Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση – Καταγγελία για τη διαγραφή συναδέλφου από το ΣΜΤ Μακεδονίας από την ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ

Υπενθυμίζουμε τις εκλογές του ΣΜΤ Μακεδονία το Σ/Κ, περισσότερα εδώ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
[ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ]
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ

Σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται μέχρι τις τελικές αντοχές της, με τη μνημονιακή επίθεση να ξεδιπλώνεται, τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις να οξύνονται και το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα να χτυπάει την αδιέξοδη πόρτα της ευρωπαικής πολιτικής μια ανακοίνωση - καταγγελία σαν την παρακάτω ίσως να φαίνεται σαν σταγόνα στον ωκεανό. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τον κυνισμό της εποχής μας να μας κάνει να αδιαφορούμε για ζητήματα που αφορούν πολιτικά ζητήματα για την οργάνωση των εργαζομένων και τη συγκρότηση των σωματείων τους.
Τι προηγήθηκε εν συντομία…
Στο 32ο συνέδριο του ΕΚΘ η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ ήταν να αποκλείσει την συμμετοχή του σωματείου μισθωτών τεχνικών κεντρικής Μακεδονίας από το συνέδριο, με πρόφαση γραφειοκρατικά κωλύματα. Η διοίκηση του ΕΚΘ ψήφισε τον αποκλεισμό και ο συνάδελφος Παπακωσταντίνου στήριξε την απόφαση της διοίκησης. Ο λόγος που ειπώθηκε ήταν ότι υπήρχε καταληκτική ημερομηνία για να γίνουν οι φετινές εκλογές του ΣΜΤ Κ.Μακεδονίας (τέλη Νοέμβρη) ώστε το σωματείο να μπορεί να έχει αντιπροσώπους. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έχει λειτουργήσει σαν συμπλήρωμα των μνημονιακών πολιτικών την τελευταία 5εατία, εξάντλησε όλη την “νομιμότητα” στο να αποκλειστεί το σωματείο μας και όταν επιπλέον είναι γνωστό ότι παίρνουν μέρος ουκ ολίγα σωματεία σφραγίδες που έχουν σαν μόνο λόγο ύπαρξης τους να κατοχυρώνουν τους συσχετισμούς υπέρ του ξεπουλημένου συνδικαλισμού. Ξεκάθαρα λοιπόν διαφωνούμε με τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων μας από το συνέδριο.
Η απαράδεκτη πρόταση της ΕΣΑΚ για διαγραφή συναδέλφου από το σωματείο.
Με αυτά τα προηγούμενα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΜΤ η παράταξη της ΕΣΑΚ ήρθε με μία πρόταση στη συνέλευση για ΔΙΑΓΡΑΦΗ του συναδέλφου από το ΜΕΤΑ λόγω της στάσης του στο συνέδριο του ΕΚΘ. H πρόταση για διαγραφή πάρθηκε με το αποτέλεσμα 39-35 υπέρ σε ένα σωματείο με σχεδόν 500 εγγεγραμμένο μέλη, πράγμα που αφήνει τη νομιμοποίηση της διαγραφής του συναδέλφου στον αέρα.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι διαφωνούμε με αυτή την πρόταση της ΕΣΑΚ για πολλούς λόγους.
Δεν διορθώνεται λάθος με ένα ακόμα χειρότερο λάθος. Πιστεύουμε ότι δεν αντιστοιχεί ούτε στους συναδέλφους της ΕΣΑΚ να στηρίζουν τέτοια απαράδεκτη πρόταση.
1ο Δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη ενέργεια του συναδέλφου Παπακωνσταντίνου. Το μέτρο όμως της διαγραφής του από τα σωματείο είναι ξεκάθαρα αντεργατική πρακτική. Δεν είναι φασίστας ή τσιράκι της εργοδοσίας ο συνάδελφος αλλά χρόνια γνωστός για τη συμμετοχή του σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.
2ο Η ενότητα σε ένα σωματείο εργαζομένων είναι πέρα για πέρα ταξική και όχι πολιτική και ιδεολογική. Η πολιτική και ιδεολογική διαπάλη σαφώς και θα υπάρχει και διαλέγουμε πλευρά με την αριστερή, αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική ιδεολογία και παλεύουμε για να κερδίσει τους εργαζόμενους. Όχι να αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη η διαγραφή κάποιου συναδέλφου από το σωματείο.
3ο Η ταξική βάση ενότητας των συνδικάτων και των σωματείων είναι για εμάς θεμελιώδης αρχή μιας αγωνιστικής και προοδευτικής στάσης και ηθικής. Πιστεύουμε ότι η λογική της ΕΣΑΚ για τη δομή και συγκρότηση των σωματείων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για μία σκληρή γραφειοκρατική στάση για το ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να ανήκουν στα σωματεία και ποιοι όχι. Ένα ερώτημα που είναι αντιδραστικό από την αρχή.
4o Eντελώς διαφορετική ήταν σταση της ΕΣΑΚ στην πρόταση που είχαμε κάνει για διαγραφή των 3 "συναδέλφων" από κάθε φορέα των μηχανικών. Επρόκειτο για τους 3 εκπροσώπους των μηχανικών (Στασινός-νυν πρόεδρος του ΤΕΕ, Βασιλείου και Γαμβρίλης-Δ.Σ. Τράπεζας Αττικής) που στο συμβούλιο του ΕΤΑΑ είχαν υπερψηφίσει τις αυξήσεις των εισφορών, καταστρέφοντας τον ασφαλιστικό μας φορέα και στείλνοντάς εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφων!! Και ΟΜΩΣ η ΕΣΑΚ δεν έδειξε τοτε την ίδια ευαισθησία και δεν υπερψηφισε την πρόταση μας για τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ και κάθε σύλλογο μηχανικών, καθώς “δεν ήταν ζήτημα προσώπων, αλλά συνολικής πολιτικής καταδίκης”. Αντιθέτως για τον συνάδελφο εξαντλήθηκε όλη η αυστηρότητα. Τελικά ποιος είναι ο εχθρός μας;
5ο Πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή της ΕΣΑΚ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό ούτε έγινε μόνο για μικροπολιτικούς λόγους. Η πολιτική φιλοσοφία του περίκλυστου κόμματος φρουρίου, “κόμματος παντός καιρού” που διακατέχει την ηγεσία του ΠΑΜΕ έχει ήδη δημιουργήσει καχέκτυπα στη στάση των στελεχών και πολλών μελών του ΠΑΜΕ μέσα στα σωματεία.
Η δική μας απάντηση: Aγωνιστική ταξική ενότητα
Δεν είναι εποχή περίκλειστων φρουρίων που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς με τους “οπορτουνιστές” όπως λέει το ΠΑΜΕ. Αντίθετα, στη διάψευση της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση των αυταπατών ότι χωρίς σκληρό ταξικό και αντιΕΕ αγώνα μπορεί να νικήσει ο αντιμνημονιακός αγώνας τώρα πρέπει να σηκώσουμε της σημαίες της ταξικής και λαϊκής ενότητας ψηλά. Να δώσουμε τη μάχη να αλλάξουν οι συσχετισμοί και των εκλογών στα σωματεία αλλά πολύ περισσότερο οι πραγματικοί κοινωνικοί συσχετισμοί για το πως ο κόσμος της δουλειάς μπορεί να οργανωθεί και να αποφασίσει μέσα του ότι τίποτα δε θα του χαριστεί και πρέπει να παλέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου