Εγνατία Οδό (Παναγιά), «πακέτο» με το τμήμα Σκάρφειας – Ραχών της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Μαλιακός κόλπος). – Το τμήμα Ραχών Φθιώτιδας – Κλειδιού Ημαθίας, της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κύριο έργο τις τρεις διαδοχικές σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα. – Ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης. – Η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης.

Στον "αέρα" το διπλό ασφαλιστικό "χαράτσι" του 26,9%

Στον "αέρα" το διπλό ασφαλιστικό "χαράτσι" του 26,9%




Αποτέλεσε το μεγαλύτερο σημείο τριβής του νέου ασφαλιστικού στο εσωτερικό "μέτωπο" επί πέντε μήνες (δηλαδή από τη δημοσίευση του προσχεδίου του νόμου Κατρούγκαλου τον Γενάρη μέχρι την ψήφισή του τον Μάιο του 2016) και τώρα κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί -τουλάχιστον- στη χρονική στιγμή που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή από την 1/1/2017.

Ο λόγος για την εισφορά 20% επί του δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών για λογαριασμό του κλάδου κύριας σύνταξής τους, αλλά και την εισφορά 6,9% -πάλι- επί του εισοδήματός τους υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το διπλό αυτό ασφαλιστικό "χαράτσι" προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου να εφαρμοστεί σε τέσσερις μήνες από σήμερα, δηλαδή από την 1/1/2017.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πλέον εφικτό, ή με άλλα λόγια έχει τεθεί θέμα χρονικής μετάθεσης της επιβολής του διπλού ασφαλιστικού "χαρατσιού".

Το "καυτό" -για τα έσοδα των ταμείων- ζήτημα αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, προέκυψε από τη σύσκεψη την οποία είχε προχθές η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και με στελέχη του βορειοϊρλανδέζικου δημοσίου οργανισμού, ο οποίος έχει αναλάβει να καταθέσει ένα σχέδιο συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης) και ενοποίησης των διαδικασιών είσπραξης φόρων και εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.

Επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης





Η μεταφορά του συντελεστή δεν θα αφορά μόνο διατηρητέα και ρυμοτομούμενα ακίνητα, αλλά κάθε ακίνητο από το οποίο αφαιρέθηκε το δικαίωμα δόμησης, για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους.

Μια νέα κρατική υπερ-υπηρεσία, που θα λειτουργεί παράλληλα και ως «πολεοδομικό ταμείο», είναι το νέο όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Παράλληλα, επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή με πιο απλοποιημένο –σε σχέση με σήμερα– τρόπο και η τράπεζα γης, όχι όμως ως ιδιοκτήτης, αλλά ως «μεσάζων» για τις αγοραπωλησίες τίτλων μεταφοράς συντελεστή.

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του σχεδίου νόμου σε πολεοδομικά ζητήματα είναι:

• Το ΥΠΕΝ θα δημιουργήσει μια ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πολεοδομίες, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες και θα περιλαμβάνει από τη νομοθεσία που ισχύει σε κάθε περιοχή μέχρι τις υπό έκδοση οικοδομικές άδειες. Οι πολεοδομικοί έλεγχοι έπειτα από καταγγελία «πηγαίνουν» και αυτοί στους Ελεγκτές Δόμησης.

• Η «τράπεζα γης» χάνει τον χαρακτήρα «real estate» που είχε και μετατρέπεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα διεκπεραιώνει την πώληση και αγορά τίτλων μεταφοράς συντελεστή.

• Επανέρχεται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή. Μάλιστα, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είναι ότι δεν θα αφορά μόνο διατηρητέα και ρυμοτομούμενα ακίνητα, αλλά κάθε ακίνητο στο οποίο αποστερήθηκε το δικαίωμα δόμησης (λ.χ. για περιβαλλοντικούς λόγους, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων). Ετσι, αν το σύστημα λειτουργήσει και οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή απορροφούνται από την αγορά, θα λυθεί ένα σημαντικό ζήτημα. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι σε στρατηγικές επενδύσεις σε δημόσια ακίνητα (ΕΣΧΑΔΑ) το 15% της δόμησης θα πρέπει να προέρχεται από την αγορά τέτοιων τίτλων.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ελληνικό: Θα υποκύψουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ;
του Πάνου Τότσικα
Κατά την διάρκεια των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίστηκε επανειλημμένα στην κρατική τηλεόραση (και όχι μόνο) κάποια ανώνυμη διαφήμιση όπου παρουσιάζονταν μια μελλοντική ειδυλλιακή κατάσταση για το Ελληνικό: παιδάκια, παραλίες, πράσινο, χαρά θεού. Η ανώνυμη διαφήμιση υπόσχονταν… 70.000 θέσεις εργασίας (!) και κατέληγε με το παραπλανητικό σλόγκαν «Ελληνικό - Πάρκο ζωής», ενώ στο βάθος διαφαίνονταν πανύψηλοι ουρανοξύστες.
Οι επισημάνσεις και τα ερωτήματα που ακολουθούν, απευθύνονται σε όλους όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί στο Ελληνικό. Σε όσους δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται να παραχωρηθεί για 99 (!) χρόνια μια δημόσια έκταση 6.200 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την παραλιακή ζώνη μήκους 3,5 χλμ και το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο, προκειμένου να κατασκευαστούν πολυόροφες πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα ( Malls ), κτίρια γραφείων, ιδιωτικές εγκαταστάσεις αθλητισμού ,υγείας, εκπαίδευσης, ιδιόκτητο πάρκο, ιδιωτική μαρίνα και καζίνο. Οι επισημάνσεις που ακολουθούν απευθύνονται σε όσους δεν γνωρίζουν ότι στο Ελληνικό επιτρέπεται να χτιστούν έως 3,6 εκατομμύρια τετρ. μέτρα (!). Σε όσους δεν γνωρίζουν ότι το αντίτιμο για την παραχώρηση αυτού του «φιλέτου» των 6.200 στρ. ανέρχεται σε… 915 εκατομμύρια ευρώ και ότι το αντίτιμο αυτό προβλέπεται να εισπραχθεί σε… 12 χρόνια.
Επισημάνσεις- Ερωτήματα:

"Με τα εντελώς απαραίτητα" Εγκαίνια έκθεσης

ΔΗΜΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
5 - 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Τετάρτη 7/9, ώρα 7.00 μ.μ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
(διάρκεια 7 - 23/9/2016)
Με τα εντελώς απαραίτητα
With the absolutely necessary
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ»
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, ισόγειο
Δεκελείας 152, Ν. Φιλαδέλφεια
.
Η έκθεση παραπέμπει στο ταξίδι των προσφύγων και τις αέναες μετακινήσεις των ανθρώπων όταν εξορίζονται από αγαπημένες πατρίδες. Εστιάζει στο αντικείμενο της αποσκευής-βαλίτσας. Τι περικλείει μια βαλίτσα; Ποια βαλίτσα κρατάει ο –ταξιδιώτης; o μετανάστης; o πρόσφυγας; Ποια είναι η βαλίτσα του καλλιτέχνη;

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. /Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ / Κυριακή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με
ΣΥΝΑΥΛΙΑ, 23 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 8.00 μ.μ.
στον ίδιο χώρο
«Τραγούδια των κοινών κόσμων»
Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου, Γιώργος Τοσικιάν

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι δωρεάν.
Επιθυμητή η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες
(βρεφικό γάλα, γάλα μακράς διαρκείας, μπισκότα,
μαρμελάδες, φρυγανιές, όσπρια, ρύζι , μακαρόνια, κ.λπ.)


Επανέρχονται σχέδια για επαγγελματικό ταμείο? Συνεδριάζει η ΓΣ της Άττικα

Μέρα αποφάσεων ...
Συνεδριάζει σήμερα η ΔΕ του ΤΕΕ και υποψιαζόμαστε ότι ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης, θα επανέλθει το γνωστό θέμα για ίδρυση επαγγελματικού Ταμείο με ενδεχόμενη μεταφορά των κλάδων επικουρικού και εφάπαξ. Είναι γνωστές οι προθέσεις αυτές τόσο μέσα στο ΤΕΕ όσο και στην κυβέρνηση, που μέσω του αρμόδιου Υπουργού, έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης αξιοποιώντας το τυράκι, ενδεχόμενων μικρών εκπτώσεων στις εισφορές αυτές. Η άποψη μας εδώ
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica bank επίσης σήμερα με δεδομένη την καταλήστευση εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα αποθεματικά μας...

Πως μπορεί να διασωθεί η Attica bank; – Θεραπεία σοκ σε διοικητική δομή και NPLs και έλεγχος στην ΑΜΚ του 2013


Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica bank και αν δεν υπάρχει απαρτία έχει οριστεί η 19η Σεπτεμβρίου ως η πρώτη επαναληπτική συνέλευση. 
Το βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης είναι η διοικητική αποκατάσταση της τράπεζας. 
Διαθέτει πρόεδρο, δεν διαθέτει διευθύνοντα σύμβουλο ενώ υπάρχει ακόμη μια ομάδα, ένας πυρήνας ανομίας στην τράπεζα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως καρκίνωμα με επιθετική χημειοθεραπεία. 
Η Άννα Πουσκούρη η νέα πρόεδρος βρέθηκε στοχοποιημένη από την κυβέρνηση για μια προσωπική της υπόθεση με ένα δάνειο και προφανώς η στοχοποίηση αυτή είχε στόχο και την ίδια αλλά την ΤτΕ που προσπαθεί να ελέγξει την Attica bank. 
Προσέξτε η Attica bank εποπτεύεται από την ΤτΕ αλλά τον έλεγχο της τράπεζας δεν τον έχει η ΤτΕ αλλά η κυβέρνηση. 
Νέος διευθύνων σύμβουλος ακόμη δεν έχει βρεθεί αλλά πρακτικά υπάρχει κινητικότητα με ενδιαφερόμενους, ενώ υπήρξε μια καλή λύση αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Μάλιστα το ΤΣΜΕΔΕ είχε απευθύνει ανοικτή διερευνητική πρόσκληση μη δεσμευτικού χαρακτήρα προς τα μέλη του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, με σκοπό να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε όργανα διοίκησης της Attica Bank.
Τα βιογραφικά σημειώματα τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να τα αποστείλουν, μέχρι Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 24:00.

Όμως η Attica bank χρειάζεται να λύσει άμεσα τις διοικητικές εκκρεμότητες της γιατί συνεχίζει να αποτελεί μια άρρωστη τράπεζα που χρειάζεται σωστή θεραπεία και όχι απλά μια θεραπεία

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Τριπλό χαράτσι μέσω ασφαλιστικού – Αυξάνονται κρατήσεις, μειώνονται εκπτώσεις – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι



- Νέοι επιστήμονες και αγρότες χάνουν την έκπτωση στις εισφορές υπέρ υγείας
- Μειώνεται η έκπτωση 15% που ίσχυε για τα πλασματικά έτη
- Κόβεται το ευνοϊκό καθεστώς ΟΓΑ για όσους έχουν ενοικιαζόμενα σε μικρούς δήμους
Τρία αγκάθια που επηρεάζουν χιλιάδες πολίτες είχαν μείνει σε εκκρεμότητα την περασμένη Άνοιξη με το Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση σπεύδει, όπως όλα δείχνουν, να τα βγάλει ώστε να μην αποτελέσουν εμπόδιο ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης.
Και τα τρία αφορούν στο Ασφαλιστικό και έρχονται να προσθέσουν κρατήσεις στο εισόδημα των ασφαλισμένων.
Όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές αυτές θα έρθουν, αν όχι σήμερα, άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανακαλούνται οι εκπτώσεις που ίσχυαν για τους νέους ελεύθερους επιστήμονες και τους αγρότες και οι οποίες θα ίσχυαν από 1/1/2017. Με βάση τις εκπτώσεις αυτές οι αγρότες θα πλήρωναν 4,73% και 5,84% τα επόμενα 2 χρόνια και όχι 6,95% υπέρ υγείας, ενώ αντίστοιχα οι νέοι επιστήμονες 4,75% για 2 χρόνια και 5,91 για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι εκπτώσεις αυτές πάνε τώρα ... περίπατο και μένει να δούμε αν θα πληρώνουν απευθείας από 1/1/2017 ολόκληρο το ποσό ή αν θα μειωθεί η έκπτωση.
Την ίδια ώρα χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ΟΓΑ οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων. Με τον τρόπο αυτό από 1/1/2017 θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές στον ΟΑΕΕ και έτσι θα έχουν κρατήσεις για κύρια ασφάλιση και υγεία θα είναι σχεδόν 27%.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στην έκπτωση 15% στην εξαγορά πλασματικών ετών. Οι πληροφορίες η νέα ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Δηλαδή αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό για 7 έτη θα έχει έκπτωση 14%, ενώ αν κάποιος αγοράσει 5 έτη θα έχει έκπτωση 10%.

Κάτω τα χέρια από τους ανέργους και τα δικαιώματα τους!

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετατρέπει πιλοτικά το επίδομα ανεργίας σε «επίδομα εργασίας». Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι πλέον αντί για επίδομα ανεργίας, θα δίνεται το αντίστοιχο ποσό ως επιδότηση στην επιχείρηση για να προσλάβει τον/ην κάθε άνεργο/η. Έτσι, η επιχείρηση θα καταβάλει μόνο τη χρηματική διαφορά και τις ανάλογες εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για 10.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι και επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, από τους συνολικά περίπου 120.000 επιδοτούμενους. Αυτό το μέτρο έρχεται να επιδεινώσει την ήδη ζοφερή εικόνα που ζούμε όπου το πενιχρό επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόνο ένα 10% από τους πάνω από 1.000.000 των επίσημα εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ!
Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν επιδοτούν τους ανέργους αλλά δε διστάζουν να δώσουν τα λεφτά που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων απευθείας στις επιχειρήσεις ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας!
Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου δήλωσε ότι μια επιχείρηση θα υποχρεώνεται να κρατήσει τον προσλαμβανόμενο άνεργο μετά το τέλος της 12μηνης επιδοτούμενης  απασχόλησης μόνο για…3 μήνες! Έτσι θα έχουμε πλέον και τους «επιδοτούμενους ανέργους» μαζί με όλες τις υπόλοιπες μορφές ελαστικής εργασίας και ημιαπασχόλησης/ημιανεργίας.                        

Βαριά πρόστιμα για τα κτίρια χωρίς «Ταυτότητας Κτιρίου»



Πηγή
Πάλι τους εισπράκτορες θα κάνουν οι μηχανικοί...

Ξεκινά η υποχρεωτική τήρηση της «Ταυτότητας Κτιρίου» για όλα τα κτίρια των οποίων οι ιδιοκτήτες οφείλουν στα επόμενα τρία έως οκτω χρόνια (ανάλογα με την χρήση) να υποβάλλουν τα στοιχεία που απαιτούνται

Η «Ταυτότητα Κτιρίου», θα περιλαμβάνει:

την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφ’ όσον υπάρχει
δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων
τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση,
το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφ’ όσον απαιτείται
τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’όσον υπάρχουν
και τέλος το πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.
Προθεσμία υποβολής ταυτότητας κτιρίου και επανελέγχου

Για δημόσια κτίρια ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, κτίρια συνάθροισης κοινού, κέντρα διασκέδασης γήπεδα βιομηχανίες, ξενοδοχεία εμπορικά κέντρα, (κατηγορία Ι) η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός
τριών ετών.
Για κατοικίες καταστήματα γραφεία (κατηγορία ΙΙ) η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός πέντε ετών.
Για αποθήκες θέσεις σταθμευσης (κατηγορία ΙΙΙ) η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται εντός οκτώ ετών.

Για τα κτίρια κατηγορίας Ι, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε πέντε χρόνια από την υποβολή της.Για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της
ταυτότητας του κτιρίου κάθε επτά χρόνια από την υποβολή της ενώ για τα κτίρια κατηγορίας ΙΙΙ, ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου κάθε οκτώ χρόνια από την υποβολή της.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστώνεται ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:

α) πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ταυτότητα κτιρίου.

β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από δύο έως είκοσι τέσσερις μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η ανάδειξη μιας συγκρουσιακής γενιάς

Επιμέλεια: Γιώργος Σταματόπουλος

Κινηματική κοινότητα

Ουδείς πρόβλεψε ποτέ τη στιγμή της έκρηξης της κοινωνίας απέναντι στην εξουσία και σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης. Καταλαβαίνει κανείς τον εσωτερικό αναβρασμό, νιώθει την οργή και την αγανάκτηση στα πρόσωπα και τις κινήσεις, αδυνατεί εν τούτοις να πει με βεβαιότητα ότι η εξέγερση θα γίνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο· βλέπει ότι είναι ante portas, αυτό, όμως, δεν αρκεί να του εξασφαλίσει ακριβή πρόβλεψη.
Κανείς δεν περίμενε τον Δεκέμβριο του 2008 τέτοια σαρωτική εξέλιξη, τέτοια δυναμική και τόση αποφασιστικότητα και -κυρίως- τέτοια συμμετοχή εκ μέρους της υπνώττουσας έως εκείνη τη στιγμή -έτσι φαινόταν τουλάχιστον- κοινωνίας.
Η κατάρρευση του κράτους ήταν εμφανής αφού αδυνατούσε να παρέμβει στην υγεία και την παιδεία και η ανεργία ανέβαινε με ταχείς ρυθμούς σε ύψη αλλόκοτα για το φτωχό (;) ελληνικό κράτος, που είχε πνιγεί στα χρέη για να διατηρούν οι ελίτ τους υπηρέτες τους πολιτικούς στην εξουσία.
Η Αριστερά είχε αρχίσει να βλέπει την εξουσία και μόνο για άγρα νεαρών ψήφων συμμετείχε στην κινητοποίηση-εξέγερση. Πολλοί είδαν μηδενιστικές συμπεριφορές εκ μέρους των «εξεγερμένων», άλλοι θεώρησαν ότι ξεκίνησε η επανάσταση· άλλοι, τέλος, νόμισαν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν την έκρυθμη κατάσταση και να εξαπολύσουν τα μαντρόσκυλα της καταστολής ώστε να γίνει κατανοητό ποιος είναι το αφεντικό στο νεοελληνικό μόρφωμα.
Το θέμα δεν είναι οι ερμηνείες αλλά τα αποτελέσματα. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι η ίδια μετά τον Δεκέμβρη του 2008, ούτε και οι νέοι της.

Τέρμα γι' αυτούς (τους νέους) οι ψεύτικες ζωές των γονιών, βαρέθηκαν και λυπούνται να τους βλέπουν με σκυμμένο κεφάλι, διότι εκεί τους οδήγησαν οι μεγάλες τους αφηγήσεις, ο κομματισμός τους, η Αριστερά τους και πάει λέγοντας (ο υλισμός τους, ο κυνισμός τους, η παραίτηση από την ταύτισή τους με τους αδύναμους)· όχι, τώρα η εξουσία έχει τον πρώτο λόγο και ας πάνε στον όποιο διάβολο η ηθική, η αισθητική, ο ορθός λόγος, η «καλή» συνείδηση, η καταγωγή, οι ρίζες, ο πολιτισμός...ξέρετε, κι άλλα πολλά...

Ρεκόρ στο πλήθος οφειλετών στα Ταμεία



Τους 649.709 έφτασαν οι οφειλέτες των συνταξιοδοτικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) τον Ιούνιο. Μάλιστα σε ένα μόνο μήνα, δηλαδή μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2016 οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338 άτομα. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών το οποίο έχει ποτέ καταγραφεί από τα ταμεία. Παράλληλα, σημειώθηκε το μεγαλύτερο πλήθος νομικών εισπρακτικών μέτρων από πλευράς ΙΚΑ -μετά από οχτώ μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ταμείο χθες, 1.768 εισπρακτικά μέτρα ελήφθησαν σε βάρος οφειλετών του ΙΚΑ τον περασμένο Ιούνιο, τα 1.525 εκ των οποίων αφορούσαν κατασχέσεις κινητής περιουσίας. 

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2016 συνεχίστηκε η "έξοδος" των οφειλετών από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, δεν τήρησαν τους όρους τριών ρυθμίσεων ("νέα αρχή”, ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση νόμου 4305/2014) 1.580 οφειλέτες. Συνολικά οι ενταγμένοι στις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις έπεσαν από τους 70.753 στους 69.173 στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2016. Ωστόσο αυξήθηκε κατά 790 το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν στην "πάγια ρύθμιση". Συνολικά οι ενταγμένοι στην "πάγια ρύθμιση" (σ.σ. εξόφληση με 12 μηνιαίες δόσεις) αυξήθηκαν από 25.089 στους 25.879 στο διάστημα Μαΐου -Ιουνίου 2016. 

Με άλλα λόγια μόλις 95.036 ή το 14% των οφειλετών των ταμείων είναι ενταγμένοι σε κάποια ρύθμιση χρεών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς τα Ταμεία ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ ενώ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει εγγράψει 16,6 δισ. ευρώ (αφορούν χρέη άνω των 5000 ευρώ κατ΄ άτομο).