Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Κοινωνικό πολιτικό κίνημα για τη διαγραφή του φερώμενου ως δημόσιου χρέους

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Δελτίο τύπου 2/8/2016
           
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ / ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το ζήτημα του φερόμενου ως δημόσιου χρέους βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - IEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, την περίοδο 2010-2011.
Όπως θυμόμαστε, οι λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή η υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έγιναν για την αποπληρωμή του φερόμενου ως δημόσιου χρέους. Τώρα το ΔΝΤ ισχυρίζεται αυτοκριτικά (!!) ότι τα έσοδα 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του χρέους, ήταν φιλόδοξος (!!), δηλαδή ανέφικτος στόχος. Παρ’ όλ’ αυτά ο στόχος παραμένει και μεταφέρεται στο υπερ-Ταμείο Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας, με την παράδοση όλων των κρίσιμων αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους στους «θεσμούς» ΕΜΣ και ΕΕ.
Επίσης, επανέρχεται σήμερα στη δημοσιότητα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει υπογραφεί από τη σημερινή κυβέρνηση είναι ανέφικτος και το πρωτογενές πλεόνασμα χρειάζεται να μειωθεί στο 1,5%. Αυτός, όμως, ο ανέφικτος στόχος - 3,5% το 2018 - επιβάλλεται στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μέσω περαιτέρω φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Μέχρι το 2018 το σχέδιο «επενδύσεων» και «ανάκαμψης της οικονομίας» κυβέρνησης και «θεσμών» θα έχει τιναχθεί στον αέρα, η ύφεση θα έχει διαλύσει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία, ενώ το χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Ταυτοχρόνως, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα έχουν εκποιηθεί και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν υφαρπαγεί από τις τράπεζες και τα ξένα funds. Τούτων δεδομένων, η διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του και, πάντως, η ριζική αναδιάρθρωσή του θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα.
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί η βιωσιμότητα καθορίζεται από α) το αν μπορεί αυτό να εξοικονομηθεί μόνο με οικονομικά κριτήρια, β) από τη μη παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και γ) τη μη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Όπως και βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει μόνο αν δεν καταστρέφεται το περιβάλλον.
  
Υπενθυμίζουμε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής για το Δημόσιο Χρέος (Ιούλιος 2015) τεκμηριώνει γιατί το φερόμενο ως δημόσιο χρέος είναι παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο - επομένως δεν πρέπει να πληρωθεί.
«Η Επιτροπή διαπίστωσε, επίσης, ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης απέκρυψαν την αλήθεια από τους πολίτες, παριστάνοντας ότι δήθεν η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα και όχι τις τράπεζες και συνάμα εξυφαίνοντας μια αφήγηση που στόχευε να εμφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό ως δήθεν άξιο των αδικοπραξιών των δανειστών».
«Το ποσό που διατέθηκε μέσω των προγραμμάτων «διάσωσης» (μνημονίων) του 2010 και του 2012 ελέγχονταν από το εξωτερικό μέσα από περίπλοκες διευθετήσεις, οι οποίες απέκλειαν κάθε δημοσιονομική αυτονομία. Οι δανειστές υπαγόρευσαν αυστηρά τον τρόπο διάθεσης των δανειακών κεφαλαίων «διάσωσης», εκ των οποίων μόνο ένα ελάχιστο τμήμα, λιγότερο από το 10%, κατευθύνθηκε στην κάλυψη των τρεχουσών δημόσιων δαπανών».
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει το θέμα της νομιμότητας των επιβαλλόμενων μέτρων για το χρέος στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης και να επιδιώξει να λάβει επίσημη διαβεβαίωση για τη νομιμότητα των πράξεων που επιβάλλονται στη χώρα μας, άλλως να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών.
Προϋπόθεση, όμως, για να αμφισβητηθεί το χρέος και να διαγραφεί όλο ή μεγάλο μέρος ή τουλάχιστον να αναδιαρθρωθεί ριζικά  είναι η κοινωνική αφύπνιση - η δημιουργία ενός μαζικού κοινωνικού/πολιτικού κινήματος στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις δυνάμεις που προβάλλουν κοινά αιτήματα στην Ευρώπη και ευρύτερα. Χρειάζεται ν’ ανοίξει η σχετική συζήτηση κεντρικά και αποκεντρωμένα. Να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες πολιτών σε όλες τις πόλεις και στο πλαίσιο φορέων και σωματείων.
Η διαγραφή του χρέους είναι ένας στόχος που αφορά μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και συνδέεται ευθέως με την ανάκτηση της κρατικής/εθνικής/λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή με την επαναλειτουργία της δημοκρατίας η οποία τελεί σε αναστολή σήμερα στη χώρα μας.

Πληροφορίες :  Ελένη Πορτάλιου, 2107512560, portel@central.ntua.gr

                        Σια Φωτιάδου, 6974126942, athfotia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου