Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Εξεύρεση στέγης για τους αστέγους

35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κυβέρνηση τι κάνει με τους αστέγους

Με μια ιδιαίτερα «αιχμηρή», για την κυβέρνηση, ερώτηση 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην εξεύρεση στέγης για τους αστέγους, κάνοντας λόγο για προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η στέγασή των αστέγων έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την πολιτεία διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεκάδες αδιάθετα κτίρια που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η στέγη πάνω απ' όλα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θυμίζουν «ότι στις προγραμματικές θέσεις της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στις 9/2/2015, τονιζόταν ότι θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα), ότι θα διευρυνθεί ο θεσμός της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κλπ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί έχει καθυστερήσει η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για την προτεινόμενη χρήση, η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015 καθώς επίσης και ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εξεύρεση στέγης στους αστέγους. 

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

«Θέμα: Εξεύρεση στέγης για τους αστέγους

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν χωρίς στέγη, ενώ χιλιάδες ζουν στους δρόμους. Κάθε νέος χειμώνας είναι γι’ αυτούς μια θανάσιμη πρόκληση με την έννοια ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η εξεύρεση στέγης για ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν για άλλο ένα χειμώνα στο κρύο, έρμαια των καιρικών συνθηκών, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού δεν δικαιολογούνται ούτε από την ανάγκη προετοιμασίας, ούτε από την ανάγκη συντονισμού των σχετικών ενεργειών. Η μακρόχρονη έκθεση στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν αποβεί άμεσα μοιραία για πολλούς και πολλές, είναι σίγουρο ότι υπονομεύει δραστικά τη δυνατότητά τους να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, μιας και πολύ γρήγορα δημιουργούν μόνιμα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως.

Οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού είναι επιπλέον αδικαιολόγητες και για τους εξής λόγους. Καταρχάς η στέγασή των αστέγων έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την πολιτεία διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεκάδες αδιάθετα κτίρια που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά δεύτερον η αξιοποίηση και υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων κτιρίων και στεγαστικών συγκροτημάτων, είναι επίσης χαμηλού κόστους, με δεδομένο ότι θα καλύψει βασικές λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες προσωπικού.

Επομένως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς μπορεί καταρχάς να υποδείξει τα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε οι άστεγοι συμπολίτες μας να έχουν στέγη, υποδομές καθαριότητας και τροφή και κατά δεύτερον να διασφαλίσει τις πρώτες ύλες (τρόφιμα κυρίως ή και είδη υγιεινής), ώστε οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να οργανώσουν την προετοιμασία των χώρων και την παροχή γευμάτων.

Τα ζητήματα αλλαγής της κυριότητας ή επισκευής των κτιρίων (εφόσον αυτά είναι κατοικήσιμα και ασφαλή) μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με την αρχική εγκατάσταση των αστέγων. 

Επίσης, η πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει επιπρόσθετα κτίρια για τους αστέγους μέσα από συνέργειες με ιδιοκτήτες κενών ιδιωτικών κτιρίων. Η συντήρηση των ιδιωτικών και των δημόσιων κτιρίων μπορεί να εξασφαλιστεί με ελάχιστο κόστος για την πολιτεία μέσα από την ενεργοποίηση θεσμών, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, και Ιδρυμάτων, όπως το Πολυτεχνείο, για την επίβλεψη και ανακαίνιση όπου αυτή χρειάζεται.

Η στέγη πάνω απ' όλα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές θέσεις της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στις 9/2/2015, τονιζόταν ότι θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα), ότι θα διευρυνθεί ο θεσμός της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κλπ.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Γιατί έχει καθυστερήσει η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για την προτεινόμενη χρήση, η οποία μάλιστα είχε περιληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015;

2.Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εξεύρεση στέγης στους αστέγους;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Μπαλαούρας Γεράσιμος, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαγενά Άννα, Βάκη Φωτεινή, Βαρδάκης Σωκράτης, Γαβρόγλου Κώστας, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη, Γιαννακίδης Στάθης, Γκιόλας Γιάννης, Δημητριάδης Μίμης, Θελερίτη Μαρία, Καββαδία Αννέτα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καρακώστα Ευαγγελία, Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κωνσταντινέας Πέτρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Μπάρκας Κώστας, Ντζιμάνης Γιώργος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Παυλίδης Κώστας, Ρίζος Δημήτρης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σιμορέλης Χρήστος, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ), Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφύλλου Μαρία, Ψυχογιός Γιώργος».

3 σχόλια:

  1. Το "εμπόριο της αριστερής φιλανθρωπίας" συγκινεί. Μόνο που αριστερή ιδεολογία και φιλανθρωπία δεν πήγανε ούτε πάνε ποτέ μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλυντήριο των συριζαίων έχετε κάνει το μπλοκ της συσπείρωσης; Έτσι ασχολίαστο βάζετε αυτό το ρεπορτάζ; Αυτοί οι 35 έχουνε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο 3 μνημόνιο δηλαδή το ξεπούλημα όλου του πλούτου της χώρας και το πέρασμά του στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο εγχώριο και ξένο. Περιουσίες, ακίνητα, ρευστό, δημόσιος πλούτος, μέσω της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων, περνά στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Αυτοί οι 35 με τις πολιτικές που στηρίζουν οδηγούν τον πληθυσμό στη φτώχεια, τον αναγκάζουν να πουλήσει το σπίτι του ή του το παίρνουν εξαιτίας χρεών, τον αναγκάζουν στην εξευτελιστική εργασία ή την ανεργία, τον εξωθούν στην εξαθλίωση, για να πληρώνουμε στο "ακέραιο και εγκαίρως" το δημόσιο χρέος και να παραμένουμε στο ευρώ. Μόλις χτες η Αυλωνίτου δήλωσε σε εκπομπή οτι δεν υπήρχε άλλος δρόμος γιατί ο άλλος δρόμος σήμαινε χρεοκοπία και γενικευμένη φτώχεια. Από πού αποδεικνύονται αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να μας το πει αυτή η κυρία που πάει δυο φορές την ημέρα στο κομμωτήριο;

    Η οικονομική κρίση που επικαλούνται είναι θεόσταλτη θεομηνία και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και κυρίως είναι αναπότρεπτη νομοτέλεια ώστε να τους δίνεται το δικαίωμα να υπερασπίζονται τάχα τους πληττόμενους από τη φυσική καταστροφή; Αυτοί οι ίδιοι παράγουν άστεγους και άπορους. Όταν τέτοιες υποκρισίες τις έκαναν οι πασόκοι και νεοδημοκράτες βουλευτές τους χλεύαζε όλη η κοινωνία. Τώρα γιατί να έχουμε διαφορετικά κριτήρια; Γίνεστε συνένοχοι στο έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δίκιο ο "ανώνυμος". Μήπως θέλετε να προωθήσετε και τους "ψευτοπροοδευτικούς" Αρχιτέκτονες που προωθεί το περιοδικό "Αρχιτέκτονες" με άρθρα του τύπου "Αρχιτεκτονική για αστέγους"; Αν είναι έτσι πείτε το καθαρά. Αλλιώς σταματήστε να προωθείτε τέτοια άρθρα χωρίς σχολιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή