Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση για Π.Δ περί Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Μετά τους πιστοποιημένους επιμετρητές δημοσίων έργων έρχονται για τις ΜΠΕ α1 και α2 οι πιστοποιημένοι αξιολογητές (ιδιώτες). Δείτε και σχετική ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Ανακοίνωση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. για το προεδρικό διάταγμα που είχε τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ με τίτλο «Σύσταση και τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4014/2011(Α΄ 209), καθορισμός προσόντων των Πιστοποιημένων Αξιολογητών, θέσπιση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση του έργου τους και ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησής τους για την εγγραφή στο Μητρώο».

Δελτίο τύπου

Όταν τα λόγια και οι πράξεις απέχουν ….. 

…«Στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας και της υποτιθέμενης ανάπτυξης, επιχειρείται η διάλυση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και η απόσυρση της πολιτείας από αυτήν, τουτέστιν ιδιωτικοποίηση όλης της αλυσίδας, εκπόνηση ΜΠΕ, αποφάσεις εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων, αξιολογήσεις, έλεγχοι κ.α. Σαφώς αντιβαίνουν όλα αυτά το Σύνταγμα, μιας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας. Το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον δεν μπορεί να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα»…..

Τα παραπάνω διατυπώθηκαν δημόσια στο ελληνικό κοινοβούλιο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ όταν και καταψήφισε τον νόμο 4014/2011, τον οποίο εν συνεχεία ως αξιωματική αντιπολίτευση, διακήρυττε ότι θα καταργήσει.

Σήμερα όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα πράγματα και οι επικρατούσες πολιτικές λογικές έχουν αλλάξει … συνεπώς δεν προκαλεί κατάπληξη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ, ότι σε εφαρμογή του νόμου 4014/2011, τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τίτλο «Σύσταση και τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4014/2011(Α΄ 209), καθορισμός προσόντων των Πιστοποιημένων Αξιολογητών, θέσπιση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση του έργου τους και ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησής τους για την εγγραφή στο Μητρώο», με το οποίο και τυπικά η πολιτεία (και οι δημόσιες αρχές) αποσύρονται από την αλυσίδα – διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν ανέτρεψε τα μνημόνια, ανατρέπει τον εαυτό της.

Είναι γνωστό σε όλους πως τα χρόνια που προηγήθηκαν χρησιμοποιήθηκε μια πολύ χρηστική διαδικασία για τις λεγόμενες εντός εισαγωγικών «,μεταρρυθμίσεις» … Όταν κάποιοι κύκλοι ήθελαν να αλλάξουν κάποια διοικητική διαδικασία τη συνέδεαν επιφατικά είτε με την «επιτάχυνση των διαδικασιών» είτε με την «εξυπηρέτηση του πολίτη» είτε με τα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου, 1ου 2ου ή 3ου και με την παράλληλη υπονόμευση των δημόσιων αρχών και υποβάθμιση της λειτουργικής τους δυνατότητας, προχωρούσαν στο σταδιακό αλλά επιταχυνόμενο ξήλωμα κάθε νομικής προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε με το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση να δηλώνεται έμμεσα η αδυναμία του δημοσίου να υποστηρίξει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και συνεπώς «άλλη μια κρατική αρμοδιότητα να χάνεται «.

Για την Π.Ε.Δ.Δ.Υ έχει ιδιαίτερη σημασία η προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων και ο ρόλος των ειδικών επιστημόνων – δασολόγων στην διασφάλιση της σταθερότητας, της προστασίας, της αειφορίας, και της αναπτυξης των δασών. Ειδικά για τα δασικά οικοσυστήματα, η προστασία των οποίων ελαττώθηκε με τις διατάξεις των νόμων 4280 και 4315 του έτους 2014 με βάση τις οποίες άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής φαραωνικές και καταστροφικές επεμβάσεις, η εκχώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στον ιδιωτικό τομέα που γίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΝ, (αντί της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών), προοιωνίζει την πλήρη κατάρρευση των φυσικών μας οικοσυστημάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία, την αγροτική παραγωγή, την ποιότητα και επάρκεια των υδάτων, την άγρια ζωή και τη βιώσιμη εν γένει ανάπτυξη. 

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) απαιτεί, την επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και την τήρηση της πολιτικής εξαγγελίας της Κυβέρνησης για κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών και αντιδασικών διατάξεων και την απόσυρση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ιστορική προσφορά των Δασικών Υπηρεσιών στην ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου και να πάρει την πολιτική απόφαση για την ενίσχυση των δημοσίων δασικών υπηρεσιών, όπως έχει καταδειχθεί από τις μέχρι σήμερα αξιολογήσεις του Τομέα, ώστε να μπορούν με ποιότητα και αποτελεσματικότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της Χώρας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου