Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πώληση ΑΔΜΗΕ : κανένας παραπονεμένος, θα φάνε όλοι !



Αναρτούμε ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Πώληση ΑΔΜΗΕ : κανένας παραπονεμένος, θα φάνε όλοι !

Οι εξελίξεις στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ είναι ραγδαίες

Δέσμευση της κυβέρνησης του Τσίπρα του Α’ (του διαπραγματευτή) ήταν ότι τα δίκτυα και υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως τα αεροδρόμια και η ΔΕΗ, ανήκουν στο λαό. Ο κ. πρωθυπουργός κατακεραύνωνε από βουλής τις χρεοκοπημένες ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ και τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι περιουσία του Δημοσίου, τα διαχειρίζεται η ΔΕΗ και δεν πωλούνται. Ξέχασε, όμως, να καταργήσει τον προηγούμενο νόμο1 (Ν. 4237/2014) της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, που τον Ιανουάριο του 2015 γλύτωσε την ιδιωτικοποίηση στο παρά πέντε.
Μεσολάβησαν πάρα πολλά δυσάρεστα ...
Η διαπραγματευτική στρατηγική αποδείχτηκε λανθασμένη, το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος μεταφράστηκε αυθαίρετα σε ΝΑΙ και την κυβέρνηση του Τσίπρα του Α’ διαδέχτηκε η κυβέρνηση του Τσίπρα του Β’ (του εφαρμοστή).
Ο ΣΥΡΙΖΑ (απαλλαγμένος από αριστερά εσωκομματικά βαρίδια) και με την ενεργή συμπαράσταση των ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο και πλέον δυσμενές Μνημόνιο. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ ήταν βασικό προαπαιτούμενο του Ν. 4336/2015 που εγκρίθηκε από τη βουλή με 225 ψήφους. Επειδή, όμως, έρχονταν εκλογές, οι θεσμοί διευκόλυναν τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσαν στο 3ο μνημόνιο μια ακόμα παράγραφο : ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί εναλλακτικό σενάριο, με ισοδύναμο αποτέλεσμα σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς.
Βέβαια, οι θεσμοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι :
  • Ο ΑΔΜΗΕ λόγω του θεσμικού του ρόλου ως Διαχειριστής του Συστήματος δεν είναι παίκτης της αγοράς και δε συμμετέχει σε αυτήν. Η πώλησή του δε σχετίζεται με το «άνοιγμα» της αγοράς.

  • Έχει πιστοποιηθεί για την ανεξαρτησία της λειτουργίας του (δηλαδή ότι κάνει αντικειμενικά τη δουλειά του) από την ΕΕ.
  • Αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και οι επενδύσεις που κάνει (άνω των €325εκ το 2014) είναι ρυθμιζόμενες και ελεγχόμενες από την ΡΑΕ και τη ΕΕ.
  • Είναι μια κερδοφόρα εταιρία (περί τα €65 εκ. το 2014), η οποία διαχειρίζεται μια αγορά με ετήσιο τζίρο περί τα €4,5δις.
  • Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία που να επιβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του διαχειριστή.
  • Η διαχείριση των ηλεκτρικών δικτύων είναι ταυτόσημη με την Εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία μιας χώρας (όπως συνομολόγησε και ο κ. Ντάισελμπλουμ2 όταν ως υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας ΑΡΝΗΘΗΚΕ να πουλήσει την κρατική ΤΕΝΕΤ, που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της Ολλανδίας.
  • Ο πραγματικός λόγος που ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να πωληθεί είναι για να διαλυθεί η ΔΕΗ μια ώρα αρχύτερα.
Το προεκλογικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει στον όμιλο ΔΕΗ και η απαίτηση του μνημονίου για άνοιγμα της αγοράς θα υλοποιηθεί με την επαναλειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ. Με αυτό ασχοληθήκαμε σε παλαιότερη δημοσίευση3 : το μνημόνιο όριζε ρητά ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αποκοπεί από τον όμιλο της ΔΕΗ και να αποτελέσει ξεχωριστή εταιρία. Ο κος Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης ή δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν ή απλώς ψεύδονταν.
Μετά την ανέλπιστα συντριπτική εκλογική νίκη, και την απαλλαγή από τα εσωκομματικα βαρίδια, το παραμύθι άλλαξε : η κυβέρνηση Τσίπρα του Β’ θα βρει τρόπο ώστε τα ηλεκτρικά δίκτυα να παραμείνουν σε Δημόσιο έλεγχο ! Ύστερα από δύο μήνες διαπραγμάτευσης, θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν στις 10 Δεκεμβρίου 2015 τα ακόλουθα :
1) Ο ΑΔΜΗΕ αποχωρίζεται από τον όμιλο ΔΕΗ και γίνεται μια ανεξάρτητη εταιρία με συμμετοχή του δημοσίου 51% και ιδιωτική 49%.
2) Μέρος του 49% των μετοχών θα διατεθεί σε «στρατηγικό επενδυτή» και ένα άλλο μέρος θα διατεθεί σε μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου (δε διευκρινίζονται τα ποσοστά).
3) Το Δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αλλά στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου (δηλαδή του πραγματικού αφεντικού) θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των θεσμών ή/και της μειοψηφίας.
4) Η λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο αξιολογητή.
5) Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα γίνει στη βάση της νέας λογιστικής αξίας, και θα συμπεριλάβει εκκαθαρίσεις (χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ από επιμέρους λειτουργίες της αγοράς, που υπολογίζονται σε €500εκ), μελλοντικά κέρδη του ΑΔΜΗΕ και μελλοντικές οφειλές της ΔΕΗ στο Δημόσιο.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω και πολλές άλλες – καθόλου ασήμαντες – λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν άμεσα.
Πίσω από το χρυσό χάπι του «51% στο Δημόσιο», κρύβεται μια ταπεινωτική και κατάπτυστη συμφωνία με πολλά σκοτεινά σημεία διότι :
1. Ο στρατηγικός εταίρος θα είναι και το πραγματικό αφεντικό. Αυτός θα καθορίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης του ηλεκτρικού δικτύου. Είναι ασαφές με ποια κριτήρια αυτός θα επιλεγεί (ήδη ακούγονται σενάρια για τη Γαλλική EdF) και τι είδους ρήτρες ελέγχου θα τεθούν (αν τεθούν) από το Δημόσιο.
2. Η εκ νέου αποτίμηση της λογιστικής αξίας του ΑΔΜΗΕ πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο εξευτελιστικό τίμημα (σημειωτέον ότι μέσα σε μερικούς μήνες αριστερής διακυβέρνησης η λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ μειώθηκε από 1,4 σε €1,2δις) ενώ η πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ (κόστος αντικατάστασης εξοπλισμού υποσταθμών, γραμμών μεταφοράς χωρίς να υπολογιστούν τα ακίνητα, τα οικόπεδα και τα λοιπά πάγια) είναι περί τα €8,0δις !
3. Ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ είναι ασαφής, η οικονομική επιβάρυνση του Ομίλου θα είναι τεράστια από την απώλεια ενός παγίου του οποίου η κερδοφορία είναι εξασφαλισμένη από τη λειτουργία της αγοράς. Από όσα διαρρέουν, το Δημόσιο θα αποπληρώσει τη ΔΕΗ για το 51% των μετοχών από τα  μελλοντικά κέρδη του ΑΔΜΗΕ. Με άλλα λόγια, η πώληση του ΑΔΜΗΕ δε θα αποφέρει στη ΔΕΗ παρά μόνο ψίχουλα. Εκεί, όμως, που αρχίζει η κοροϊδία, είναι ο συμψηφισμός οφειλών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ : τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ αφορούν ποσά που η ΔΕΗ συλλέγει από τη λιανική (η ΔΕΗ προμηθεύει σήμερα το 97% των καταναλωτών) και στη συνέχεια τα δίνει στον ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή του συστήματος που με τη σειρά του, τα διανέμει στους συμμετέχοντες στην αγορά και – κυρίως – στο ΛΑΓΗΕ και τους παραγωγούς των ΑΠΕ. Με απλά λόγια, αν γίνει ο συμψηφισμός, ναι μεν η ΔΕΗ θα απαλλαγεί από κάποια χρέη αλλά ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να βρει 500εκ. για να τα διαθέσει στους ιδιώτες παραγωγούς4 ! Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 17εκ. που ο ΑΔΜΗΕ πρόσφατα απέσυρε από το Λογαριασμό Αποθεματικού του για να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων που δημιούργησε στην αγορά το σκάνδαλο των Hellas Power και Energa5 !
4. Είναι αστείο να λέγεται ότι το Δημόσιο θα αγοράσει τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ όταν μεγάλο μέρος από τα φέσια προς τη ΔΕΗ (ποσά άνω των 400εκ.) αφορούν οφειλές του Δημοσίου και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης !
5. Η μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσω του χρηματιστηρίου (ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι κάτω από τις 600 μονάδες) συνεπάγεται ότι το τίμημα απόκτησης των μετοχών θα είναι μηδαμινό. Πέρα από αυτό, ο κατακερματισμός του ΑΔΜΗΕ θα είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού ανοίγει ο δρόμος και για άλλους μνηστήρες – πέραν του στρατηγικού εταίρου. Με το σχήμα αυτό, βολεύονται περισσότεροι του ενός (π.χ. η Ιταλική TERNA, μεγάλο φαβορί της πώλησης που προέβλεπε ο νόμος Σαμαρά και τη Γαλλική EdF που εμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη Ολάντ).
7.  Το γελοίο του θέματος, αφορά και την επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος δε θα εκλέγεται από τη συνέλευση των μετόχων (όπου το Δημόσιο θα κατέχει το 51%) αλλά η επιλογή του θα συναποφασίζεται από τους ιδιώτες μετόχους του 49% και τους θεσμούς ! Με απλά λόγια, η διοίκηση θα είναι διορισμένη καταπατώντας κάθε έννοια νόμου περί λειτουργίας Ανωνύμων Εταιριών του Εθνικού και του Κοινοτικού Δικαίου!
8. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της πώλησης του ΟΤΕ, με τη σταδιακή είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Π.χ. είναι πιθανόν ότι στο άμεσο μέλλον, με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω του χρηματιστηρίου, το Δημόσιο θα απολέσει και την (τυπική) πλειοψηφία των μετοχών. Ακόμη πιο αμφίβολο είναι αν το Δημόσιο θα βρει κεφάλαια για να αγοράσει το 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
9. Το πλέον πιθανό είναι ότι σύντομα ο ΑΔΜΗΕ θα περάσει στο σύνολό του σε ξένα χέρια έναντι ευτελούς τιμήματος. Για να πούμε περισσότερα, όμως, θα πρέπει να δούμε το κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς και το σχετικό νόμο που θα προωθηθεί άμεσα στη βουλή.
10. Η ζημία για τη ΔΕΗ είναι τεράστια, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλες εκκρεμούσες αλλαγές στην αγορά λιανικής (τα περίφημα ΝΟΜΕ, που αφορούν την υποχρεωτική διάθεση μέρους της παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες προμηθευτές λιανικής). Για να σας προετοιμάσουμε για επερχόμενα παραμύθια περί νέων ισοδυνάμων, υπενθυμίζουμε ότι  το μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση εμπλοκής στο θέμα των ΝΟΜΕ, η απάντηση των θεσμών θα είναι η άμεση εφαρμογή του νόμου Σαμαρά για την «μικρή ΔΕΗ» (Ν. 4273/2014). Δηλαδή του έτερου νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που ο Τσίπρας ο Α’ (ο διαπραγματευτής) ξέχασε να ακυρώσει6 και πιθανότατα ο Τσίπρας ο Β΄ (ο εφαρμοστής) θα υλοποιήσει.

1 σχόλιο:


  1. Κλειστό τ΄ ορυχείο Αχλάδας. Στον αέρα ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι.

    http://anapodoi.blogspot.gr/2015/12/blog-post_662.html?spref=fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή