Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Με ψήφους συμβούλων προερχόμενους από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΛΑΕ υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής

για το σχολιασμό Σ. Κοντομάρης


Με την ψήφο της πλειοψηφίας εκ των 61 συμβούλων της Δύναμης Ζωής καθώς και των συμβούλων των Παρατάξεων Σγουρού - Χαϊκάλη, υπερ-ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016, καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Αττικής. Ο προϋπολογισμός τελικά περιλαμβάνει πλήθος έργων που είχαν επιλεγεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση Σγουρού, όπως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας Παιανίας καθώς και έργα αθλητικά υποδομών. Παρά τον εξόφθαλμα αντικοινωνικό τους χαρακτήρα παραμένουν οι κωδικοί για τα γήπεδα των μεγαλοϊδιοκτητών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού (20 και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) όπως και για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, με το κονδύλι να διπλασιάζεται (στα 4 από 2 εκατ. ευρώ). 

Κατά την επίσης επεισοδιακή ψήφιση του περσινού προϋπολογισμού, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου είχε προσχηματικά δικαιολογήσει την ένταξη σειράς αντικοινωνικών δαπανών με το επιχείρημα της «στενότητας χρόνου». Παράλληλα είχε δεσμευτεί για την ριζική και δραστική αναμόρφωσή του Προϋπολογισμού του 2016 με αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. 

Οι δεσμεύσεις αυτές δεν τηρήθηκαν όπως αναφέρουν περιφερειακοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, αλλά και Σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη Δύναμη Ζωής. 

Δηλώσεις Περιφερειακών Συμβούλων που καταψήφισαν :

«Μνημονιακό και συνεπή προς τα ιδιωτικά συμφέροντα» χαρακτηρίζουν τον Προϋπολογισμό, σε σκληρή πολιτική τους ανακοίνωση οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής που καταψήφισαν [Άννα Βασιλάκη, Φλώρα Νικολιδάκη, Μαρίνα Κούκα, Ζωή Ράικου (ΛΑΕ) και Μάκης Μαντάς (ΚΟΕ)]

«Και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός στην επιλογή του, πού θα δίνει τα μεγάλα κονδύλια. Στον κ. Μελισσανίδη και στον κ. Αλαφούζο, στην Εκκλησία, στην επιχειρηματική δράση, στην υλοποίηση των ΚΟΙΝΣΕΠ.» σημείωσε κατά την τοποθέτηση της η Περιφερειακή Σύμβουλος του ΚΚΕ, Αλεξάνδρα Μπαλού

«Τα χρήματα που δίνετε για κοινωνική πολιτική, και τα διαφημίζετε, είναι όλα μεταβιβαστικές δαπάνες», τόνισε η περιφερειακή σύμβουλός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, εξηγώντας ότι «είναι δηλαδή χρήματα που μας δίνουν τα υπουργεία κι εμείς λειτουργούμε απλώς ως μεσάζοντες, ή χρήματα από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΤΕΒΑ, το οποίο κάνει συσσίτια για τους απόρους με λεφτά της ΕΕ, πρόγραμμα που σχεδιάστηκε επί Σαμαρά!». Κατήγγειλε επίσης ότι «από τα 863 έργα συνολικού προϋπολογισμού 248 εκ ευρώ, τα 780 είναι ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δηλ. τον προϋπολογισμό Σγουρού»

Δηλώσεις Περιφερειακών Συμβούλων που υπερψήφισαν :

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Προϋπολογισμού, Αντι-περιφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι εφόσον το 2015 ήταν το έτος της «καταγραφής και θεμελιώδους συγκρότησης και σύστασης των αυτονόητων που έλειπαν» με τον φετινό προϋπολογισμό «συγκροτούμε με έργα υποδομής την Περιφέρεια Αττικής». Υπογράμμισε ακόμη πως «τα κονδύλια θα κατανεμηθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά και τα έργα απορροής των όμβριων και αποχέτευσης, καθώς και για να εφαρμόσει η Περιφέρεια ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλα αυτά επιχειρούνται μέσα από 863 έργα, κόστους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ».

Στη τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός αφενός αιτιολόγησε την θετική ψήφο του τονίζοντας ότι «δεν θα ενδώσει στον λαϊκισμό», αφετέρου καυτηρίασε την «προεκλογική και μετεκλογική διγλωσσία της διοίκησης της Περιφέρειας», υπενθυμίζοντας πως «ενώ έλεγε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου και πως δεν θα προχωρήσει το έργο διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό γιατί συνιστά έγκλημα για το περιβάλλον, μια χαρά τα προχωρά και τα δύο.»

Αίσθηση όμως προκάλεσε η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού και από στελέχη της ΛΑΕ όπως οι Αντι-Περιφερειάρχες Κ. Θανοπούλου (Κοινωνικής Πολιτικής), Ε. Τασούλη (Διοικητικού), Π. Αθανασιάδης (Ψηφιακής Πολιτικής) και οι Δ. Δημάκος (μέλος οικονομικής επιτροπής), Γ. Πρωτονοταριος (σύμβουλος), που μάλιστα τοποθετήθηκαν με θέρμη από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ των εισηγήσεων Δούρου-Καραμάνου (με εξαίρεση την Τασουλή που δεν τοποθετήθηκε λόγω χρόνου). Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεών του ήταν ότι «η Δύναμη Ζωής δεν έχει αποκλίνει από τις προγραμματικές θέσεις με τις οποίες αναδείχτηκε ως περιφερειακή αρχή». Τέλος ας σημειωθεί ότι οι «χωρικοί» αντι-περιφερειάρχες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο, συνεπώς το επίσης μέλος της ΛΑΕ Αντι-Περιφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης δεν είχε δικαίωμα ψήφου επί του Προϋπολογισμού.

Φαίνεται ότι αυτού του είδους η «Πολιτική» δεν εμφανίζεται μόνο σε συνεδριάσεις της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ. Ενδημεί και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου