Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΠΟΠΟΚΠ: «Αντιασφαλιστική βόμβα» Κατρούγκαλου για επαγγελματικό ταμείο επιστημόνων και επαγγελματιών



Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής προκάλεσε η σύμφωνα με δημοσιεύματα δήλωση του υπουργού, κ. Κατρούγκαλου, σε πρόσφατο οικονομικό συνέδριο, ότι μπορεί να συζητηθεί η ενδεχόμενη σύσταση Επαγγελματικού Ταμείου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα απαλλάσσονται από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στον ενιαίο φορέα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Κατρούγκαλος στη σημερινή του τοποθέτηση στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών εκτός από τις συνήθεις ανακρίβειες και τις δημαγωγικές κορώνες, αποφάσισε να «απασφαλίσει» μια ακόμα ακραία νεοφιλελεύθερη αντιασφαλιστική βόμβα.

Συγκεκριμένα δήλωσε “ανοιχτός” σε συζητήσεις που αφορούν στη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αυτό εκτός των άλλων σημαίνει την εξαίρεση των τρεχουσών εισφορών τους από τον διανεμητικό μηχανισμό του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις και τους φόβους της Ομοσπονδίας μας.

Δεδομένου δηλαδή ότι, η αναλογική σύνταξη που θα απονέμει το νέο υπέρ-ταμείο θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές χωρίς καμιά εγγύηση από το κράτος, αυτή θα στηρίζεται κυρίως στις εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Από αυτές δηλαδή τις εισφορές θα λαμβάνουν τα ψίχουλα της αναλογικής και οι 500.000 περίπου σημερινοί συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ αφού οι εισφορές των εν ενεργεία συναδέλφων τους θα είναι εκτός συστήματος και θα τις διαχειρίζεται το νέο τους Επαγγελματικό Ταμείο. Το επόμενο στάδιο βέβαια θα αφορά στη συνολική απαλλαγή της εργοδοσίας από τη «συμμετοχή» στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων. Η «πίτα» δηλαδή της αναλογικής σύνταξης θα συρρικνωθεί συνολικά τουλάχιστον κατά 70%. Η ιδιωτική ασφάλιση θα αποτελεί πλέον μονόδρομο και η αποστολή τους θα έχει «εκτελεστεί».

Αυτό λοιπόν το πολιτικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί τη μεγάλη παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο της Εργασίας κι ας αφήσουν τα ψέματα και την παραπληροφόρηση για τους «ενιαίους κανόνες» και τις «κόκκινες γραμμές».

Ο Σπράος «ζει» κι αυτός τους οδηγεί…

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου