Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής


Τα 3 μέλη της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) αποκαλύπτουν ότι : 1) ποτέ δεν ήρθε η σχετική συζήτηση στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ (μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ούτε στη ΔΕ του ΤΕΕ έχει γίνει σχετική συζήτηση), συνεπώς όλα γίνονται πραξικοπηματικά με τεράστια ευθύνη και των δύο Διοικήσεων 2) τη συνυπευθυνότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΤτΕ (όσο και αν εμφανίζονται ως συγκρουόμενοι) στην κατεύθυνση εξαφάνισης των αποθεματικών μας 3) τους σχεδιασμούς για οριστική απώλεια των άνω των 800 εκατ € του ΤΣΜΕΔΕ μέσω ξεπουλήματος μπιρ παρά της Τράπεζας. Υπενθυμίζουμε ότι τα εν λόγω μέλη της ΔΕ ήταν τα μόνα που είχαν καταψηφίσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Άττικα. Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τη διαχρονική στάση της συσπείρωσης για αποδέσμευση από την Τράπεζα Αττικής αλλά και κάθε αντίστοιχο παιχνίδι με τα αποθεματικά μας. Την ευθύνη τη φέρουν στο ακέραιο όσοι στήριξαν τις επιλογές αυτές (με την ψήφο τους αλλά και με τη συμμετοχή τους στα ΔΣ της Άττικα κλπ)... (δπ)

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής.
                                                               
Οι εξελίξεις που συντελούνται στην Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής το τελευταίο διάστημα (τελευταίοι 2 ½ μήνες), όχι μόνο αποτελούν "μνημείο" αδιαφάνειας και προκλητικής αγνόησης του βασικού μετόχου (ΤΣΜΕΔΕ) αλλά αγγίζουν τα όρια πραξικοπηματικών ενεργειών σε βάρος του. Για το λόγο αυτό εκτιμούμε ότι δεν αρκούν η κριτική και οι καταγγελίες μας εντός της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αλλά επιβάλλεται η δημόσια τοποθέτηση για την ενημέρωση των συναδέλφων Μηχανικών. Καλούμε και τους Φορείς των Μηχανικών να βγουν από την σιωπή και να πάρουν θέση για όσα συντελούνται με τις επιλογές της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και της Κυβέρνησης που φαίνεται καθαρά ότι βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτές.

Εκτιμούμε ότι όσα συντελούνται το τελευταίο διάστημα προετοιμάζουν το έδαφος για την απώλεια ελέγχου της Τράπεζας από τον βασικό Μέτοχο και την οριστική απώλεια των χρημάτων του ΤΣΜΕΔΕ (810 εκατ.), επιβεβαιώνοντας παλαιότερες εκτιμήσεις μας που έχουν κατατεθεί γραπτά και προφορικά στην ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, αιτιολογώντας την αρνητική μας στάση (η οποία καταγράφηκε και με αρνητική ψήφο) στην συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Πολύ συνοπτικά οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

        α.   Από τον Πρόεδρο διατυπώθηκε  αίτημα προς την ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της αξιολόγησης του ΔΣ της Τράπεζας, χωρίς να γνωστοποιείται ποιος το θέλει, γιατί απαιτείται η αξιολόγηση ενός ΔΣ που τοποθετήθηκε ένα χρόνο πριν, ποια θα είναι τα κριτήρια. Χωρίς  την παραμικρή γνώση για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, χωρίς απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα, υλοποιήθηκε  η τοποθέτηση νέας Προέδρου και δύο μελών στο ΔΣ της Τράπεζας (συν. Κ. Μακέδος, Πρόεδρος ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ και συν. Γ. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ) σε αντικατάσταση του πρώην Προέδρου της Τράπεζας συν. Γ. Γαμβρίλη  και του μέλους του ΔΣ της Τράπεζας συν. Μ. Πουλάκη. Χωρίς καμία εξήγηση τα μέλη του ΔΣ αυξήθηκαν από 13 σε 15.

        β.   Λίγες εβδομάδες  αργότερα και χωρίς  η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ να γνωρίζει το παραμικρό, πέντε (5) Μηχανικοί μέλη του ΔΣ της Τράπεζας υποχρεώθηκαν σε παραίτηση αφού τους ασκήθηκε ωμός εκβιασμός (σε περίπτωση άρνησής τους θα υπήρχαν ενέργειες σε βάρος της Τράπεζας από την Τράπεζα της Ελλάδος). Δυστυχώς οι συνάδελφοι ενέδωσαν χωρίς να εκδώσουν ούτε μια ανακοίνωση ή να ενημερώσουν το ΤΕΕ η την ΔΕ του Ταμείου ώστε οι πραξικοπηματικές αυτές ενέργειες να τύχουν και της απαιτούμενης αντίδρασης. Από την απαίτηση για παραίτηση δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ του οποίου η συμμετοχή στο ΔΣ της Τράπεζας είχε κατεξοχήν θεσμικό χαρακτήρα (έχει και την ευθύνη διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου).

        γ.   Μετά τις παραιτήσεις, το ΔΣ έμεινε με οκτώ (8) μέλη από τα δέκα πέντε (15). Να σημειωθεί ότι  μαζί με τις παραιτήσεις των Μηχανικών απαιτήθηκε και η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. Για την συμπλήρωση των μελών του ΔΣ  ορίστηκε  Γενική Συνέλευση για τις 6 Σεπτ. 2016 , και πάλι χωρίς η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ να έχει την παραμικρή ενημέρωση κατά τη συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτ. 2016 (για τον αριθμό των μελών του ΔΣ της Τράπεζας, για  τα προτεινόμενα πρόσωπα και τα κριτήρια προεπιλογής τους κλπ)     

δ.   Μετά από αίτημα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΤΑΛΠΙΤΑΤ η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε και ακολούθησε η δεύτερη πραξικοπηματική ενέργεια, απαιτώντας έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ της Τράπεζας την επόμενη 7 Σεπτ. 2016 και ώρα 09.00, με θέμα τη συμπλήρωση και την ανασύνθεσή του ΔΣ , διαδικασία που  κατέληξε στα γνωστά από την δημοσιότητα αποτελέσματα (νέος Πρόεδρος και νέος Διευθύνων Σύμβουλος).


        Όλα όσα συνοπτικά εκτέθηκαν παραπάνω, αναδεικνύουν ότι η οριστική απώλεια ελέγχου της τράπεζας από τον βασικό μέτοχο και των χρημάτων του Ταμείου βρίσκεται πλέον στην τελική φάση ολοκλήρωσής, παρά τις διαδοχικές δηλώσεις  της Κυβέρνησης για στήριξη της μόνης μη «συστημικής» Τράπεζας, (θυμίζουμε τις κυβερνητικές δηλώσεις  για "Τράπεζα Ειδικού σκοπού", για "χρηματοδοτικό εργαλείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων" κλπ).

 Το Ταμείο ως βασικός μέτοχος πρέπει να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι εκπρόσωποι της ΔΕ στη Συνέλευση της Τράπεζας εκπροσωπούν το Ταμείο και οφείλουν να δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ.

Καλούμε όλους τους Φορείς των Μηχανικών να πάρουν δημόσια θέση, να ενημερώσουν τον Κλάδο των Μηχανικών και να σχεδιάσουν τις αναγκαίες μορφές αντίστασης για την προστασία των συμφερόντων του ταμείου και την αποτροπή της  διαγραφόμενης πορεία απώλειας των χρημάτων μας.

Τα μέλη της ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

                                                                            Παναγιώτης Μούζιος
                                                                                           Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
                                                                                         Τακτικό Μέλος

                                                                             Ανδρέας Κολοβός
                                                                                            Πολιτικός Μηχανικός
                                                                                                               Τακτικό Μέλος

                                                                            Κώστας Κιμπιζής
                                                                                           Πολιτικός Μηχανικός
                                                                                            Αναπληρωματικό Μέλος










1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους.
    Το πήραμε χαμπάρι το παιχνιδάκι τους ;
    Προσωπικά πιστεύω πως πλέον είναι αργά καθώς τα χρήματα χάθηκαν.
    Οριστικά και αμετάκλητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή