Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΣΜΤ: Να ανακληθεί η καταχρηστική απόλυση συναδέλφου στη «Γεωθεσία ΕΠΕ»

smt-allileggii-silogikotita

Tέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα των εταιρειών Κτηματολογίου!
Τη «Γεωθεσία Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΕΠΕ» καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την αυθαίρετη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης, τοπογράφος το επάγγελμα, , τη Δευτέρα 1 Αυγούστου. Ο εργοδότης χρησιμοποιεί ως πρόφαση, για την απόλυση, το γεγονός ότι η εργαζόμενη αιτήθηκε και έλαβε μονοήμερη άδεια για την Παρασκευή 29 Ιουλίου, την οποία ενέκρινε η σύζυγος του εργοδότη και ο Project Manager, αλλά όχι ο ίδιος.
Όπως καταγγέλλει το ΣΜΤ:
Στην πράξη ο ιδιοκτήτης της «Γεωθεσίας» είναι ένας ακόμα εργοδότης που επιχειρεί να απαλλαχθείαπό εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν και δεν αποδέχονται την κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων που φέρνει η εργασία με το μπλοκάκι, όπως η άδεια ασθενείας, η νόμιμη λήψη άδειας με αποδοχές, η πενθήμερη εργασία. Ένας ακόμα εργοδότης που «τιμωρεί» εργαζόμενους που δεν αποδέχονται την απληρωσιά και ζητούν να πληρώνονται οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους, στην ώρα τους το μισθό τους, προκειμένου να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι.
Η συνάδελφος εργάζονταν στη «Γεωθεσία ΕΠΕ» το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μόλις πριν δύο εβδομάδες ανανέωσε για ένα εξάμηνο τη σύμβασή της με την εταιρεία, για το έργο κτηματολογίου της Αίγινας. Μια ακόμα εταιρεία που αναλαμβάνει υπεργολαβία τμήμα έργων Κτηματολογίου, προσλαμβάνει μηχανικούς με ΔΠΥ και επιχειρεί ανάλογα με τις «ανάγκες» του έργου:
• Να απαγορεύσει τη λήψη νόμιμης πληρωμένης άδειας ή άδειας ασθένειας κατά τη διάρκεια της Σύμβασης.
• Να επιβάλει την απλήρωτη εργασία τα Σαββατοκύριακα «προαιρετικά» ιδιαίτερα όταν «πιέζουν» οι προθεσμίες παράδοσης.
• Να γενικευτεί το μοντέλο πληρωμής του μισθωτού με μπλοκάκι ανά τρίμηνο –τετράμηνο -εξάμηνο ή όποτε η εταιρεία πληρώνεται από την ΕΚΧΑ.

Τα εργασιακά «κάτεργα» αποτελούν το «πρότυπο» εργασίας για το σύνολο των μελετητικών που ανέλαβαν μέχρι σήμερα έργα κτηματολογίου. Οι «υψηλές» εκπτώσεις στους προϋπολογισμούς των έργων φέρνουνε πάντα μείωση μισθών και στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων - όχι κερδοφορίας των αναδόχων. Άλλωστε αυτό το μέλλον, για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, προμηνύουν οι υπέρογκες εκπτώσεις στις προσφορές των αναδόχων που κατατέθηκαν για τις 32 συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, που αφορούν στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στη «Γεωθεσία» και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που επιβάλλουν αντίστοιχους όρους εργασίας.
Η καταστρατήγηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, η αξιοποίηση όποιας δυνατότητας δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την ευέλικτη εργασία, για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Μόνο οι ανυποχώρητοι αγώνες μας μπορούν να την εμποδίσουν.
Με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του κράτους τους, οι εργοδότες επιτίθενται. Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι εκδικητικές απολύσεις όποιου αντιστέκεται δε θα μείνουν αναπάντητα.
Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για την αναπλήρωση των απωλειών της κρίσης, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του!
Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου