Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Μπαταχτσήδες με σκανδαλώδεις πόρους και στο βάθος Λιακουνάκος


Πηγή
Το σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ αφορά την παράνομη καταβολή στην εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» χρηματικού ποσού άνω των 250.000 ευρώ για νοσήλια, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα


Εργαζόμενοι που έκαναν μήνες να δουν τι θα πει μισθός, αν και στην κλινική όπου απασχολούνταν είχαν καταβληθεί παράνομα 250.000 ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), ένας πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου με «βαρύ» βιογραφικό και το όνομα του Θωμά Λιακουνάκου περιστρέφονται γύρω από το σκάνδαλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας στο ΕΤΑΑ, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ» - 30/11/2015).
Το επίμαχο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 30 Νοεμβρίου 2015 | 

Η υπόθεση οδεύει προς τη Δικαιοσύνη με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, ενώ έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και έχει διαταχθεί ΕΔΕ, σύμφωνα με τον Στέλιο Πλιάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο στο ΕΤΑΑ αφορά την παράνομη καταβολή στην εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», στην οποία ανήκει η κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ-M.D. HOSPITAL A.E.», που βρίσκεται στο Παγκράτι, χρηματικού ποσού άνω των 250.000 ευρώ για νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Και επιπλέον, δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε η εταιρεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερέβαιναν το 1,3 εκατ. ευρώ προς το ΕΤΑΑ και το 1,7 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ.

Την υπόθεση έφερε στο φως η νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ και άνοιξε τον δρόμο για τη διενέργεια ελέγχου, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν, κατ’ ανάλογο τρόπο, έχουν καταβληθεί παράνομα χρηματικά ποσά και προς άλλους παρόχους υγείας από τους Τομείς Υγείας του Ταμείου, καθώς και εάν για την προαναφερόμενη και τυχόν ανάλογες περιπτώσεις έχουν διαπραχθεί αδικήματα από υπαλλήλους του ΕΤΑΑ με αποτέλεσμα την τεράστια ζημιά εις βάρος του, των συμφερόντων του Δημοσίου και του ΙΚΑ.

Σήμερα, η «Εφ.Συν.» καταδεικνύει πως η παράνομη καταβολή του χρηματικού ποσού των 250.000 ευρώ προς την «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» σε δύο δόσεις (28/11/2013 και 2/12/2013) πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε χρόνο εξπρές.

Την ίδια μέρα

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ (5/5/2015) προς τη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του Ταμείου, που κοινοποιείται και στο Δ.Σ., στις 23/10/2013, η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» ζήτησε τη ρύθμιση των οφειλών της προς το ΕΤΑΑ σε δόσεις.

Είκοσι μία μέρες μετά (14/11/2013), το Τμήμα Εσόδων του ΕΤΑΑ παρέλαβε εντάλματα πληρωμής για νοσήλια που όφειλε στην εταιρεία άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία η οικονομική υπηρεσία του Ταμείου επιβεβαίωσε μέσα στην ίδια ημέρα.

Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΑΑ ενέκριναν την καταβολή των χρημάτων προς την εταιρεία σε δύο δόσεις, θεωρώντας δεδομένο ότι η εταιρεία τελεί σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών της και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ολα αυτά παρ’ όλο που ουδέποτε η εταιρεία αυτή είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, ούτε είχε εκδοθεί η σχετική διοικητική πράξη περί αποδοχής και υπαγωγής της σε καθεστώς ρύθμισης.

«Υλοποιούμε τις αποφάσεις που έλαβε ομόφωνα, θέλω να σημειώσω, το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ σχετικά με το ζήτημα. Εχει διαταχθεί ΕΔΕ, ετοιμάζεται μηνυτήρια αναφορά, έχουν ενημερωθεί το υπουργείο και οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος και ο καταλογισμός ευθυνών όπου αυτές αποδειχθούν» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Στέλιος Πλιάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

«Πώς θα διασφαλιστεί η ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης;» τον ρωτήσαμε. «Κάνουμε ό,τι πιο γρήγορο μπορούμε, αν και οφείλω να επισημάνω ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό για ελέγχους, επομένως εξ αυτού υπάρχει μια καθυστέρηση, εν πάση περιπτώσει, όποια θέματα αναφύονται εμείς παίρνουμε τις ταχύτερες δυνατές αποφάσεις και δίνουμε εντολές για ταχύτατη δυνατή διερεύνηση.

»Ως Δ.Σ. έχουμε ελέγξει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε δώσει εντολές για το ταχύτερο δυνατό. Πιστεύω ότι η ΕΔΕ θα τελειώσει οσονούπω μες στον χρόνο», ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να πει οτιδήποτε άλλο, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την επίμαχη περίοδο για την οποία θα διενεργηθεί η έρευνα, πρόεδρος του ΕΤΑΑ ήταν ο μηχανικός Αντώνης Σελλιανάκης, μέλος της Νέας Δημοκρατίας και παλαιότερα της ΟΝΝΕΔ και άλλοτε υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Αρχιτεκτονική.

Τον Δεκέμβριο του 2007, είχε διοριστεί επί υπουργίας Φάνης Πετραλιά στη θέση του προέδρου στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Η ίδια τον έπαψε από τα καθήκοντά του οκτώ μήνες αργότερα, καθώς μεταξύ άλλων, είχε αποτύχει να διασφαλίσει τη φύλαξη των υπό κατασκευή εργατικών κατοικιών στην Πτολεμαΐδα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού από χρήση ναρκωτικών.

Αν και ο κ. Σελλιανάκης προσέφυγε στο ΣτΕ, αυτό επιβεβαίωσε την καθαίρεσή του, καθ’ ότι κρίθηκε αναποτελεσματικός.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2013 επιλέχθηκε για μια νέα διοικητική θέση, αυτή τη φορά ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, από τον τότε υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Μια θέση στην οποία θα τον «θυμούνται» για πολύ καιρό τα μέλη του Ταμείου.

Επί προεδρίας του, το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, με αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες, αποφάσισε να προσλάβει δικηγόρους για να επισπεύσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλόμενων ποσών (βλ. «Προσλήψεις από την ‘‘πίσω πόρτα’’» - «Εφ.Συν.» 12/7/2013), λόγος για τον οποίο κλήθηκε σε ανωμοτί παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στη συνέχεια, ο κ. Σελλιανάκης -και ενώ είχε επιβάλει ήδη αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 28%- προχώρησε στην εσπευσμένη εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4172/2013, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εξώθησης εκτός επαγγέλματος χιλιάδων ασφαλισμένων του Ταμείου και με την απειλή κατασχέσεων των περιουσιών τους.

Η αυταρχικότητα που τον διέκρινε τον έφερε σε πλήρη σύγκρουση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που τον κήρυξε ανεπιθύμητο στους κύκλους των μηχανικών.

Το τελευταίο του ανδραγάθημα, λίγο πριν αφήσει τη θέση του προέδρου στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, ήταν να ασκήσει ποινική δίωξη για άσκηση παράνομης βίας, επιχειρώντας την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης 8 μελών της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις του 2013 και του 2014, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ (βλ. «Διώκονται συνδικαλιστές μηχανικοί» - «Εφ.Συν.» 28/3/2015).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε.» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 από τον όμιλο «EUROMEDICA», έχοντας ποσοστό 35% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Μεγαλομέτοχος στον όμιλο «EUROMEDICA» είναι η εταιρεία «Axon Συμμετοχών» που ανήκει στον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για υπόθεση καταβολής μίζας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προς τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, από offshore εταιρεία που φέρεται να του ανήκει.

Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε.» παραμένει «συνδεδεμένο πρόσωπο» με τον όμιλο «EUROMEDICA».
Στο στόχαστρο

Εκτός της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών, η «πέτρα του σκανδάλου» στο ΕΤΑΑ, η κλινική «ΝΕΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟΝ-M.D. HOSPITAL Α.Ε.», βρίσκεται στο στόχαστρο και του υπουργείου Εργασίας.

Αιτία, το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας -για την ακρίβεια της εκ περιτροπής... μισθοδοσίας- το οποίο έχει επιβάλει η εργοδοσία της κλινικής στους περίπου 100 εργαζομένους από το 2011 έως και σήμερα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι οφειλόμενοι μισθοί σε ορισμένους από αυτούς να φτάνουν τους 16 μήνες.

Την αφόρητη κατάσταση που βίωναν οι εργαζόμενοι στην κλινική εξαιτίας της επιβολής του καθεστώτος της απλήρωτης εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια, είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων σε αυτή (βλ. «Εκ περιτροπής... μισθοδοσία» - 8/2/2015) και από κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων και αλληλέγγυων (βλ. «Απλήρωτοι υγειονομικοί σε ιδιωτικές κλινικές» - «Εφ.Συν.» 23/10/2015).

Ετσι, πριν από περίπου μία εβδομάδα (29/11) πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εργοδοσίας της κλινικής, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων, καθώς και εργαζόμενοι.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να υπογραφεί ένα συμφωνητικό μεταξύ των μερών που συμμετείχαν. Με βάση αυτό, το υπουργείο αναμένει από την εταιρεία που κατέχει την κλινική να υποβάλει αναλυτική ονομαστική κατάσταση από την οποία θα προκύπτουν το ύψος και η ανάλυση κατά μήνα των οφειλών προς κάθε εργαζόμενο έως και τις 25/10/2015, το ίδιο και για όσους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας που, σημειωτέον, αν και έχουν δικαιωθεί δικαστικά δεν έχουν πληρωθεί.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από την εταιρεία αναλυτική κατάσταση, από την οποία θα προκύπτουν οι εισπράξεις που είχε λάβει από τον ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος, οι εισπράξεις από άλλες πηγές, καθώς και οι πιστώσεις των λογαριασμών μισθοδοσίας το ίδιο διάστημα.

Τέλος, απαίτησε από την εταιρεία να καταθέσει ένα αξιόπιστο και ακριβές πρόγραμμα αποπληρωμής των καθυστερούμενων μισθών για όλους τους εργαζομένους, με ορίζοντα ολοσχερούς εξόφλησης το επόμενο τρίμηνο.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας θα ελέγξει αν εφαρμόζεται στην κλινική η εργατική νομοθεσία.

Οι προαναφερόμενες δεσμεύσεις της εργοδοσίας της κλινικής επιτεύχθηκαν έπειτα και από την πίεση που άσκησε το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

«Ζητήσαμε να υπάρξει κατάσταση με τις πληρωμές των εργαζομένων καθώς η επιχείρηση πραγματοποιεί επιλεκτικές πληρωμές, μη αποπληρώνοντας όλους το ίδιο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι έχει και εκδικητική συμπεριφορά προς κάποιους από αυτούς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Αν και για την υποβολή των προαναφερομένων το υπουργείο έδωσε χρονικό περιθώριο τριών ημερών, μέχρι στιγμής η εργοδοσία της κλινικής δεν είχε παραδώσει τα ζητούμενα, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο, μετά την τριμερή συνάντηση, προχώρησε στην αποπληρωμή τριών οφειλόμενων μισθών προς τους εργαζομένους.
Το άρθρο 99

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκανε δύο απόπειρες να ενταχθεί σε άρθρα του πτωχευτικού κώδικα (99 και 106β), μια γνωστή τακτική που ακολουθούν κάποιες επιχειρήσεις προκειμένου να ξεφύγουν από τους δεκάδες πιστωτές (προμηθευτές) και τους εργαζομένους όταν έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς αυτούς.

Ωστόσο, η ένταξή της στο άρθρο 99 δεν επιτεύχθηκε. Σε ό,τι αφορά την αίτησή της για να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης με ρύθμιση των οφειλών της, σύμφωνα με την εκτίμηση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ, Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, στο εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε στο Δ.Σ. του Ταμείου στις 25/9/2015 και αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», «ουδέποτε η εταιρεία αυτή είχε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση (π.χ. καταβολή εγγυοδοσίας κ.λπ.), ούτε είχε εκδοθεί η σχετική διοικητική πράξη περί αποδοχής και υπαγωγής της σε καθεστώς ρύθμισης».

Κι όμως, την ένταξη στα άρθρα του πτωχευτικού κώδικα επικαλούνταν στους εργαζομένους η εργοδοσία της κλινικής, υποσχόμενη τη σωτηρία της και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου