Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

2016: Μηχανικός με Α.Μ. Τ.Ε.Ε. >100.000

alexandra-exter-set-design-for-satanic-ballet-1922-a-a-bakhrushin-state-central-theatre-museum-web
Στη σημερινή δύσκολη επαγγελματική πραγματικότητα για χιλιάδες μηχανικούς, αναμφισβήτητα τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει το κομμάτι εκείνο των μηχανικών που αποφοίτησε τα τελευταία -αρκετά πλέον- έτη από τις πολυτεχνικές σχολές.
Είναι το κομμάτι των μηχανικών που εισήλθε στην αγορά εργασίας αμέσως μετά το τέλος της λεγόμενης «ανάπτυξης» στην οποία υπήρχε μια σχετικά αυξημένη ζήτηση για αντικείμενο μηχανικού σε μελέτες και κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση για να περιγράψει κανένας τι έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα στην άσκηση του επαγγέλματος οι νέοι μηχανικοί, ειδικότερα σε όσους βιώνουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια την πραγματικότητα αυτή. Ανεργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία μάλιστα δεν καταγράφεται ως τέτοια, εργασία δίχως μισθό ή ασφάλιση, εκ περιτροπής εργασία, νέες μορφές ελαστικοποίησης (προγράμματα μαθητείας, επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ, voucher κ.α.). Παράλληλα διαρκώς αυξανόμενες οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα ανεξάρτητα από τα όποια εισοδήματα, οφειλές προς την φορολογική διοίκηση, οφειλές προς το Τεχνικό Επιμελητήριο που καθιστούν αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος.
Απέναντι στην πραγματικότητα αυτή για τον κλάδο είναι ζητούμενο να αναδειχθεί η σημασία της συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο κυρίως επειδή στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου θα παρθούν αποφάσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο των μηχανικών (ασφαλιστικό, επαγγελματικά, εργασιακά).
Επομένως, οι νέοι μηχανικοί που θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στα όργανα διοίκησης, οφείλουν να έχουν την πλήρη εικόνα για όσα έχουν συμβεί εντός του ΤΕΕ και να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήριο τους συλλογικούς αγώνες που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον.

Τι συμβαίνει πραγματικά εντός ΤΕΕ;

Ύστερα από 6 χρόνια επιβολής μνημονιακών πολιτικών σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ο κλάδος των μηχανικών δεν αποτελεί εξαίρεση στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία. Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, προηγούμενα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχουν βρει υποστηρικτές όλους τους πολιτικούς χώρους που παρεμβαίνουν στο ΤΕΕ. Τις πολιτικές αυτές τις υλοποιούν όλα τα τελευταία χρόνια στο χώρο των μηχανικών συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι και παρατάξεις.
Αρχικά πρόκειτα για τις παρατάξεις εκείνες που αποτελούν απευθείας παραρτήματα των κομμάτων εξουσίας και είναι οι πιο φανατικοί υποστηριχτές των κυβερνητικών πολιτικών όταν αυτές εφαρμόζονται από το κόμμα από το οποίο προέρχονται. Στη διοίκηση του ΤΕΕ το έχουμε ζήσει αυτό δεκαετιές τώρα με τις «παρατάξεις ΝΔ» και τις «παρατάξεις ΠΑΣΟΚ» να έχουν τον πρώτο λογο στην εφαρμογή των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών, αλλά το τελευταίο  διάστημα το ζούμε πλέον και από την «παράταξη ΣΥΡΙΖΑ». Έπειτα είναι πλέον κανόνας στο ΤΕΕ οι πολιτικοί χώροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εμφανίζονται πολυδιασπασμένοι στην προεκλογική περίοδο, με τις νέες μικρότερες παρατάξεις να παίζουν το ρόλο αντιπολίτευσης στην αρχική τους παράταξη-μήτρα. Μετεκλογικά όμως είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοι που πάντοτε βρίσκουν σημεία να τους ενώνουν με τις κυρίαρχες δυνάμεις έναντι πάντοτε κάποιας θέσης στην άσκηση εξουσίας εντός ΤΕΕ.
Παράλληλα όμως με την εφαρμογή της διάλυσης του επαγγέλματος από τις καθεστωτικές παρατάξεις, παρατηρούμε να αναπαράγεται συνεχώς εντός ΤΕΕ το «δόγμα» περί μη ύπαρξης εναλλακτικής σε ότι επιβάλλεται στο χώρο των μηχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την κοινωνία. Είναι η λογική που εμφανίζει την κρίση και τις συνέπειές της σαν ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι ακριβώς η ίδια λογική που μεταφέρει τις ευθύνες από αυτούς που εφαρμόζουν τα μέτρα λιτότητας σε αυτούς που τα βιώνουν καθώς οι τελευταίοι δεν είναι αρκετά «ανταγωνιστικοί».
6a00d8341c464853ef01b8d0c6b33e970c-800wi
Ενδεικτικά σε όλα τα παραπάνω αναφέρουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα:
  • Η απαράδεκτη εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ, ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών, στην Τράπεζα Αττικής, οι διαδοχικές ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) της τράπεζας και τελικά η σημερινή κατάσταση με την σχεδόν βέβαιη απώλεια 800εκ. των αποθεματικών του ταμείου των μηχανικών έχει την υπογραφή των κυρίαρχων παρατάξεων εντός ΤΕΕ που ψήφιζαν διαχρονικά όλες αυτές τις αποφάσεις.
  • Η μετατροπή του ΤΕΕ σε εισπρακτικό μηχανισμό για λογαριασμό του κράτους μέσω των ρυθμίσεων αυθαιρέτων, η εφαρμογή εξετάσεων για την πιστοποίηση προσόντων όπως οι ενεργειακοί επιθεωρητές, η προσπάθεια διάλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων  για όλες τις ειδικότητες των μηχανικών, ο νέος νόμος για τα μητρώα σε δημόσια και ιδιωτικά έργα είναι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το διαχρονικό «σύστημα τεε».
  • Οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα η επιβολή των αναδρομικών αυξήσεων, την ίδια στιγμή που χιλιάδες κυρίως νέοι μηχανικοί αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες τρέχουσες εισφορές και συσσωρεύουν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ με την απειλή πλέον των κατασχέσεων από το ΚΕΑΟ, αντιμετωπίστηκε από τις τελευταίες διοικήσεις του ΤΕΕ με τη λογική να σώσουμε ότι μπορούμε, αλλά πάνω απόλα να εφαρμόσουμε τους μνημονιακούς νόμους και τις εντολές κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.
  • Οι νέες μορφές εργασίας που έχουν επιβληθεί με τους χειρότερους όρους κυρίως για τους νέους εργαζόμενους όπως είναι τα voucher, τα προγράμματα μαθητείας, τα επιδοτούμενα προγράμματα για εργοδότες μέσω ΟΑΕΔ κ.α. έχουν υλοποιηθεί και στο χώρο των μηχανικών με τη συμβολή των καθεστωτικών παρατάξεων μέσω και του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, ενός φορέα που εφαρμόζει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πράξη τη διαρκή πιστοποίηση-επανακατάρτιση με σεμινάρια έναντι υπέρογκων οικονομικών συνδρομών.

Τι γυρεύουμε εμείς σε όλα αυτά;

Στην πολύχρωμη αυτή σκακιέρα που έχει στηθεί εντός τεε, με τις «καθεστωτικές» δυνάμεις να εμφανίζονται προσχηματικά αντίπαλες και πολυδιασπασμένες αλλά στην ουσία να εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια όλων των απερχόμενων διοικήσεων (διοίκηση Στασινού, διοικήσεις Σπίρτζη) υπήρξαν και εντός των οργάνων διοίκησης (τη Διοικούσα Επιτροπή, την Κεντρική Αντιπροσωπεία και τα Περιφερειακά ΤΕΕ) ενοχλητικές για το «σύστημα ΤΕΕ» φωνές αντίστασης.
Οι φωνές αυτές ανήκουν κυρίως στους μηχανικούς που συμμετέχουν στην ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση και παρόλο που οι δυνάμεις μας αριθμητικά εντός οργάνων διοίκησης δεν ήταν μεγάλες τα αποτελέσματα που παρήγαγαν ήταν πάντοτε πολλαπλάσια. Με σταθερή αντιπολιτευτική στάση απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές αλλά με πλαίσιο θέσεων και προτάσεων δίνουμε τις μάχες μας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τον κλάδο των μηχανικών απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους εντός και εκτός ΤΕΕ. Για την υπεράσπιση των πληττόμενων μηχανικών που βιώνουν καθημερινά την απαξίωση στην άσκηση του επαγγέλματος. Για να μπει ένα φρένο στην κατρακύλα που μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνώντες και οι υποστηρικτές τους. Με ενότητα, αγώνα και αλληλεγγύη για να πάρουμε πίσω το μέλλον που μας έχουν κλέψει.
Ειδικότερα οι νέοι μηχανικοί, το μεγαλύτερο τμήμα των πληττόμενων μηχανικών που βιώνει αυτή τη βάρβαρη προσαρμογή, πρέπει να καταδικάσει στην πράξη όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που φέρουν ευθύνες για τη σημερινή πραγματικότητα στον κλάδο. Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες επιτρέπει να επικρατήσουν ξανά οι μηχανισμοί τους, και τους απελευθερώνει για τη συνέχεια. Τόσο οι ίδιοι όσο και τα συμφέροντα που υπηρετούν δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Η ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση απευθύνει κάλεσμα ειδικά στους νέους μηχανικούς να δώσουν αγωνιστικό παρόν στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά μας. Να δυναμώσουν τις φωνές αντίστασης που πρέπει να υπάρχουν εντός τεε αμέσως μετά τις εκλογές και να συμμετέχουν στους συλλογικούς αγώνες  που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός ΤΕΕ το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου