Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΠΣΧΜ: η ίδια διοίκηση που τον οδήγησε σε οικονομική χρεοκοπία, τώρα διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του

Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών: η ίδια διοίκηση που τον οδήγησε σε οικονομική χρεοκοπία, τώρα διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του
Η ιστορία της χρεοκοπίας του ΠΣΧΜ, σίγουρα δε είναι καινούργια. Ο σύλλογος ουσιαστικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καμία από τις υποχρεώσεις του εδώ και τουλάχιστον μία τριετία. Επίσης, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (βλ. τις εμπλεκόμενες παρατάξεις στο σύλλογο αλλά και την διοικούσα του ΤΕΕ) δεν θα πρέπει να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Η σημερινή κατάσταση αποτελεί συνέπεια των διαχρονικών πολιτικών επιλογών της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚ ΧΜ) αλλά και της στήριξής της από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του συλλόγου, δηλαδή των ΔΗΠΑΜ, Συνεργασία (βλ. παράταξη ΣΥΡΙΖΑ) και Ενωτική Κίνηση (βλ. παράταξη Κρεμαλή). Το σύνολο λοιπόν των δυνάμεων αυτών στήριξε στο παρελθόν την ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών, Ε.Ε.Κ.Χ.Μ. Α.Ε), το οποίο άνηκε κατά 98% στον ΠΣΧΜ (ενώ το 2% άνηκε στην χαρτοποιία Ξάνθης!). ΠΣΧΜ και ΕΕΚΧΜ αποτέλεσαν συγκοινωνούντα δοχεία εξαπάτησης, ρεμούλας, μπίζνας και κομματικής συναλλαγής. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το ΕΕΚΧΜ φιλοξενούσε για χρόνια στα γραφεία του τον ΠΣΧΜ. Διακηρυκτικός στόχος του ΕΕΚΧΜ ήταν η διεξαγωγή σεμιναρίων –χωρίς καν να είναι πιστοποιημένα‒ επί πληρωμή σε μέλη και μη του ΠΣΧΜ. Φυσικά, μέσω των σκανδαλωδώς ακριβών σεμιναρίων (μέσος όρος 400 €) όχι μόνο υλοποιούσε τη λογική της μετακύλησης του κόστους επιμόρφωσης από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως μέσω του ΕΕΚΧΜ η ηγεσία του ΠΣΧΜ καλλιεργούσε πελατειακές σχέσεις –που αποτυπώνονταν και στις εκλογές του συλλόγου‒ με μερίδα αποφοίτων χημικών μηχανικών σε ρόλο εκπαιδευόμενων, ή ακόμη χειρότερα εκπαιδευτών –ανάμεσά τους πολλοί γνωστοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΠΑΣΚ. 
Το μαγαζί αυτό, όπως ήταν φυσικό, έπεσε έξω και τα χρέη του (170.000 ευρώ) πέσανε στο σύλλογο! Επί προεδρίας Βαφειάδη λοιπόν, και αφού προηγουμένως επί προεδρίας Ηλιόπουλου τα αποθεματικά του συλλόγου έκαναν φτερά για την κάλυψη των χρεών του ΕΕΚΧΜ χωρίς τη σχετική συναίνεση του ΔΣ, ο σύλλογος χρεοκόπησε. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν χρωστούμενα σε όποιον μιλάει ελληνικά (ιδιοκτήτες γραφείων, φως, νερό, τηλέφωνο, λογιστές, δικηγόρους, εφορία), επί του παρόντος ο σύλλογος δεν στεγάζεται πουθενά και το χειρότερο άφησε στο δρόμο τη γραμματέα του χρωστώντας της τα δεδουλευμένα τουλάχιστον τριών ετών και φυσικά το ΙΚΑ της!
Ως σχήμα και παράταξη του ΠΣΧΜ, έχουμε επανειλημμένα φέρει το θέμα τόσο στο ΔΣ, όπου έχουμε μέχρι και προπηλακιστεί, όσο και στη διοικούσα του ΤΕΕ επί προεδρίας Σπίρτζη. Φυσικά,  εκεί υπήρξε πλήρης κάλυψη. Εξάλλου το καλοκαίρι που μας πέρασε ο πρόεδρος του συλλόγου Βαφειάδης τοποθετήθηκε από τον υπουργό πλέον Σπίρτζη στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. Ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του βλέπετε… Επίσης να αναφέρουμε ότι έχουν αρνηθεί το λογιστικό έλεγχο που ζητάμε επίμονα (προφανώς φοβούνται την αποκάλυψη υπεξαίρεσης των αποθεματικών), ενώ ισολογισμό ο σύλλογος έχει να εμφανίσει 4 χρόνια!
Σαν να μην τρέχει τίποτα λοιπόν, ο σύλλογος αξιώνει χρήματα από το ΤΕΕ χωρίς η διοίκησή του να αισθάνεται την ανάγκη να αιτιολογήσει την κατάσταση στην οποία τον έχει φέρει. Με περισσό θράσος, οργανώνει φιέστες για παρουσίαση της εμετικής εισήγησής τους για τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου ‒θέση για τη οποία έχουμε τοποθετηθεί δημοσίως (βλ. http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/11/e.html).                                                                    
Αυτοσκοπός της ύπαρξης αυτού του χρεοκοπημένου συλλόγου, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά είναι, μέσω της πρότασης για τα επαγγελματικά δικαιώματα, η εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων των εισηγητών της, η επιδίωξη της προστασίας κάποιων πολύ λίγων μηχανικών από τις επιπτώσεις της κρίσης μέσω της λύσης της αποσύνδεσης του Διπλώματος από το Επάγγελμα για την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων. Να μην ξεχνάμε ότι είναι πολλά τα λεφτά των σεμιναρίων και των εξετάσεων και θα πρέπει μέσω αυτών να συντηρηθεί η κομματική πελατεία τους (ασχέτως του κόμματος στο οποίο τυχαίνει να εντάσσεται κάθε χρονική στιγμή). Επιβεβαιώνεται ότι εκπροσωπούν τα υλικά συμφέροντα μιας ορισμένης κοινωνικής μερίδας χημικών μηχανικών και κυρίως του κεφαλαίου που αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να διαλύσει δικαιώματα δεκαετιών. Τάσσονται, με την πλευρά της τρόικας (έχουν εξάλλου αποτελέσει και προνομιακοί συνομιλητές της) και των μνημονίων, των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν αυτές της πολιτικές, του συστημικού μαύρου μετώπου του ευρομονόδρομου και των αντιλαϊκών επιταγών του, δηλαδή του μετώπου ΣΥΡΙΖΑ‒ΑΝΕΛ‒ΠΑΣΟΚ‒ΝΔ‒ΠΟΤΑΜΙ.              
Η δική μας αντίληψη είναι ότι κάθε επιστημονικός σύλλογος θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την προώθηση ενός πλαισίου πάλης όπως:
•           Την εργασιακή υπεράσπιση των αποφοίτων χημικών μηχανικών και ιδιαίτερα των πιο πληττόμενων συναδέλφων που αναγκάζονται να εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και με μισθούς πείνας. Που αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες που δεν τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι στην ημερήσια διάταξη.
•           Την υπεράσπιση του κλάδου μας (όχι με συντεχνιακούς όρους) από την επίθεση που δέχεται από τις πολιτικές της ΕΕ, της τρόικα και των κυβερνήσεων
•           Την προώθηση και την υπεράσπιση του αναγκαίου προοδευτικού κοινωνικού ρόλου του Χημικού Μηχανικού έναντι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Για μια άλλη τεχνική κουλτούρα που θα συμβάλει στην χάραξη ενός άλλου δρόμο ανάπτυξης και παραγωγικού σχεδιασμού που θα ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες.
•           Την οργανική σύνδεση των μηχανικών με τα κινήματα διεκδίκησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων, εργασιακών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.  
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΠΣΧΜ δεν αποτελεί απλά αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, ατυχούς συγκυρίας, της οικονομικής κρίσης, ή ύπαρξης μιας ή περισσοτέρων ακατάλληλων διοικήσεων στο τιμόνι του συλλόγου. Αποτελεί τη συνισταμένη ιδιοτελών κινήτρων και πολιτικών επιλογών τόσο της πλειοψηφούσας παράταξης όσο και όλων των υπολοίπων που τη στηρίζουν ή την ανέχονται. Το σύστημα της συνδιαλλαγής και της διαπλοκής συμφερόντων και η ταυτόχρονη συγκάλυψη των υπαιτίων για τη νοσηρή κατάσταση στο σύλλογο περιλαμβάνει και την κυβερνητική παράταξη της Συνεργασίας, η οποία μέσω του εκπροσώπου της στο ΔΣ,  χωρίς καμία διαφοροποίηση, στηρίζει αναφανδόν την πρόταση ΠΑΣΚ ‒ Ενωτικής Κίνησης. Ενδεικτική επίσης, είναι και η στάση της ΡΠΜ (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ) καθώς ο εκλεγμένος της στη διοικούσα συναντήθηκε με την πλειοψηφία του ΔΣ  και της ΕΕΕ‒ΧΜ ‒στο πλαίσιο του διαλόγου που οργάνωσε το ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα‒ συνεχάρη και τάχθηκε θετικά διακείμενος στις αποφάσεις του ΔΣ.  
Η αφαίρεση από το Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει ισότιμα για ΟΛΟΥΣ τους αποφοίτους, με πρόσχημα τον υφιστάμενο προβληματικό ορισμό τους, οδηγεί με ακρίβεια νέους και παλιότερους διπλωματούχους στο μαρτύριο των μετεκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων. 
Σε κέντρα της πολιτικής και ηθικής υπόστασης του ΕΕΚΧΜ.

Αριστερή Συσπείρωση Εργαζόμενων Χημικών Μηχανικών
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου