Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ο πολεοδόμος των εκατομμυρίων και ο «συνεταιρισμός» με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από εδώ


Κι ενώ για το «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» του υπαλλήλου του Δήμου Νίκαιας είχαν ενημερωθεί αρμοδίως οι Αρχές από το 2010, η μόνη επίπτωση που είχε τελικά από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των υπαλλήλων ΟΤΑ Νομ. Πειραιά ήταν να... υπηρετεί πλέον ως προϊστάμενος -πάντα- στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του ίδιου δήμου.
Νέα στοιχεία-φωτιά φέρνει στο φως η έρευνα σε βάρος του τέως προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η Εκθεση Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης του Ε.Ζ. που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής» είναι αποκαλυπτική ως προς την... πολυσχιδή δραστηριότητά του. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εγκρίσεις οικοδομικών αδειών και άλλων τεχνικών υπηρεσιών του προϊσταμένου της Πολεοδομίας προς τους συνεργάτες του ιδιωτικού του γραφείου, κινητή και ακίνητη περιουσία που προκαλεί ερωτηματικά και... παρέλαση εκατομμυρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς που αφήνουν «ακάλυπτα» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ...
«Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, συνάγεται ότι ο υπάλληλος κατά την ελεγχόμενη περίοδο, απέκτησε πόρους που με βάση τα παραστατικά που προσκόμισε δεν αιτιολογούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονταν με τα καθήκοντα της δημόσιας θέσης που κατείχε», καταλήγει το πόρισμα των επιθεωρητών. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συνεργάτες πολιτικούς μηχανικούς του γραφείου του Ε.Ζ., που ο ίδιος κατονομάζει, είναι και ο νυν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010, όταν μια καταγγελία που έφτασε στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη «διατηρεί από το 2001 ιδιόκτητο τεχνικό γραφείο στο κέντρο της Νίκαιας, συνεργάζεται με τους κατασκευαστές της περιοχής, των οποίων τις μελέτες για τις άδειες οικοδομής συντάσσει στο γραφείο του και τις άδειες οικοδομής εκδίδει ο ίδιος ως προϊστάμενος Πολεοδομίας, ενώ μελέτες που υποβάλλονται για να εκδοθούν οικοδομικές άδειες από άλλες πολεοδομίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά φέρουν την υπογραφή του», αναφέρεται στην Εκθεση.
Συνημμένα στην καταγγελία είχε υποβληθεί μάλιστα και φωτογραφία πινακίδας στην οποία αναφέρονταν δύο ονόματα, του δημοτικού υπαλλήλου ως αρχιτέκτονα και ενός ακόμη συνεργάτη του, μηχανολόγου μηχανικού.
Ο αρχιτέκτονας Ε.Ζ. διορίστηκε το 1985 στον Δήμο Νίκαιας και έναν χρόνο μετά μονιμοποιήθηκε. Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στην Πολεοδομία και αργότερα κράτησε τη θέση του στον ενοποιημένο Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Ακολούθησε η διερεύνηση της καταγγελίας. «Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο υπάλληλος ασκούσε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού και αναλάμβανε επ' αμοιβή την έκδοση οικοδομικών αδειών και την επίβλεψη κατασκευών χωρίς άδεια της υπηρεσίας του για συγκεκριμένο έργο κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 38 του Νόμου 3584/2007, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας από τους δημοτικούς υπαλλήλους ειμή μόνον με άδεια του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου κατόπιν γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου για συγκεκριμένο έργο ή εργασία, η δε υπηρεσία του ουδέποτε μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είχε χορηγήσει οιαδήποτε σχετική άδεια», σημειώνεται στο κείμενο των επιθεωρητών.
Σε απαντητικό υπόμνημα κατά τον τότε έλεγχο σε βάρος του, ο Ε.Ζ. δήλωνε ότι από το 1981 ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα, το οποίο συνέχισε να ασκεί και μετά τον διορισμό του στον Δήμο Νίκαιας κατόπιν άδειας που του χορηγήθηκε κατά τις ισχύουσες τότε διατάξεις, με απόφαση της αντιδημάρχου Νίκαιας. «Την ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα συνέχισε να ασκεί και μετά το 2007, που άλλαξε ο νόμος, χωρίς νόμιμη άδεια της υπηρεσίας του, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 38 του νόμου 3584 και μάλιστα με έδρα σε ακίνητο επί της οδού Πέτρου Ράλλη στη Νίκαια, γεγονός που καταγράφηκε στην έκθεση του 2012 και προτάθηκε η πειθαρχική δίωξή του», καταγράφεται στην Εκθεση. Το αν θα ετίθετο ή όχι σε αργία έπρεπε να το αποφασίσει το Υπηρεσιακό-Πειθαρχικό Συμβούλιο υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Πειραιά. Τον Δεκέμβρη του 2012, το Πειθαρχικό αποφάσισε να μην τεθεί σε αργία ο Ε.Ζ. με το αιτιολογικό, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, ότι κατά τη χρονική στιγμή της απόφασης ο υπάλληλος είχε διακόψει την ιδιωτική επαγγελματική του δραστηριότητα!
«Ξέχασε να τα δηλώσει»
Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2012, χορηγήθηκε άδεια στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του Ε.Ζ. και της συζύγου του. Η περίοδος ελέγχου ήταν το διάστημα 2002-2011. Τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην Εκθεση είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Οπως σημειώνεται, «η ακίνητη περιουσία του υπαλλήλου και της συζύγου του κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης περιόδου μετεβλήθη κυρίως κατά το μέρος που αφορά στην ανέγερση οικοδομής επί του ακινήτου στο Καπανδρίτι Αττικής». Σύμφωνα με τις δηλωθείσες δαπάνες, η ανέγερση μιας μεζονέτας 230 τετραγωνικών και μίας πισίνας 65 τ.μ. κόστισαν περίπου 140.000 ευρώ και καλύπτονταν από τα εν γένει εισοδήματα του υπαλλήλου. Ωστόσο, αν συνυπολογίσει κανείς και τα έξι αυτοκίνητα που απέκτησε και πούλησε η οικογένεια -κάποια «ξεχνώντας» να τα δηλώσει- στο διάστημα ελέγχου, οι επιθεωρητές φαίνεται ότι... διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.
Δύο είναι ωστόσο τα σημεία στα οποία εστιάζουν την προσοχή τους οι ελεγκτές. «Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις, πλην μισθοδοσίας, τόκων και μεταφορών από άλλους λογαριασμούς, συνολικού ύψους 3.809.104,65 ευρώ, τις οποίες κλήθηκε ο υπάλληλος να αιτιολογήσει. Με βάση τους ισχυρισμούς του, καταθέσεις συνολικού ποσού 3.031.143,29 ευρώ αιτιολογούνται είτε βάσει των παραστατικών που προσκόμισε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί από τον φορολογικό έλεγχο ότι ο κάθε μηχανικός εκ των συνεργατών του έχει δηλώσει το αναλογούν σε αυτόν ποσό στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις, είτε διότι έγινε δεκτός από τον έλεγχο ο ισχυρισμός του ότι οι κοινοί της συζύγου με τη μητέρα της λογαριασμοί δεν τον αφορούν. Το υπόλοιπο ποσό καταθέσεων συνολικού ύψους 777.961,36 ευρώ δεν αιτιολογείται», σημειώνουν οι ειδικοί.
Παραδοχή
«Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τα αναφερόμενα από τον υπάλληλο προκύπτει η παραδοχή του ότι διαμεσολαβούσε στην πληρωμή αμοιβών, κ.λπ., που απαιτούντο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ή θεώρησης οικοδομικών αδειών, οι οποίες, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, εκδόθηκαν από την υπηρεσία της οποίας προΐστατο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Και παρόλο που στην «απολογία» του ο Ε.Ζ. ισχυρίστηκε ότι ναι μεν διατηρούσε τεχνικό γραφείο, αλλά δεν αναλάμβανε έργα στην περιοχή ευθύνης του ως διευθυντή της Πολεοδομίας, η Εκθεση είναι καταπέλτης: «Η διαχείριση των αμοιβών των συνεργατών του μηχανικών και του ιδίου αποκλειστικά από κοινό με τη σύζυγό του τραπεζικό λογαριασμό και όχι από κοινό λογαριασμό με τους συνεργάτες μηχανικούς, υποδηλώνει την εμπλοκή του στο πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού του γραφείου, σε υποθέσεις σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών ακόμη και εντός της περιοχής αρμοδιότητας της υπηρεσίας του και μάλιστα για ορισμένες εκ των οποίων εξέδωσε ο ίδιος ως προϊστάμενος της Πολεοδομίας τις σχετικές οικοδομικές άδειες, ενώ τις απαιτούμενες μελέτες και επιβλέψεις προκύπτει ότι έχουν εκπονήσει συνεργάτες του γραφείου του».
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε 66 οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν -οι περισσότερες- το διάστημα 2008-2011, συντάξαντες και επιβλέποντες των έργων αναφέρονται οι συνεργάτες του υπαλλήλου, τη δε έκδοσή τους έχει υπογράψει ο ίδιος ο υπάλληλος, είτε ως διευθυντής της Πολεοδομίας του Δήμου Νίκαιας είτε ως εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της ανωτέρω υπηρεσίας. «Επίσης, ο υπάλληλος έχει υπογράψει επί 265 αιτήσεων για τη διατήρηση της αλλαγής χρήσης χώρων, οι δε υποβολές έργων στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ συνολικά για τα έτη 2007-2012, προκύπτει πλήθος υποβολών (1.035) που σχετίζονται με τον υπάλληλο και τους συνεργάτες του, εκ των οποίων 610 αφορούν έργα στο Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και οι υπόλοιπες (425) αφορούν έργα εκτός αρμοδιότητας υπηρεσίας που προΐσταται», καταλήγουν οι επιθεωρητές.
ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η συνδικαλιστική και η κομματική δράση του Γιώργου Στασινού
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο τέως προϊστάμενος της Πολεοδομίας, στο «απολογητικό» του υπόμνημα προς τους ελεγκτές αναφέρει ως συνεργάτη του γραφείου του τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Στασινό. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από τον περασμένο Μάιο, που εξελέγη ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ - Ανανέωση Πρωτοπορία), η οποία πρόσκειται στη ΝΔ.
Με έντονη κομματική δραστηριότητα, ο Γιώργος Στασινός υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ (1998-2006) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της (2001-2004). Στη διοικούσα επιτροπή της Νεολαίας της ΝΔ γνώρισε τον σημερινό γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, με τον οποίο συνδέθηκε πολιτικά. Ενδεικτική της φιλίας που τους συνδέει ήταν η πανηγυρική δήλωση του γραμματέα για την εκλογή του Γ. Στασινού στην προεδρία του ΤΕΕ. «Οσο κι αν το θέλουν κάποιοι να παραμένουν... γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αλλά και να υπονομεύουν οτιδήποτε φρέσκο, όταν είσαι νέος, ικανός και δουλεύεις σκληρά, στο τέλος πάντα πετυχαίνεις. Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό» είχε δηλώσει.
Με έδρα το Κολωνάκι
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο πρώην προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ο Γ. Στασινός, ο στενός του συνεργάτης και η εταιρεία τους με έδρα στο Κολωνάκι συνεργάζονταν με το τεχνικό του γραφείο «για τη μελέτη, την επίβλεψη και την έκδοση της κάθε άδειας». Με αυτόν τον τρόπο αιτιολογεί και τις πιστωτικές κινήσεις στους λογαριασμούς του. Οπως λέει ο Ε.Ζ., η συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτικών εγγραφών αφορούν «αυτά ακριβώς τα χρήματα, ήτοι ποσά που απαιτούντο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης οικονομικής άδειας. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονταν: α) αμοιβή μηχανικού για μελέτη, β) αμοιβή μηχανικού για επίβλεψη, γ) αμοιβή μηχανολόγου για μελέτη, δ) αμοιβή μηχανολόγου για επίβλεψη, ε) φορολογικά, στ) ΦΕΜ-ΦΠΑ, ζ) σε κάποιες περιπτώσεις και η πληρωμή θέσεων γκαράζ που απαιτούνται και δεν μπορούν να εξασφαλιστούν».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου