Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Νέο Μνημόνιο και έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της διαρροής του προσχεδίου της «συμφωνίας» από το ThePressProject (σε συνεργασία με το Forbes), τελικά το μνημόνιο είχε συμφωνηθεί. Για πέντε μεγάλους κινδύνους προειδοποιεί η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης



Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο...

...το συμπληρωματικό MOU, δημοσιεύθηκε σήμερα:


Αυτό είναι το συμπληρωμένο Μνημόνιο που ενέκρινε νωρίτερα το Eurogroup και το οποίο συνοδεύεται από την έκθεση συμμόρφωσης, την έκθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων και το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Aπομένει η επικύρωση του ΔΣ του ESM την Παρασκευή ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Το νέο Μνημόνιο, μέσα σε 41 σελίδες, προσδιορίζει στα 5,6 δισ. ευρώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ διευκρινίζει πως ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση συμμόρφωσης:



Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:



Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων:


Όπως αναφέρεται, απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνεί με την Κομισιόν και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι 


Στην έκθεση συμμόρφωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, καταγράφονται πέντε κίνδυνοι, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι σχετίζονται με:
  • Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
  • Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
  • Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
  • Πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
  • Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου