Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εξάμηνη παράταση και νέος νόμος για τα αυθαίρετα...


Παράταση εξάμηνη από τη μια, νέος νόμος από την άλλη, για να δούμε...

Νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τον οποίο θα μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί για την υπαγωγή ενός κτίσματος στις διατάξεις του ανάλογα με τις υποδομές κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος αναμένεται να διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο.

Σε αυτόν μπορούν ακόμη να υπαχθούν όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενδιαφέρονται έως και τις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον νόμο που «τρέχει», στον οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 930.537 αυθαίρετα.

Το στοιχείο που θα διαφοροποιεί τον υπό σύνταξη νόμο από τον ισχύοντα είναι ότι πλέον σε κάθε περιοχή θα τακτοποιείται συγκεκριμένος αριθμός αυθαιρέτων που θα ορίζεται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων.

Οι υποδομές και τα δίκτυα σε συνδυασμό με τον δομημένο χώρο θα καθορίζουν τον αριθμό αυθαιρέτων που θα μπορούν να τακτοποιούνται σε κάθε περιοχή ή δήμο. Έτσι, κανείς δεν ξέρει πόσα από τα περίπου ένα εκατομμύριο ατακτοποίητα κτίσματα θα μπορέσουν τελικά να υπαχθούν στον νέο νόμο, συνεπώς, ορισμένοι ιδιοκτήτες ενδεχομένως να έχουν τώρα την τελευταία τους ευκαιρία.


Η σημερινή κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερη επικριτική στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά τώρα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την κατάσταση. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει μια κλιμακωτή χρέωση και εκπτώσεις στα ασθενή κοινωνικά στρώματα, κάτι που θα αποτελέσουν κίνητρο ένταξης στο νόμο για τα αυθαίρετα όσων αδυνατούσαν για οικονομικούς λόγους. 

Αυτά τα μέτρα θα συνοδεύσουν τη νέα παράταση στον νόμο 4178/2013 που εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016.

Στόχος του υπουργείου είναι η παράταση που θα δοθεί να είναι περιορισμένης κλίμακας, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νόμου για τα αυθαίρετα με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι οι νέες ρυθμίσεις να είναι έτοιμες τον προσεχή Απρίλιο ώστε με τη διαβούλευση και την ψήφιση του νόμου το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι ολοκληρωμένο μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Αν τηρηθεί το πλάνο του υπουργείου, η παράταση του νόμου θα είναι περίπου έξι μήνες, διάστημα που θα πρέπει οι πολίτες να εκμεταλλευτούν για να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με ευνοϊκούς όρους.

Η λογική της παράτασης είναι να προσελκύσει ο νόμος για τα αυθαίρετα όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, κάτι που θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο μελετάται τα πρόστιμα να κλιμακώνονται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, δίνοντας κίνητρο σε όσους δεν το αμελήσουν. Διαφορετικό πρόστιμο θα πληρώσει κάποιος τον Μάρτιο και διαφορετικό (μεγαλύτερο) τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Το μέτρο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έχει σημαντική εισπρακτική καθώ έχει αποφέρει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ έχει εισπραχθεί και 1,8 δισ. είναι προς είσπραξη) με πάνω από 940.000 δηλώσεις.

Δυνητικά και με τα κατάλληλα κίνητρα το ποσό αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί προσελκύοντας νέες δηλώσεις αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που είναι σε αρχικό στάδιο υποβολής. Πρόκειται για εκείνους που έχουν υποβάλει μια απλή αίτηση στο σύστημα και οι οποίοι για διάφορους λόγους (οικονομικούς κ.ά.) δεν έχουν πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα. 

Πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν για το Επιμελητήριο και από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης των κτιρίων, αλλά και της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου