Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

βΑΠΕ με τη χάρη του Θεού

βΑΠΕ με τη χάρη του Θεού

Αντιδράσεις και ερωτηματικά από την πρωτοβουλία της Εκκλησίας – Ιδρύει εταιρία λαϊκής βάσης για την Ενέργεια
του Μάριου Διονέλλη από εδώ
 Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση της… ιερής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης που ετοιμάζεται στα Χανιά με πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ενός κοινωφελούς ιδρύματος που υπάγεται στην τοπική Μητρόπολη. Το σχέδιο είναι σε φάση διαβούλευσης περίπου ένα χρόνο τώρα και προβλέπει την εμπλοκή τοπικών επενδυτών, τοπικών φορέων και φορέων της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως από τις πρώτες «επενδύσεις» που θα κάνει η νέα εταιρία λαϊκής βάσης θα είναι η αγορά ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών της γαλλικής EDF και συγκεκριμένα στο Αποπηγάδι, αλλά και η αγορά εγκεκριμένων αδειών και δικαιωμάτων παραγωγής σε διάφορα σημεία της Δυτικής Κρήτης.
Άμεσα τίθεται το ερώτημα γιατί η γαλλική εταιρία ή οι ντόπιοι συνεταίροι της να πουλήσουν τις ανεμογεννήτριες για να αποκομίζει κάποιος άλλος το κέρδος. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για απλό «τρικ» ώστε να αποδοθεί πιο κοινωνικός (γιατί όχι και ιερός) χαρακτήρας στις επίμαχες ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα καταλαμβάνοντας και τη γη τους.
Μια δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για αλλαγή στρατηγικής της EDF (ή των συνεταίρων της) και για πραγματική και όχι εικονική απόσυρση από τις επενδύσεις στο νησί. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, αφού προφανώς οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν δει πως δεν υπάρχουν τα προσδοκώμενα οφέλη και ψάχνουν κάποιον να «ξεφορτώσουν» τις επενδύσεις αυτές.
Την Τετάρτη που πέρασε, πάντως, οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης συνάντησαν για πρώτη φορά την έκδηλη δυσπιστία των κατοίκων ειδικά στα ορεινά της δυτικής Κρήτης. Η προγραμματισμένη διαβούλευση στην Κάνδανο ακυρώθηκε καθώς οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν στους διοργανωτές ούτε καν να πλησιάσουν στο κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η ενημέρωση.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν από την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, τα μέλη μιλούν για τους «εμπνευστές της λαϊκής εξαπάτησης ΑΠΕ, που ενεργούν ως τσιράκια των εταιριών και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα παραπλανήσουν, εξαπατήσουν και θα κάμψουν τον παγκρήτιο ξεσηκωμό ενάντια στην πράσινη απάτη και το ξεπούλημα γης και νερών».
Το ιστορικό

Η πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης πατά αφενός στη νέα φιλοσοφία των συνεταιριστικών σχημάτων που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη, ειδικά ως προς τη διαχείριση ενέργειας, απορριμμάτων κτλ., αλλά και στην… κρητική παράδοση των εταιριών λαϊκής βάσης, έστω κι αν οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται πια σε χέρια ιδιωτών όπως η ΑΝΕΚ, οι Μινωικές Γραμμές κ.ά.
Η πρωτοβουλία βέβαια αναπτύχθηκε και μέσα σε μια περίοδο γενικότερης αμφισβήτησης της φιλοσοφίας των βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων απέναντι στην επέλαση πάσης φύσεως «επενδυτών» εις βάρος του δημόσιου χώρου, των φυσικών πόρων, των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και εις βάρος της ίδιας της ατομικής περιουσίας των πολιτών, με δημεύσεις ιδιωτικής γης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ιθύνοντες της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους και πολύ σύντομα η εταιρία λαϊκής βάσης να πάρει σάρκα και οστά. Στο πλευρό τους έχουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αλλά και την εταιρία ανάπτυξης Αποκόρωνα.
- See more at: http://www.e-dromos.gr/vape-me-th-xarh-tou-theou/#sthash.Hh9fTpnt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου