Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Business – κυβερνητική διαφήμιση «Παπαστράτος», με φόντο την απόλυση εργαζομένου που πάσχει από σοβαρή ασθένεια



Από την κινητοποίηση του ΣΜΤ στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος – Phillip Moris» στον Ασπρόπυργο, για την επαναπρόσληψη του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας
Από τη μια, η «Παπαστράτος – Phillip Moris» πλασσάρεται σαν η εταιρεία που κάνει επενδύσεις και προσλήψεις και βραβεύεται για το «καλό πρόσωπό της» προς τους εργαζομένους, από την άλλη -και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- κάνει «εθελουσίες» (εντός εισαγωγικών) για να μειώσει το προσωπικό και να εντατικοποιήσει την εργασία όλων όσοι μείνουν· και όταν δεν της βγαίνει το νούμερο, τότε προχωρά σε απολύσεις, όπως έγινε και με την περίπτωση εργαζομένου που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τη συγκεκριμένη απόλυση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (Επιθεώρηση Εργασίας, τριμερής στο υπ. Εργασίας) τη χαρακτήρισαν ως «διάκριση», δηλαδή ότι απολύθηκε όχι λόγω της ανεπάρκειάς του στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνταν, αλλά επειδή είναι εργαζόμενος με χρόνια πάθηση.
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι η… κρατική διαφήμιση, που άμεσα καταρρίπτει (και αυτή, όπως τα «ψεύτικα λόγια τα μεγάλα» και οι «παροχές» προς χαμηλοσυνταξιούχους, νησιώτες κτλ), το φιλολαϊκό και φιλεργατικό προφίλ της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφήμισης της «Παπαστράτος – Phillip Moris», που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, είναι η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Κάλεσαν τα Μέσα Ενημέρωσης για να ευχαριστήσουν την «Παπαστράτος» που δώρισε ένα αυτοκινημούμενο μηχάνημα Xray για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η ΥφΟΙΚ, μάλιστα, αναφερόμενη στην πολυεθνική καπνοβιομηχανία «τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου». Διαφήμιση έκανε στη συγκεκριμένη εταιρεία για τη «δωρεά» της και από βήματος Βουλής.
Κοστίζει ο εργαζόμενος στην ιδιωτική ασφάλεια και στην εργοδοσία;
Να σημειωθεί, τέλος, πως η «Παπαστράτος» έχει ιδιωτικό ομαδικό ασφαλιστήριο για τους εργαζομένους της. Ο εργαζόμενος με τη σκλήρυνση κατά πλάκας απολύθηκε στις 29-01-16 απροειδοποίητα, παράνομα και καταχρηστικά λόγω «ανεπιτυχούς δοκιμής» (σ.σ.: έπρεπε σε ένα 12μηνο να του γίνουν δύο αξιολογήσεις, αλλά δεν έγινε ποτέ καμία· το καταγγέλλει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αυτό). Μια ημέρα πριν από την απόλυση, έγινε εκκαθάριση αποζημίωσης από το ομαδικό ασφαλιστήριο για έξοδα – νοσηλεία του εργαζομένου το προηγούμενο διάστημα. Τυχαίο;
ΣΜΤ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην «Παπαστράτος»
Από την πλευρά του, το πρωί της Πέμπτης 15/12, το ΣΜΤ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, ζητώντας την επαναπρόσληψη του εργαζομένου. «Το success story της εταιρείας, είναι πρώτα και κύρια χτισμένο με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζόμενων της! Η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη ή να σιωπήσουμε για τα κέρδη των βιομηχάνων. Ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα μας για καλύτερη ζωή. Τα εργατικά δικαιώματα μπροστά!», υπογράμμιζει το ΣΜΤ και προσθέτει πως «στέκεται στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου για την επαναπρόσληψη και την δικαίωσή του».

Περισσότερα για το θέμα της απόλυσης του εργαζομένου, εδώ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, το πρωί της Πέμπτης 15/12/2016, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην πύλη του εργοστασίου της εταιρείας Παπαστράτος – Philip Morris International, στον Ασπρόπυργο. Το αίτημα της κινητοποίησης ήταν η ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου, μέλους του σωματείου, ο οποίος απολύθηκε καταχρηστικά και πάσχει από σοβαρή νόσο (σκλήρυνση κατά πλάκας).
Ολόκληρη η ανακοίνωση που μοιράστηκε στους συναδέλφους βρίσκεται εδώ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, μέλη του επιχειρησιακού σωματείου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, της διοίκησης του σωματείου της Wind και αλληλέγγυοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ενώ ήδη και άλλα εργατικά σωματεία και σύλλογοι ασθενών υιοθετούν αντίστοιχα ψηφίσματα καταγγελίας της στάσης της Παπαστράτος – Philip Morris International και συμπαράστασης προς τον συνάδελφο.
Η εργοδοσία, η οποία επανειλημμένα είχε αρνηθεί τη συνάντηση με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, προσήλθε (λόγω της μαζικότητας της κινητοποίησης που δε μπορούσε να αγνοηθεί) μέσω εκπροσώπου της για να ακούσει τα αιτήματά μας. Η «απάντηση» στο δίκαιο αίτημα της επαναπρόσληψης ήταν πως τάχα η εταιρεία δε γνώριζε για την ασθένεια του συναδέλφου. Μάλιστα, αφού πρώτα διαφημίστηκε το «κοινωνικό-ανθρώπινο» πρόσωπο της εταιρείας, ειπώθηκε πως η δημιουργία της θέσης εργασίας του συναδέλφου ήταν ένα «πείραμα» που απέτυχε! Όμως το ‘πείραμα’ που αποτυγχάνει κάθε μέρα και μάλιστα σε βάρος μας, είναι η εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών και μνημονιακών μέτρων στους χώρους εργασίας!
Από την πλευρά μας ως Σωματείο δηλώνουμε πως ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις και την αναλγησία της εργοδοσίας. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι χρονίως πάσχοντες και όλοι οι εργαζόμενοι δε θα περιμένουν ευλαβικά να θυσιαστούνε στο βωμό της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου