Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Μια... Ριβιέρα ετοιμάζεται στην Ίο

Και εάν η σκυτάλη της εξουσίας αλλάζει χέρια, ο δρομέας περιορίζεται στην ίδια λωρίδα πολιτικής. Πηγή


Με την υπογραφή κοινής απόφασης (ΚΥΑ), ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης ξετύλιξαν ένα «κουβάρι» που ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Μανιάτη και Ολγας Κεφαλογιάννη, παραχωρώντας το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για τη δημιουργία πεντάστερου τουριστικού χωριού στην Ιο από εταιρεία συμφερόντων Ελληνοαμερικανού εκατομμυριούχου και πρώην trader της Wall Street.



Ως αποτέλεσμα των μεγάλης κλίμακας δομικών παρεμβάσεων, προβλέπεται ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κυκλαδικού τοπίου, «πολύ δε περισσότερο όταν αυτές επιβάλλονται με παράνομη αλλαγή χρήσεων γης», εάν λάβουμε υπόψη τα όσα από τα παραπάνω περιλαμβάνονταν σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιος, στη Βουλή τον Νοέμβρη του 2014.


Είχε κάνει τότε λόγο για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αγαστής συνεργασίας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. με τους φρενήρεις ρυθμούς απορρύθμισης και με την από το παράθυρο ελαστικοποίηση όλων των όρων και των κανονισμών που διέπουν τη χωροθέτηση, τους περιβαλλοντικούς όρους και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά».

Ομως, το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται με την πρόσφατη ΚΥΑ (ΑΔΑ:70Ρ6Η-Μ45), που άναψε το «πράσινο φως» στην εταιρεία «105 Α.Ε.», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου, για την ανέγερση πεντάστερου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου και την κατασκευή έργων όπως: γέφυρα σύνδεσης της ενδοχώρας με το ακρωτήρι, δύο κυματοθραύστες σε θαλάσσιο χώρο, δύο τεχνητές παραλίες, κρηπίδωμα, έργο αφαλάτωσης.

Τα ανταλλάγματα παραχώρησης καθορίζονται σε... εντυπωσιακές τιμές: για τον αιγιαλό σε 9€/τ.μ., για την παραλία 4€/τ.μ., για τον θαλάσσιο χώρο 3€/τ.μ.

Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει ως «συνολικό αντάλλαγμα για το πρώτο έτος της πενταετίας», σε έναν μήνα από την υπογραφή της απόφασης (19/12/2015), 154.415 ευρώ.


Τόσο περίπου κοστίζει ένα νεόδμητο διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Χαϊδάρι! Ολα αυτά, σε ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί από τη Β’ Ειδική Ολομέλεια του Αρχαιολογικού Συμβουλίου «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη δόμηση» (ΦΕΚ Β’ 763/1977).

Τα πρώτα τσιμέντα στο σημείο έχουν ήδη πέσει, σαν να περίμενε εναγωνίως η εταιρεία την υπογραφή της ΚΥΑ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της αναρτήθηκε στο σημείο πινακίδα με μοναδική αναγραφή τον αριθμό πρωτοκόλλου του αιτήματος έκδοσης οικοδομικής άδειας και στις 23/12 ξεκίνησαν οι εργασίες.

Ο Γ. Δημητρίου, αρχιτέκτονας και μέλος την Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων, επικοινώνησε χθες με την Εισαγγελία Υπηρεσίας Νάξου, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας.

«Δεν πήρα απάντηση μετά την καταγγελία, πάντως με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου, πιθανόν δεν υπάρχει άδεια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας:

«Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Θ. Δρίτσας και Γ. Τσιρώνης πρέπει να αποσύρουν άμεσα την απόφαση. Διοικητικές συνέχειες με τις κυβερνήσεις που υποθήκευσαν τον τόπο δεν πρέπει να υπάρχουν. Οι υπουργοί πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που εξήγγειλαν και για τις οποίες ψηφίστηκαν από τον λαό, όχι να επικυρώνουν με την υπογραφή τους πολιτικές άλλων ιδεολογιών».
Διαχρονική... εύνοια

Η «105 Α.Ε.» μοιάζει να είναι διαχρονικά ευνοημένη από τις κυβερνήσεις της χώρας. Σύμφωνα με καταγραφές στον Τύπο, το 2011 με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας, Π. Ρήγα, είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο «για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου» στην Ιο, συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 29,954 εκατ. ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 29,675%, ενώ το 2014 οι τότε υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού πριμοδοτούσαν τη βίαιη αλλοίωση του τοπίου του νησιού με κρατική επιδότηση, υπογράφοντας την έγκριση δημιουργίας τουριστικού χωριού μαζί με τα συνοδά έργα («Αυγή», Λούλη Σταυρογιάννη, 13/10/2014).

Τον Νοέμβρη του 2014, ο κ. Συρμαλένιος αντιδρούσε στις αποφάσεις των υπουργών της πρώην συγκυβέρνησης και την αντίστοιχη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, λέγοντας ότι «εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, διαπλεκόμενων συμφερόντων και υπηρετούν μια στρεβλή αναπτυξιακή πορεία στα νησιά των Κυκλάδων».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια προχωρούσε αθόρυβα σε αγορές εκτάσεων στην Ιο, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου το 30% του νησιού. Παράλληλα, έπειτα από καταγγελία περιβαλλοντικής οργάνωσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για εργασίες σε σημαντικό υγρότοπο, σε άλλο σημείο του νησιού.

Στην πλατφόρμα avaaz έχουν ξεπεράσει (από τις 28.12) τις 700 οι υπογραφές πολιτών που ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς Θ. Δρίτσα και Γ. Τσιρώνη την ανάκληση της ΚΥΑ, τονίζοντας ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου, ώστε τελικά να ζημιώσει και την ίδια την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, η οποία βασίζεται στην ομορφιά των τοπίων και το φυσικό περιβάλλον.

«Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής της συγκυβέρνησης, Ν. Συρμαλένιος, εξηγώντας ότι σε διαφορετική από την υπογραφή της ΚΥΑ περίπτωση, θα ακολουθούσαν νομικές κυρώσεις.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Δεν είμαστε αντίθετοι με το να φτιαχτούν τουριστικά καταλύματα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως την κατασκευή προβλητών και γέφυρας».

Ο δήμαρχος Ιητών, Μ. Πετρόπουλος, πάντως εκφράζει την άποψη ότι «το νησί χρειάζεται ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Η Ιος κατά 95% στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό».

Η υπογραφή της ΚΥΑ είχε αντίκτυπο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στην έγκριση παραχώρησης αιγιαλού στον επενδυτή, κρίνοντας ακόμη ότι «συνιστά σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας Οικολόγων Πράσινων και ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος».

1 σχόλιο: