Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Όχι στο πραξικόπημα του ΔΣ του ΔΣΑ – Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων

dsa_syneleysh_1

Με μια πραξικοπηματική ενέργεια, η ηγεσία του ΔΣΑ υλοποίησε το μεγάλο της στόχο: να μη μας δώσει ούτε καν το λόγο.
Ξεπέρασαν και αυτόν τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο (Γ.Αδαμόπουλο), που «απλώς» είχε αρνηθεί τη σύγκληση αποφασισμένης από Γενική συνέλευση νέας συνέλευσης.
Σήμερα, ο Πρόεδρός μας και η προεδρεύουσα της Γενικής Συνέλευσης έκαναν τον Κώδικα Δικηγόρων κουρέλι, μας υποτίμησαν και μας φίμωσαν (κλείνοντας και τα μικρόφωνα), διαλύοντας ένα νόμιμο Σώμα που θα μπορούσε να κάνει τον αγώνα μας ενάντια στο ασφαλιστικό προσχέδιο πιο μαζικό, πιο αποτελεσματικό.
Τα πράγματα είναι απλά: Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση χρειάζεται 1000 παρόντες για να ξεκινήσει. Στις 30/3 υπήρξαν (μισή ώρα μετά την ώρα έναρξης) πάνω από 1000 παρόντες και η Συνέλευση ξεκίνησε κανονικά. Διακόπηκε γιατί δεν υπήρχε χρόνος να ολοκληρωθούν οι ομιλίες και να γίνουν οι ψηφοφορίες. Σήμερα (4/4/) συνεχιζόταν η διακοπείσα Συνέλευση. Δηλαδή θα έπρεπε να έρθει το προεδρείο και να δώσει κατευθείαν το λόγο στους ομιλητές, όπως αυτοί είχαν κληρωθεί από τις 30/3. Στη συνέχεια θα έπρεπε να περάσουμε στις ψηφοφορίες και εκεί θα ήταν πανεύκολο να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία ή όχι. Απλά πράγματα, λογικά και ταιριαστά για έναν κλάδο που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Αντίθετα, η προεδρεύουσα της Γ.Σ. Ι.Καλαντζάκου, σκεπτόμενη πώς θα διαλύσει το γρηγορότερο δυνατόν τη Γ.Σ., μηχανεύτηκε το εξής: εφήρμοσε το άρθρο για την απαρτία στην έναρξη της διακοπείσας Γ.Σ. Σαν να ήταν τρίτη κατά σειρά επαναληπτική δηλαδή, όπου θα έπρεπε να ξαναδιαπιστωθεί απαρτία. Η διαπίστωση της μη υπαρξης απαρτίας έγινε στις 13:40, τη στιγμή που εκατοντάδες συνάδελφοι έφταναν στον χώρο και η προσέλευση συνεχιζόταν, χωρίς καν να κληθούν οι συνάδελφοι που ηταν έξω απο την αίθουσα να μπουν μέσα σ’ αυτή και χωρίς βέβαια να πάρουν τον λόγο συνάδελφοι/ισσες που ζήτησαν τον λόγο για λόγους διαδικαστικούς, απέναντι στους οποίους το Προεδρείο απλώς έκλεισε τα μικρόφωνα! Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ξαπόστειλε τους εκατοντάδες συναδέλφους που ακόμη προσέρχονταν, διαλύοντας τη Γενική Συνέλευση.
Μήπως είναι τυχαίο που ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας δεν ανέβηκε στο πάνελ; Δεν είναι. Είναι προφανές ότι υπήρξε συνεννόηση για τη διάλυση της Γ.Σ. πριν καν ξεκινήσει στις 4/4. Ήταν συμφωνημένο να μη διεξαχθεί. Γι αυτό δεν ανέβηκαν, και πιθανόν πολλοί να μην προσήλθαν καν ξέροντας εκ των προτέρων, και πιθανόν έχοντας «διαδώσει» τα μελλούμενα.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΣΑ κρατάει πολλούς άσους στο μανίκι ήδη από την αρχή των κινητοποιήσεων:
  • Τόσο πολύ απαξιώνει και φοβάται τις συλλογικές διαδικασίες που φτάσαμε να συγκληθεί μετά από 3 μήνες αποχής η Γ.Σ., και μάλιστα με τον ίδιο τον Πρόεδρο να καταψηφίζει την πρόταση σύγκλησής της στην εσωτερική ψηφοφορία του το Δ.Σ. Τη στιγμή που θα έπρεπε να βρισκόμαστε συνεχώς σε διαδικασίες Γ.Σ. για να μαζικοποιείται και να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας, η πλειοψηφία του δ.σ. κάνει τα πάντα προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
  • Γράφει στην ανακοίνωση της πρόσκλησης ότι η Γ.Σ. είναι τάχα «ενημερωτική», υπονομεύοντας έτσι τη μαζικότητάς της. Λες και μετά από 3 μήνες οι συνάδελφοι δεν ξέρουν τι περιλαμβάνει το ασφαλιστικό προσχέδιο. Ταυτόχρονα επιφυλάσσει το δικαίωμα απόφασης και γνώμης για τη μορφή των κινητοποιήσεων μόνο για το κλειστό κογκλάβιο της Συντονιστικής των προέδρων, χωρίς καμία δυνατότητα οι χιλιάδες δικηγόροι να ξέρουν ή να μπορούν να καθορίσουν οποιαδήποτε απόφαση.
  • Μια ολόκληρη ώρα «ενημέρωσης» από τον Προέδρο στην έναρξη της Γ.Σ., καταναλώνοντας ο ίδιος τον πολύτιμο χρόνο που θα έπρεπε να δοθεί στους υποψήφιους ομιλητές συναδέλφους.
  • Εκμεταλλεύτηκαν κατάλληλα όλες τις ασάφειες αλλά και τις εντελώς αντιδημοκρατικές και παράλογες ρυθμίσεις του Κώδικα Δικηγόρων για να (προσπαθήσουν να) μετατρέψουν τη Γ.Σ. από ζωντανό όργανο σε «κουραστική γραφειοκρατία».
  • Μαζική «προπαγάνδιση» του «έλα μωρέ τώρα αφού δε θα βγει η απαρτία τι να τρέχω μέχρι εκεί πέρα»…
  • Αποτροπή των εκατοντάδων «συνεργατών» ή μισθωτών δικηγόρων (και δεν εννοούμε τους έμμισθους του δημοσίου) να παρευρεθούν, αφού δεν παρέχεται καμία απολύτως κάλυψη απέναντι στους «συναδέλφους» που ελέγχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, νομικές υπηρεσίες εταιριών, τραπεζών κλπ. Ενώ δηλαδή ο ΔΣΑ θα όφειλε να εκδώσει ανακοινώσεις που να απαιτεί από τους συναδέλφους να παρευρεθούν, να κλείσουν τα γραφεία για λίγη ώρα, να επιτρέψουν στους «συνεργάτες» να έρθουν , δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Αλλά και στο επίπεδο των πολιτικών ή συνδικαλιστικών επιλογών:
  • Μετά τη στήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και τη στήριξη των κατευθύνσεων του τρίτου μνημονίου, η πλειοψηφία βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη κρίση. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου είναι 100% μνημονιακής έμπνευσης σχέδιο. Τώρα λοιπόν που χιλιάδες συνάδελφοι καταστρέφονται, για να μείνουν «λίγοι και καλοί», ο ΔΣΑ κάτι έπρεπε να κάνει, κάπως να αντιδράσει. Και το κάνει συνεχώς από τα μέσα Ιανουαρίου, με την αποχή. Όμως, ο αγώνας αυτός, για την πλειοψηφία του Δ.Σ. πρέπει να είναι περιορισμένος σε ό,τι μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν. Όπως όταν αποκλείαμε το Πρωτοδικείο, μια κίνηση απόλυτα σωστή και απόλυτα πετυχημένη, που προέβαλλε τον αγώνα μας και του έδωσε δυναμικό στίγμα, ο Πρόεδρος και η παράταξή του είχαν πάλι μειοψηφήσει. Καμία προπαγάνιδση των διαδηλώσεων, μόνο περιφερειακές κινητοποιήσεις χωρίς πίεση στην Κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας.
  • Έκαναν και το αδιανόητο: Διαπραγμάτευση με την τρόικα! Πέρα από κάθε κοινή λογική, θέλαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μπορεί να κερδηθεί ο αγώνας μας αν τάχα τα βρουν με το ΔΝΤ σε αντίθεση με τον Κατρούγκαλο. Ή ακόμα χειρότερα, αν διασφαλίσουν λίγα ψίχουλα (π.χ. η τριετής προσαρμογή) για τον κλάδο μας.
  • Εξ αρχής μυστικά και κρυφά από το σώμα διαπραγματεύτηκαν με το Υπουργείο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και χωρίς πλαίσιο θέσεων που να βάζουν φραγμό στη διάλυση του ασφαλιστικού, είτε με ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών είτε με στελέχη του Υπουργείου. Μάλιστα παρουσίασαν και μια αναλογιστική μελέτη του ΤΑΝ, με βάση την οποία κατέληξαν σε προτάσεις που σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα αλλά ίσα ίσα βρίσκονται σε παρόμοια λογική με το προσχέδιο.
  • Δεν ανέπτυξαν καμία ουσιαστική θέση για τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές ενώ είναι μισθωτοί σε άλλα δικηγορικά γραφεία. Ακριβώς γιατί πολλοί από το συνάφι τους εκμεταλλεύονται τους συναδέλφους μας με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιώντας τα κενά στη νομική κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Τα πράγματα είναι απλά: ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.
Πρέπει να καταγγελθούν.
Το μίνι πραξικόπημα της διάλυσης με το «έτσι θέλω» της Γ.Σ. είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Είναι σαφές ότι, επί της ουσίας, διαπραγματεύονται κάτω από το τραπέζι και πίσω από την πλάτη μας, επιχειρώντας να διασώσουν κάποιες λίγες παραχωρήσεις για τα ανώτερα εισοδήματα της δικηγορίας, τις εταιρίας και τα «τζάκια» τους.
Από τους εκατοντάδες συναδέλφους που παρέμειναν πάρα το ξεπροβόδισμα της προεδρεύουσας στο χώρο τη γ.σ. συγκεντρώθηκαν υπογραφές του παρακάτω κειμένου:
“ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική απόφαση διάλυσης της διακοπείσας επαναληπτικής Γ.Σ. από την προεδρεύουσα της Γ.Σ. Αντιπρόεδρου του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΣΑ και της πλειοψηφίας του Δ.Σ.
Ζητάμε τη σύγκληση νέας Γ.Σ. με θέμα “Ασφαλιστικό-Φορολογικό-Αποφάσεις για τον αγώνα μας”.
Αθήνα 4/4/2016
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ακολουθούν υπογραφές).”
Αυτή η καταγγελία πρέπει να στηριχθεί, να κοινοποιηθεί και να δημοσιευθεί παντού, να φθάσει σε όλες και όλους τους συναδέλφους
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όχι απλώς μαγειρεύουν την ήττα του αγώνα μας πίσω από την πλάτη μας, αλλά και ότι θα κάνουν τα πάντα για να μας φιμώσουν.
Εμείς οφείλουμε να τους ξεμπροστιάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου