Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, το νέο μεγάλο ραντεβού

Την Πέμπτη 27/10/2016, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα γίνει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Έμμεσα και στην ουσία, συζητιέται το ίδιο το σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). Χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια, από την περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, να γίνει γνωστή η τελική μορφή του ΠΕΣΔΑ (σχέδιο - φάντασμα), χωρίς, με τη δημόσια διαβούλευση να γίνεται εν κρυπτώ (δεν δημοσιοποιούνται οι παρεμβάσεις) και παραμονή μιας σημαντικής αργίας. 

Είναι προφανές ότι επιδιώκεται, άρον - άρον, να αποσπαστεί η τυπική έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου σε ένα σχέδιο που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική ότι οδηγεί στην αναπαραγωγή του υφιστάμενου συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης και ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Αττική και στην υφιστάμενη, υπερκορεσμένη εγκατάσταση της Φυλής. 

Η μεθόδευση αυτή δεν προχωρά χωρίς αντιδράσεις. Ειδικά στα Δυτικά της Αττικής, φορείς συλλογικότητες και πολίτες συντονίζονται και παρεμβαίνουν δυναμικά. Με ενημερώσεις φορέων και αυτοδιοικητικών, με συσκέψεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια και έκδοση ψηφισμάτων, με συναντήσεις με τα περιφερειακά σχήματα και με πολιτικά κόμματα κλπ.. Αντιτάσσουν την ανάγκη για μια διαχείριση άλλου τύπου -αποκεντρωμένη, με έμφαση στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών, με δίκαιη και ισόρροπη κατανομή των υποδομών διαχείρισης σε όλη την Αττική- και για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

Κορυφαία στιγμή των κινητοποιήσεων θα είναι η μαζική και δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 27/10/2016 (ή όποια άλλη μέρα οριστεί). Το Δυτικό μέτωπο -το σχήμα του συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής- διακινεί το παρακάτω κάλεσμα:

Τα σκουπίδια στη Φυλή είναι έγκλημα διαρκείας!

Σκουπίδια, δύο (2) εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο οδηγούνται στην τριτοκοσμική χωματερή της Φυλής. Όλη η Δ. Αττική & η Δ. Αθήνα, ζουν με τις συνέπειες αυτής της τρομακτικής ρύπανσης. Με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, ανοίγει ο δρόμος για ακόμη χειρότερες εξελίξεις. 

Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει:
· Να μείνει η χωματερή της Φυλής, ως η μόνη «λύση» για σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής.
· Να γιγαντώσει, ακόμη πιο πολύ, το εργοστάσιο αποβλήτων (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, ώστε να υποδέχεται 350 χιλ. τόνους σκουπιδιών και 100 χιλ. τόνους βιοαπόβλητα, το χρόνο. 

Την ίδια ώρα:
· Νέα ιδιωτική μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών, της εταιρείας WATT ΑΕ, πάει να στηθεί στις εγκαταστάσεις της Φυλής
· Νέες υποδομές βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) προωθούνται στον Ασπρόπυργο.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι, αδρανούν για τη μείωση των απορριμμάτων με πρόληψη, προδιαλογή και ανακύκλωση. Το αδιέξοδο είναι κοντά και τότε θα βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με την απειλή της καύσης των σκουπιδιών. 


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! 


Καλούμε κάθε πολίτη της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας αλλά και κάθε κάτοικο της Αττικής να παλέψουμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια.


Ζητάμε:


· Ανακύκλωση στην πηγή, για εξοικονόμηση πόρων και για την προστασία του περιβάλλοντος
· Αποκέντρωση και δίκαιη κατανομή των εγκαταστάσεων σκουπιδιών σε όλη την Αττική
· Να κλείσει οριστικά κάθε εγκατάσταση στη Φυλή


Όλοι και όλες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο,
την Πέμπτη 27/10/2016, ώρα 15.30
(Υπ. Υποδοµών - Μεταφορών, Αναστάσεως 2, σταθμός Μετρό «Εθνική Άμυνα»)

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας




«Ρελάνς» με χάντρες και καθρεφτάκια

Σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τις αντιδράσεις των πολιτών, η περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Φυλής προωθούν, τους τελευταίους μήνες, το σενάριο της «ανάπλασης» της Φυλής, κατά τα πρότυπα της εγκατάστασης της Χιρίγια, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Μιας ανάπλασης που δεν μπαίνουν στον κόπο να την περιγράψουν, επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι το «πρότυπό» τους είναι μια εγκατάσταση μαζικής και βαριάς επεξεργασίας αποβλήτων και ότι η εφαρμογή του θα σημαίνει διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.

Πρόκειται για κλασική περίπτωση αντιπερισπασμού, που σκηνοθετήθηκε επιμελημένα. Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Φυλής, σε ρόλο «λαγού», που έκανε επίσκεψη στη Χιρίγια, συνοδευόμενος από το ΓΓ του ΕΔΣΝΑ. Η στάση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ήταν στάση δήθεν θεατή. Δικαιολογήθηκαν για την αφωνία τους λέγοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάζουν τις πρωτοβουλίες του κάθε δημάρχου και ότι η παρουσία του ΓΓ του ΕΔΣΝΑ στην επίσκεψη ήταν προσωπική του πρωτοβουλία. 

Λίγους μήνες αργότερα, τέλος Σεπτέμβρη 2016, η κ. Δούρου βρίσκεται σε επιχειρηματικό forum στο Ισραήλ και «με την ευκαιρία» επισκέπτεται και την εγκατάσταση της Χιρίγια και δηλώνει ότι «Το παράδειγμα του πάρκου Χιρίγια δείχνει ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι στη σημερινή κατάσταση στη Φυλή». Φυσικά, το εμφανιζόμενο σαν «πάρκο ανακύκλωσης» της Χιρίγια είναι χώρος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου (RDF) και βιοαερίου και καύσης για παραγωγή ενέργειας.

Και έτσι φτάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φυλής, την Παρασκευή 14/10/2016, στο οποίο ο δήμαρχος κ. Παππούς ανακοινώνει πως, στις αρχές Νοεμβρίου, θα γίνει ημερίδα με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, Ελλήνων πανεπιστημιακών, Ισραηλινών επενδυτών και αυτοδιοικητικών από το Τελ Αβίβ για το περίφημο σχέδιο αποκατάστασης της εγκατάστασης της Φυλής, κατά τα πρότυπα της Χιρίγια. Και όλα αυτά, καθόλου τυχαία, την ώρα που συζητιέται ο νέος σχεδιασμός της περιφέρειας και «φουντώνουν» οι αντιδράσεις των πολιτών.

Τι μαγειρεύεται με τη μονάδα της WATT ΑΕ;

Συμπτωματικά (;), αυτές τις μέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, που επιμένει να κατασκευάσει η εταιρεία WATT ΑΕ, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Αφού πρώτα δέχτηκε υψηλότατο πρόστιμο, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, για αυθαίρετη κατασκευή, καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζει τη μονάδα, χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Θυμίζουμε ότι την ίδια αφωνία, επιδεικνύει η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, στην προσπάθεια κατασκευής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, από την εταιρεία WATT ΑΕ, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Να υποθέσουμε ότι θα έχουμε την ίδια κατάληξη με την υπόθεση της «ανάπλασης» της Φυλής; Ότι δηλαδή, στο τέλος, θα την εμφανίσουν σαν τμήμα της υλοποίησης του νέου ΠΕΣΔΑ και σαν μέρος της «ανάπλασης». Γιατί, υπογείως, κάτι τέτοια έχουν αρχίσει να ψιθυρίζονται …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου