Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σκάνδαλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που κατάφερε να εντοπίσει η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ παρά τις διετείς προσπάθειες των εμπλεκομένων να συγκαλυφθεί


Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούσαν, κάποιοι υπάλληλοί τους ενέκριναν παράνομα την καταβολή χρηματικών ποσών σε ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους υγείας με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής τους ενημερότητας και δίχως να γίνεται συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές τους προς τα Ταμεία.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» και εκτιμάται ότι έχει αποφέρει τεράστια ζημιά εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των συμφερόντων του Δημοσίου και του ΙΚΑ.

Την υπόθεση έφερε στο φως η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων), μετά από προσπάθειες συγκάλυψης περίπου δύο ετών, με αφορμή την παράνομη καταβολή χρηματικού ποσού από το Ταμείο προς ιδιωτική κλινική.

Η συγκεκριμένη υπόθεση οδεύει ήδη προς τη Δικαιοσύνη και επιπλέον δρομολογείται η διενέργεια ελέγχου, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν κατ’ ανάλογο τρόπο έχουν καταβληθεί παράνομα χρηματικά ποσά και προς άλλους παρόχους Υγείας από τους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Το έγγραφο του ΣΔΟΕ προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ (16/7/2015), με το οποίο ζητά την αποστολή στοιχείων πληρωμών από το 2008 έως και σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των χρηματικών καταβολών προς τρίτους | 

Την ίδια στιγμή, το ΣΔΟΕ, αξιοποιώντας σχετική εισαγγελική εντολή, διενεργεί έρευνα για την περίοδο 2008 έως και σήμερα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διαπιστωθεί το νόμιμο ή μη των χρηματικών καταβολών προς τρίτους από τον οργανισμό.

Χρονικό

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ, όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουλίου 2014, όταν μια εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στην εμπορία ιατρικού υλικού κατέθεσε προς το ΕΤΑΑ αίτηση συνοδευόμενη από εισαγγελική παραγγελία που είχε εξασφαλίσει, προκειμένου να ενημερωθεί για οποιαδήποτε πληρωμή είχε πραγματοποιήσει το ΕΤΑΑ κατά το 2013 στην εταιρεία «ΕΥΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», στην οποία ανήκει η κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ–M.D. HOSPITAL A.E.», που βρίσκεται στο Παγκράτι, συμφερόντων του αγγειοχειρουργού Μιχάλη Χριστοφορίδη.

Με την αίτησή της, η εταιρεία ζητούσε να ενημερωθεί, αν έγινε συμψηφισμός των ποσών που καταβλήθηκαν στην ιδιωτική κλινική με τα χρέη που είχε προς το ΕΤΑΑ ή αν τα τελευταία παρακάμφθηκαν, καθώς και αν είχε προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η εταιρεία εμπορίας ιατρικού υλικού προχώρησε στην κίνηση αυτή καθότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» της όφειλε ως πελάτης της εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, λόγος για τον οποίο αξίωνε την παρακράτηση μέρους αυτής της οφειλής από όποιο ποσό θα λάμβανε η ιδιωτική κλινική από το ΕΤΑΑ από τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των Ταμείων Υγειονομικών, που υποβλήθηκε στις 22/7/2014, για το εάν δεσμεύεται από την αίτηση της εταιρείας και την εισαγγελική παραγγελία που προσκόμισε να παράσχει τις πληροφορίες που αυτή ζητούσε.

Απαντώντας στις 14/10/2014, η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ γνωμοδότησε να μη δοθούν τα σχετικά στοιχεία στη εταιρεία, καθώς το αίτημά της «στερείται νομιμότητας», αλλά ζήτησε να διερευνηθεί η καταγγελία «περί της δήθεν καταβολής από το Ταμείο χρηματικού ποσού άνευ προσκομίσεως των απαραίτητων στοιχείων» και να εξεταστεί αν υπήρξε «διάπραξη ή μη τυχόν παράβασης καθηκόντων των υπαλλήλων της». Ωστόσο, τόσο η καταγγελία όσο και γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας «θάφτηκαν» ή «ξεχάστηκαν».
Κατόπιν πιέσεων

Το θέμα επανήλθε στις 11/12/2014, όταν υπάλληλοι του ΕΤΑΑ ανέφεραν ότι δέχονται πιέσεις για να πληρώνουν κλινικές και παρόχους υγείας με μη σύννομο τρόπο, οπότε παρενέβη και πάλι η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ που με έγγραφό της υπενθύμιζε απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ από τις 11/2/2010, σύμφωνα με την οποία «κάθε Υπηρεσία του Ταμείου που προβαίνει σε εξόφληση ενταλμάτων παρόχων υγείας και ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής θα πρέπει να αναζητά βεβαίωση οφειλής (ή μη) από τους Τομείς Υγειονομικών και σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής να προβαίνει σε συμψηφισμό αυτής με τα οφειλόμενα». Πρόκειται για μια απόφαση που είχε επαναβεβαιωθεί από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και στις 11/2/2014.

Εννέα και πλέον μήνες αργότερα και ενώ το ΕΤΑΑ τελούσε υπό νέα διοίκηση, το θέμα επανέφερε προς διερεύνηση ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του Ταμείου, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, με εμπιστευτικό έγγραφο-κόλαφο (αριθμ. πρωτ. 330755) με θέμα «ΥΠΟΘΕΣΗ “ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε.» που απέστειλε στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στις 25/9/2015.


Το έγγραφο-κόλαφος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρου | 

Οπως αναφέρεται σε αυτό, στις 16/12/2013, κοινοποιήθηκαν στο ΕΤΑΑ αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων και αίτηση εξυγίανσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών της εταιρείας «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ».

Από τα στοιχεία των σχετικών δικογράφων που κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών, προέκυπταν τα εξής ενδιαφέροντα για το Ταμείο: Η εταιρεία είχε απαιτήσεις από νοσήλια έναντι του ΕΤΑΑ από όλους τους τομείς του Ταμείου ύψους 1.864.947,77 ευρώ. Αντιστοίχως, η εν λόγω εταιρεία εμφάνιζε πως όφειλε προς το ΕΤΑΑ το ποσό των 667.299,77 ευρώ. Επίσης εμφάνιζε οφειλή προς το ΙΚΑ 1.736.393,10 ευρώ.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζεται έγγραφο της νομικής υπηρεσίας στις 17/12/2013, με το οποίο καλούσε τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών να προβεί σε συμψηφισμό των οφειλομένων προς την άνω κλινική από νοσήλια, έναντι των οφειλόμενων απ’ αυτήν ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, υπενθυμίζεται η γνωμοδότηση δικηγόρου της νομικής υπηρεσίας τον Οκτώβριο του 2014, έπειτα από το αίτημα της εταιρείας εμπορίας ιατρικού υλικού προς το ΕΤΑΑ, να της δοθούν τα στοιχεία των συναλλαγών του Ταμείου με την «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ», με την οποία συνιστούσε να εξεταστεί η καταγγελία για την καταβολή χρηματικού ποσού από το Ταμείο χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί η διάπραξη ή μη τυχόν παράβασης καθηκόντων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Η αρμόδια Διεύθυνση και ο τότε Προϊστάμενός της αγνόησε, χωρίς καμία αιτιολογία την ως άνω ρητή νομική συμβουλή του δικηγόρου μας, γεγονός που πρέπει να ερευνηθεί από ποινικής και πειθαρχικής απόψεως», αναφέρει ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος.

«Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 11/12/2014 δέχτηκα τηλεφώνημα από το Τμήμα Εκκαθάρισης Δαπανών της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρχε σχετική έγγραφη εντολή για δέσμευση και απόδοση οφειλόμενων ποσών από Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ) παρόχων υγείας διά συμψηφισμού με οφειλόμενες προς τους Τομείς Υγειονομικών ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρει ο ίδιος.

Σημειώνει μάλιστα την έκπληξή του, όταν πληροφορήθηκε «ότι οι Τομείς Υγείας του Ταμείου μας καταβάλλουν προς τους παρόχους υγείας, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ενημερότητα προς τους Τομείς Υγειονομικών ή και προς το ΙΚΑ».

Ετσι, η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ εξέδωσε αυθημερόν νέα γνωμοδότηση, στην οποία επαναλάμβανε ότι για την εξόφληση ενταλμάτων παρόχων υγείας απαιτείται η βεβαίωση οφειλής από τους τομείς Υγειονομικών και σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, θα πρέπει να γίνεται συμψηφισμός αυτής με τα οφειλόμενα.

«Εξ όλων των ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι κατά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ προς τους παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρούς κ.λπ.) είναι αμφίβολο αν ελεγχόταν η ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Κυρίως δε, αν ελεγχόταν η ύπαρξη τυχόν οφειλής προς τους Τομείς Υγειονομικών του Ταμείου μας και ο συμψηφισμός αυτής, με πιθανό αποτέλεσμα τεράστια ζημία εις βάρος του Ταμείου, αλλά και προς βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου και του ΙΚΑ», αναφέρει στο έγγραφο ο κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος.
«Δεν αίρει την παρανομία»

Και συνεχίζει: «Στην προκειμένη περίπτωση [...] προκύπτει ότι στις 28/11/2013 και στις 2/12/2013 καταβλήθηκαν στην εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» τα ποσά των ευρώ 206.563,49 και 43.494,02 αντίστοιχα και συνολικά 250.057,51 ευρώ, χωρίς να ζητηθεί και να επισυναφθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και παρόλο που η οφειλή προς το Ταμείο μας υπερέβαινε το ποσό 1.367.059.77 ευρώ και η οφειλή αυτή διογκώνεται μέχρι σήμερα, καθόσον η εταιρεία αυτή δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για τους απασχολούμενους υγειονομικούς».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η ζημιά που προέκυψε για το Ταμείο αντιστοιχεί με τα ποσά που καταβλήθηκαν στην εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» και ότι αντίστοιχη ζημιά προκλήθηκε και προς το ΙΚΑ, στο οποίο επίσης οφείλει η εταιρεία.

Και επισημαίνει: «Ο δε ισχυρισμός περί δήθεν υποβολής αιτήματος ρύθμισης (οφειλών) από την εν λόγω εταιρεία δεν αίρει την παρανομία, καθόσον ουδέποτε η εταιρεία αυτή είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση (π.χ. καταβολή εγγυοδοσίας κ.λπ.), ούτε φυσικά είχε εκδοθεί η σχετική διοικητική πράξη περί αποδοχής και υπαγωγής της σε καθεστώς ρύθμισης της αιτήσεως και υπαγωγής της σε καθεστώς ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση, εκδίδεται βεβαίωση οφειλής και γίνεται συμψηφισμός». Και προτείνει προς το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να κινηθεί νομικά για την υπόθεση.



Η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, με βάση την οποία η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη λόγω της πιθανής διάπραξης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας υπαλλήλων του, με ενδεχόμενη ηθική αυτουργία της εταιρείας «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» σε βαθμό κακουργήματος

Ετσι, το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ σε συνεδρίασή του στις 14/10/2015, υιοθετώντας την πρόταση του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του, αποφάσισε την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, λόγω της πιθανής διάπραξης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας περί την υπηρεσία, με ενδεχόμενη ηθική αυτουργία της εταιρείας σε βαθμό κακουργήματος.

Κι ακόμη, να κινήσει τις απαραίτητες ελεγκτικές διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ταμείου και τον καταλογισμό, τόσο των τυχόν πειθαρχικών ευθυνών όσο και των παρανόμως καταβληθέντων ποσών επί ζημία του Ταμείου στην ως άνω εταιρεία, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με κατάλληλο προγραμματισμό για την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποφυγή τυχόν παραγραφής πειθαρχικών η ποινικών αδικημάτων.

Τέλος, να ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (εποπτεύον υπουργείο, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), ώστε να διενεργηθεί έλεγχος σε σχέση με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων σε παρόχους υγείας από τους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ, ιδίως για το αν τηρήθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την επισύναψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και της διενέργειας συμψηφισμών προς όσους εξ αυτών είχαν οφειλές προς το Ταμείο.
Το μνημονιακό πάρτι με τις πληρωμές

Δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και ότι ο έλεγχος για τη διερεύνηση ύπαρξης ανάλογων υποθέσεων βρίσκεται στην αρχή του, δεν μένει παρά να διαπιστώσουμε αν θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, καθώς από το 2013, μετά την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, δόθηκαν χρήματα στον οργανισμό (προφανώς από τα δάνεια που έλαβε η χώρα), ο οποίος τα μεταβίβασε στα Ταμεία, προκειμένου να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υγείας.

Οι πληρωμές αυτές έγιναν με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και κάποιοι μιλούν για «πάρτι», διότι -όπως είναι γνωστό- οι κλινικές πάντα χρέωναν ανεξέλεγκτα και τα Ταμεία έλεγχαν και περιέκοπταν τις απαιτήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίμαχη περίοδο, για την οποία θα διενεργηθεί η έρευνα των δικαστικών αρχών πρόεδρος του ΕΤΑΑ ήταν ο κ. Αντώνης Σελιανάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ό,τι αφορά την προαναφερόμενη υπόθεση στο ΕΤΑΑ, κινείται και το ΣΔΟΕ, το οποίο -αξιοποιώντας εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος- με έγγραφό του προς τα ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται στον ΕΟΠΠΥ στις 16/7/2015 γνωστοποιεί τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των χρηματικών καταβολών προς τρίτους, ζητώντας από αυτά την αποστολή στοιχείων πληρωμών από το 2008 έως και σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου