Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Το «σουλτανάτο» του Ελληνικού




Ο βίος και η πολιτεία της Νανάς Σπυροπούλου καθίστανται επίκαιρα στο πλαίσιο του «νέου» που κομίζει η κυβέρνηση Τσίπρα: από την εποποιία του 2004, στη σκοτεινή μνημονιακή Αθήνα του Γ. Καμίνη και τώρα «αφεντικό» στην Ελληνικό ΑΕ...

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να δείχνει πως ψωνίζει στελέχη από τα… καλάθια της παλιάς διαπλοκής, μια προσεκτικότερη όμως ματιά στα πρόσωπα που τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις, όπως η Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου που ανέλαβε τις τύχες της Ελληνικό ΑΕ και του νοστιμότερου φιλέτου της Αττικής, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι ορισμένες από τις επιλογές της.

Από το Πολυτεχνείο στην «εποποιία» του Ολυμπιακού Χωριού

Πρόσωπο χαμηλών τόνων, η Νανά Σπυροπούλου τελείωσε το Πολυτεχνείο λίγο πριν πέσει η χούντα των συνταγματαρχών, λειτούργησε αθόρυβα τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης κινούμενη στο χώρο του ΚΚΕ και κατάφερε 20 χρόνια αργότερα να γίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αφού είχε ήδη μετακινηθεί προς το ΚΚΕ Εσωτερικού καλλιεργώντας σχέσεις και με το ΠΑΣΟΚ του Kώστα Σημίτη. Βρέθηκε, λοιπόν, να παίζει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού στο Μενίδι, ενός από τα πλέον αμαρτωλά κατάλοιπα της «εποποιίας» του 2004.

Το Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα οικιστικής ανάπτυξης που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα και προφανώς η εμπειρία της κυρίας Σπυροπούλου σε αυτό έπαιξε το ρόλο της για να αναλάβει το σχέδιο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Βέβαια η εμπειρία δεν ήταν το ίδιο θετική για τις 2.300 οικογένειες που πήγαν να κατοικήσουν μετά το 2006 στο Ολυμπιακό Χωριό. Η κατασκευή του με διαδικασίες fast track, όπως συνέβη με όλα τα ολυμπιακά έργα, εκτός του ότι στοίχισε πολύ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό των 270 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε οικίες γεμάτες κακοτεχνίες και ελλείψεις.

Τοίχοι γεμάτοι ρωγμές που μπάζουν υγρασία, έλλειψη μονώσεων, προβλήματα στα υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα που χρειάστηκαν χρόνια να διορθωθούν από τους ενοίκους που παραμένουν, ακόμη και σήμερα, προσωρινοί παραχωρησιούχοι. Χαρακτηριστικό στοιχείο κακού σχεδιασμού η έλλειψη στεγάστρων στα μπαλκόνια αν και οι άδειες των σπιτιών προέβλεπαν τα σχετικά. Συνέπεια; Οι κάτοικοι φτιάχνουν δικές τους κατασκευές, η κυρία Σπυροπούλου τούς προτρέπει για χρήση πολυκαρβονικών και μετά έρχονται οι αρμόδιες αρχές καταλογίζοντας πρόστιμα που σήμερα φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ ανά περίπτωση!

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα ήταν η έλλειψη σχολικών υποδομών για τα εκατοντάδες παιδιά που ήρθαν να ζήσουν εδώ. Ένας από τους πολλούς βουλευτές που κατέθεσαν σχετικές επερωτήσεις το 2006 ήταν και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Αργότερα, το 2010, επανήλθε με επερώτηση για το ίδιο πρόβλημα και ο Φώτης Κουβέλης. Το παράδοξο είναι ότι τότε η κυρία Σπυροπούλου είχε πάψει πλέον να είναι διευθύντρια Τεχνικών Εργών του ΟΕΚ, είχε αναλάβει την ευθύνη για την ανακατασκευή του καμένου χωριού Μάκιστος στην Ηλεία και του Ογκολογικού Παίδων –αμφότερα με χορηγία της οικογένειας Βαρδινογιάννη– και έμπαινε σε νέο πεδίο δόξης ως δεξί χέρι του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με στήριξη του Φ. Κουβέλη.

Οι 10.000 κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού αντιμετώπισαν και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Ζούσαν στην άκρη του Λεκανοπεδίου χωρίς σοβαρή συγκοινωνιακή σύνδεση, χωρίς υποδομές και κοινόχρηστα κτίρια ή μαγαζιά που διαθέτει κάθε γειτονιά (φούρνο, μίνι μάρκετ κτλ.), με αθλητικές εγκαταστάσεις που ακόμη ρημάζουν σε μια υπνούπολη με χαρακτηριστικά γκέτο. Ένα από τα μεγάλα κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού παραχωρήθηκε αργότερα στη Μονή Βατοπεδίου και παραμένει ως σήμερα κενό και ρημαγμένο. Ενα σχεδιαστικό case study…

Παρά ταύτα, η όλη θητεία της κυρίας Σπυροπούλου στον ΟΕΚ και το Ολυμπιακό Χωριό τής εξασφάλισε πρόσβαση σε πρόσωπα τόσο της παλιάς όσο και της νέας διαπλοκής. Ένα από αυτά ήταν ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρόεδρος παλαιότερα του ΟΕΚ, που μετά ανέλαβε την ΕΥΔΑΠ από την οποία έπαιρνε σημαντικά έργα η εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο Γ. Ιωαννίδης ήρθε το 2011 και ανέλαβε ρόλο συντονιστή στη δημοτική παράταξη του Γ. Καμίνη, ενώ στην κυρία Σπυροπούλου ο δήμαρχος ανέθεσε όλα τα τεχνικά θέματα της πρωτεύουσας και την έκανε αναπληρώτριά του. Ο Α. Φλαμπουράρης κατηγορήθηκε το 2000 δημοσίως για «αριστερά διαπλεκόμενα» καθώς ο Συνασπισμός ψήφισε υπέρ του νόμου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, παρά τη γενικότερη αντίθεση του κόμματός του στα οράματα του 2004. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο «μέντορας» του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας θεωρείται δεδομένο πως είπε την καλή του κουβέντα για να αναλάβει η Νανά Σπυροπούλου την επένδυση του Ομίλου Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Μια όχι και τόσο λαμπρή καριέρα στο Δήμο Αθηναίων

Αν και αναπληρώτρια δημάρχου Αθηναίων, η Ν. Σπυροπούλου δεν κατάφερε να επανεκλεγεί δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του 2014, παρά τον δεύτερο «θρίαμβο» Καμίνη. Ο Γ. Καμίνης επανεξελέγη στονδήμο με μηδενικό παραχθέν τεχνικό έργο στην πρώτη του θητεία ελλείψει σοβαρής αντιπρότασης και με την αντιπολίτευση πολυδιασπασμένη –θυμίζοντας εδώ τον Αλέξη Τσίπρα– αλλά το δεξί του χέρι βρέθηκε πολύ χαμηλότερα από τις θέσεις των πρώτων επιλαχόντων. Ο ίδιος όμως δεν την ξέχασε και της ανέθεσε την προεδρία στη δημοτική εταιρεία μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) που λειτουργεί κυρίως με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Δήμο Αθηναίων. Το αστείο είναι ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της στην Ελληνικό ΑΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη υπόγεια διαμάχη, καθώς η Ν. Σπυροπούλου επιθυμεί να παραμείνει και πρόεδρος στη ΔΑΕΜ!

Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα ήταν αρκετές για την ανέλιξη της κυρίας Σπυροπουλου εάν δεν υπήρχε ένα ακόμη «κλειδί». Αυτό αφορά τον πρώην σύζυγό της Αντώνη Λεούση, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank, που ορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Εντελώς τυχαία, το ΤΑΙΠΕΔ είναι η «μητρική» της Ελληνικό ΑΕ. Και ο κ. Λεούσης θα συνεννοείται με την «υφισταμένη» του πρώην σύζυγο για… το καλό του Ελληνικού Δημοσίου. Μια μορφή συνεννόησης την οποία παλαιότερα φέρεται να είχε επιδιώξει και η κυρία Σπυροπούλου όταν στο Δήμο Αθηναίων χειριζόταν εκείνη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό και τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα. Τότε που είχε έντονα ακουστεί πως προωθούσε στο ΔΣ της Διπλής Ανάπλασης όχι μόνο τον Α. Λεούση, αλλά και τον νυν πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα…

Ως γνωστόν, το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έχει μπει πλέον στη βαθιά κατάψυξη, ασχέτως αν ο Δήμος Αθηναίων και οι δημότες συνεχίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ για τα οικόπεδα που αγοράστηκαν στον Βοτανικό από την Εθνική Τράπεζα. Η Διπλή Ανάπλαση –ΑΕ κι αυτή– μένει χωρίς διοίκηση και δημοσιευμένο ισολογισμό από το 2010.

Πάντως, η σχεδιαστική και εκτελεστική «δεινότητα» της κυρίας Σπυροπούλου έχει αναδειχθεί και σε πλήθος άλλων μικρών και μεγαλύτερων έργων του δήμου που απέχουν παρασάγγας από τις ανάγκες μιας επένδυσης δισεκατομμυρίων στα 6.000 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με τα 3,5 χιλιόμετρα παραλίας.

Ενα από τα μεγαλύτερα «σίριαλ» ήταν η απόλυτη αδυναμία του Δήμου Αθηναίων να προμηθευτεί λάμπες για να φωτίσει τους σκοτεινούς δρόμους της μνημονιακής πρωτεύουσας. Το θέμα είχε συζητηθεί πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έμειναν αναξιοποίητα, η κυρία Σπυροπούλου μουρμούριζε για τη γραφειοκρατία που βάζει εμπόδια και ανέθετε μελέτες δεκάδων χιλιάδων ευρώ σχετικά με το πώς θα γίνει ο οδοφωτισμός. Εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2014, το επιτελείο Καμίνη επέλεξε να δραματοποιήσει το θέμα και σε εκδήλωση ανέβασε ολόκληρη θεατρική παράσταση με τίτλο «Η εξομολόγηση μιας λάμπας»…

Η κυρία Σπυροπούλου ένθερμα υποστήριζε και το έργο ανακατα-σκευής του Σεράφειου Κολυμβητηρίου στο Ρουφ. Είχε εξαγγελθεί το 2001 επί δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου με προϋπολογισμό 7,35 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε και κατακυρώθηκε το 2009 επί Νικήτα Κακλαμάνη με προϋπολογισμό 13,9 εκατ. –και έκπτωση αναδόχου 0,65%!–, η διοίκηση Καμίνη το έβαλε μπρος και τώρα προσδοκά να το ολοκληρώσει κάποτε με τελικό κόστος 17 εκατ. ευρώ.

Με την ισχύ που κατείχε ως αναπληρώτρια δημάρχου, η κυρία Σπυροπούλου προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει μπρος σε άλλα έργα που περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού οι εργολάβοι: το υπόγειο γκαράζ μπροστά στο Α΄ Νεκροταφείο –με εξασφαλισμένη επιδότηση 1,2 εκατ. για τον Ομιλο Μπόμπολα–, το επίσης υπόγειο γκαράζ στην Κύπρου-Πατησίων, το επενδυτικό πλάνο της Artume –θυγατρικής της BlackRock– για νέο mall στον Κηφισό εκεί όπου βρισκόταν η βιομηχανία Μουζάκη κ.ά.

Στη Νανά Σπυροπούλου χρεώνεται και η «μαύρη τρύπα» στην Ομόνοια πίσω από το Εθνικό Θέατρο, στο οικόπεδο που δημιουργήθηκε όταν ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε ένα παλιό κτίριο του ΝΑΤ (Βερανζέρου – Μενάνδρου) και το κατεδάφισε με εκρηκτικά πριν από τις εκλογές του 2010, για να δημιουργηθεί, υποτίθεται, πλατεία και χώρος πρασίνου. Το οικόπεδο έμεινε για χρόνια σκουπιδότοπος και χώρος όπου κατέφευγαν οι τοξικοεξαρτημένοι της γύρω περιοχής και δεν φυτεύτηκε ούτε μαρούλι. Η κυρία Σπυροπούλου δεν κατάφερε καν να γκρεμίσει υπολείμματα που είχαν μείνει από την κατεδάφιση του 2010, τα οποία έμεναν να κρέμονται σκεπασμένα με κουρελόπανα μέχρι πρόσφατα που ανέλαβε η νέα διοίκηση να τα απομακρύνει. Εννοείται ότι πολεοδομικά διατηρείται το δικαίωμα του δήμου να ξαναχτίσει πολυόωροφο κτίριο μέσα στο οικόπεδο…

Μια από τις λίγες επιτυχείς εργολαβίες της τέως αναπληρώτριας δημάρχου Αθηναίων ήταν το χτίσιμο μιας άλλης «μαύρης τρύπας» στην Πλατεία Αμερικής. Πρόκειται για ένα βαθύτατο σκάμμα που είχε ξεκινήσει για υπόγειο γκαράζ του διαβόητου εργολάβου Ζωγραφάκη (εμπλεκόμενου σε σκάνδαλα αγοραπωλησιών ακινήτων στη γνωστή υπόθεση Καρούζου που αγγίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλους πρωτοκλασάτους της ΝΔ). Η κυρία Σπυροπουλου κατάφερε να πληρώσει ο Δήμος Αθηναίων 1,4 εκατ. ευρώ για να χτιστεί –και όχι απλώς να γεμίσει τσιμέντο– η τρύπα ώστε να μην κινδυνεύσουν τα διπλανά κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου