Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Τα χε πει το κόμμα…

Αναρτούμε κείμενο που λάβαμε από συνάδελφο

Ναι σύντροφοι. Το κόμμα τα χει προβλέψει όλα. Μάλιστα, η ικανότητά του να κάνει τις πιο σωστές εκτιμήσεις, άρχισε να βελτιώνεται ιδιαίτερα, ύστερα από κάθε μεγάλη ήττα που δεχόταν ο λαός και η αριστερά από τις δυνάμεις της συντήρησης. Μάλιστα,
όσο πιο πολλές οι ήττες και πιο ριζικές, τόσο περισσότερο αλλά και περισσότερα κόμματα επιβεβαιώνονται.

Το εγχείρημα του Τσίπρα θα πέσει στο κενό εφόσον δεν αντιλαμβάνεται πως η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος έρχεται μέσω της δραχμής.
Το εγχείρημα του Τσίπρα είναι κίνηση ενσωμάτωσης γιατί θεωρεί ότι μέσω της Κυβέρνησης θα προωθήσει την ταξική πάλη.
Το εγχείρημα Τσίπρα σπέρνει αυταπάτες καθώς πιστεύει πως ο καπιταλισμός μπορεί να βελτιωθεί.
Το εγχείρημα Τσίπρα θα πέσει στο κενό γιατί ο καπιταλισμός κινείται αναγκαστικά προς χειρότερες συνθήκες για το λαό όσο εξελίσσεται η ιστορία.

Αν πάμε μάλιστα προς τα πίσω θα δούμε κι άλλες αποδεδειγμένες εκ του αποτελέσματος θεωρίες της Αριστεράς.

Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο που θα χρησιμοποιηθεί όποια και να είναι η απάντηση, ώστε να προετοιμαστεί μια ακόμα αντιλαϊκή επίθεση εις βάρους του λαού.
Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο γιατί το πραγματικό ερώτημα είναι Ευρώ ή δραχμή.
Το δημοψήφισμα είναι ένα ψευτοδίπολο γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει καπιταλισμός.
Το δημοψήφισμα είναι μεν καλό, αλλά αν δε συνδυαστεί με έξοδο από το Ευρώ θα οδηγήσει στην ήττα.

Το Σύνταγμα είναι ένα συνονθύλευμα φιλελεύθερων Πασόκων που χάσανε τα προνόμιά τους και αγανάκτησαν απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς που τους κορόιδεψαν.
Το Σύνταγμα έχει φιλελεύθερη δομή και κινείται εκτός των σωματείων οπότε δεν μπορεί να νικήσει.
Το Σύνταγμα είναι της χρυσής αυγής γιατί έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά.
Το Σύνταγμα θα ηττηθεί γιατί καλείται από το Facebook.
Το Σύνταγμα θα ηττηθεί γιατί στηρίζεται στο αυθόρμητο και δε δέχεται τα κόμματα.

Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι πολύ βίαιος για να είναι και μαζικός.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί στηρίζεται στο αυθόρμητο.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι ξέσπασμα και όχι άσκηση πολιτικής.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί διεξάγεται εκτός των σωματείων.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί είναι αναρχοκινούμενος.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί το κράτος είναι πιο δυνατό από εμάς.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί τον έστησε το παρακράτος.
Ο Δεκέμβρης θα ηττηθεί γιατί δε φταίει η αστυνομία αλλά το σύστημα.


Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί δεν είναι αρκετά βίαιο.
Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί έχει συντεχνιακά αιτήματα.
Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί και να νικήσει δε θα πέσει ο Καπιταλισμός.
Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί στηρίζεται στο αυθόρμητο κ δεν έχει δημοκρατικές δομές.
Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί το ελέγχουν πουλημένοι συνδικαλιστές.
Το φοιτητικό κίνημα του 2006 θα ηττηθεί γιατί το ελέγχουν οπορτουνιστές αριστεροί.

Όποιος συμμετέχει στη ΓΣΕΕ είναι πουλημένος γιατί είναι με τους ΠΑΣΟΚους.
Όποιος συμμετέχει στη ΓΣΕΕ στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
Η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα γιατί είναι γραφειοκρατικοποιημένη.
Η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα γιατί έχει πουλημένη ηγεσία.
Η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα γιατί μόνο το ΠΑΜΕ υπερασπίζεται τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Το Πολυτεχνείο δε θα κερδίσει τίποτα γιατί έχει συντεχνιακά αιτήματα.
Το Πολυτεχνείο δε θα κερδίσει τίποτα γιατί έχουμε χούντα.
Το Πολυτεχνείο δε θα κερδίσει τίποτα γιατί εμπλέκει μόνο φοιτητές.
Το Πολυτεχνείο δε θα κερδίσει τίποτα γιατί ξεκίνησε αυθόρμητα.

Το ΕΑΜ δε θα κερδίσει γιατί σκοτώνει εργάτες.
Το ΕΑΜ δε θα κερδίσει γιατί είναι Πατριωτικό και όχι επαναστατικό.
Το ΕΑΜ δε θα κερδίσει τίποτα γιατί το ελέγχει η Ρωσία.

Αν σύντροφε εσύ που διαβάζεις βλέπεις κάποιες προτάσεις και διαμαρτύρεσαι δύο είναι τα τινά. Ή έχεις τη μύγα, ή μάλλον αφορά κάποιον άλλο και όχι εσένα. Αν παρόλα αυτά απεμπλακείς για λίγο από τον εγωισμό σου ενώ διαβάζεις, θα δείς τρία πράγματα.
Το πρώτο είναι πως όσο πάμε προς τα πίσω οι προτάσεις κραυγάζουν ΚΚΕ ή Τρότσκι ακόμα πιο παλιά.
Το δεύτερο είναι πως σύντροφοι επιβεβαιωθήκατε όλοι.
Το τρίτο είναι πως όσο επιβεβαιωθήκατε όλοι εσείς σύντροφοι, τόσο επιβεβαιώθηκε και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος που έλεγαν πως μέσα στο Ευρώ δεν υπάρχει εναλλακτική.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο Λεβέντης που θα πάρει και 5%. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να επιβεβαιωθώ κι εγώ με την προφητεία που έκανα.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο φιλελεύθερος Πασόκος από το Σύνταγμα που έλεγε πως όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο Καζατζίδης που έλεγε θα σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε άτιμε και θα φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο τότε (Φ.Κ 2006) αριστερίζων νυν ποτάμι συναγωνιστάκος, που έλεγε πως με το συνδικαλισμό δε βγαίνει τίποτα.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο χουντικός που λέει πως τη χούντα την έριξε η Κύπρος.
Τόσο επιβεβαιώθηκε και ο Γερμανοτσολιάς που έλεγε πως το ΕΑΜ ήταν βαλτό από το Στάλιν για να έρθουν στην εξουσία οι συμμορίτες.
Τόσο επιβεβαιώθηκε κι αυτός που έλεγε ότι οι γερμανοί είναι φίλοι μας. (Ντάξει αυτός ίσως όχι τόσο, ή ίσως και ναι)

Γιατί σύντροφε μαρξιστή, που σίγουρα θα μπορούσες να κάνεις μια ανάλυση πολύ καλύτερη από αυτή που έκανα εγώ παραπάνω, μιας και είσαι και πιο διαβασμένος, δε βλέπεις την αλήθεια; Δεν είναι περίεργο σύντροφε όλοι να χουμε και δίκιο και άδικο την ίδια στιγμή;

Ε όχι ρε σύντροφε δεν είναι. Γιατί αν θυμηθείς, αν μπορέσεις να ξεχωρίσεις τα σημαντικά από το μαρξισμό που διάβασες και από τις εμπειρίες που πήρες, θα δεις ότι το βασικό είναι, πως κανείς δεν έχει απόλυτο δίκιο, όπως και κανείς δεν έχει απόλυτο άδικο. Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι γραμμές δεν είναι άνθρωποι είναι όψεις της αλήθειας. Άλλες πιο ευρείες άλλες πιο στενές, άλλες τέμνονται, άλλες κινούνται παράλληλα, αλλά όλες είναι όψεις της αλήθειας.

Πιο το νόημα να λέει όμως ο καθένας την αλήθεια του και μάλιστα τόσο παθιασμένα άμα δε βλέπει την αλήθεια του άλλου; Γιατί τη φτιάξαμε την Αριστερά σύντροφε; Για να βλέπουμε ποιανού η αλήθεια ταιριάζει με ποιανού ή για να δούμε πως τις αλήθειες μας θα τις ενώσουμε και τις αυταπάτες μας θα τις προσγειώσουμε;

Τώρα που το είδες αυτό σύντροφε, μήπως κατάλαβες κιόλας, γιατί τελευταία επιβεβαιώνεσαι όλο και πιο συχνά; Η ήττα σύντροφε, η ήττα φταίει. Δεν μπορείς να τη χωνέψεις, δεν μπορείς να την αποδεχθείς. Δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Και όσο έρχεται η ήττα τόσο πιο πολύ τσαντίζεσαι και χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο και δείχνεις το διπλανό σου, και παραιτείσαι. Το χειρότερο όμως είναι όταν απλά τη δέχεσαι, όταν αρχίζεις και γουστάρεις μ’ αυτή. Όταν εκτονώνεσαι με αυτή, όταν γίνεται ο μοναδικός τρόπος να χαίρεσαι, αυτή η πουτάνα η ήττα. Τότε είναι που μαθαίνεις να είσαι προετοιμασμένος γι αυτήν. Τότε είναι που αρχίζεις και την εντοπίζεις παντού. Και υπάρχει παντού σύντροφε μέσα στον Καπιταλισμό το ενδεχόμενο της ήττας. Τότε είναι και που, δεχόμενος την ήττα, κάνεις και τις προφητείες σου σύντροφε. Δεν έχεις καμιά ιδιαίτερη ικανότητα σύντροφε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορεί να παρατηρεί μοτίβα. Αν προκαταλάβεις την μη αλλαγή τους, μπορείς να δεις το μέλλον.

Δεν απέκτησε όμως ο ανθρώπινος εγκέφαλος ικανότητες «ανώτερες» των ζώων, για να εξαντλείται στο να παρατηρεί το περιβάλλον του και να προβλέπει τις μελλοντικές συνθήκες ώστε να αποφεύγει την ήττα και άρα το θάνατο. Δεν τις χρειάζεται μόνο για να επιβιώνει. Τις χρειάζεται και για να εξελίσσεται. Τις χρειάζεται για να αλλάζει το περιβάλλον του για να αλλάζει το μέλλον του. Κι αυτό δεν μπορείς να το προφητέψεις.

Σύντροφε αν θες την «πολιτική μου άποψη», αυταπάτη το Ευρώ χωρίς λιτότητα, αλλά και το δραχμή χωρίς Αριστερή Κυβέρνηση πάλι αυταπάτη είναι. Καλά, πόσο μάλλον η λαϊκή εξουσία, χωρίς να συμμετέχεις σε δημοψηφίσματα.
Μάλιστα και το δραχμή χωρίς λιτότητα χρήζει μεγαλύτερης επεξήγησης. Δηλαδή μπορεί να παρακαμφθεί ο παγκόσμιος πολιτικός συσχετισμός; Αν σκίσουμε τα μνημόνια και πάμε στη δραχμή και δεν πληρώνουμε κιόλας δε θα μας πειράξει κανείς; Ποιος ο πολιτικός και ο ιδεολογικός συσχετισμός στην κοινωνία μας για να αντέξει τα χτυπήματα; Ήταν εύκολο το δίλλημα που απάντησε ο Τσίπρας; Για την πορεία ενός κόμματος έχει ευθύνη ο αρχηγός μόνο σύντροφε ή όλο το κόμμα; Ή όλη η Αριστερά; Γιατί ήταν τόσο εύκολο να ρίξεις Αριστερή Κυβέρνηση, αλλά όσα χρόνια προσπαθούσες δεν έπεφτε η δεξιά Κυβέρνηση, τόσο εύκολη είναι η επαναστατική γραμμή; Τον κόσμο σου τον πείθεις με το σχέδιό σου ή με την κριτική σου; Ποια είναι η αυτοκριτική σου σύντροφε; Ποια είναι η πρότασή σου σύντροφε; Υλοποιείται σήμερα; Ποιοι οι κίνδυνοι; Υπάρχουν κίνδυνοι, ή οι κίνδυνοι είναι μόνο για τους χαζούς που πρόκειται να πάρουν και κάποια ευθύνη κάποια στιγμή στην πολιτική τους καριέρα; Τώρα που έφυγε η ρετσινιά νιώθεις καλύτερα σύντροφε; Μην παρεξηγείσαι σύντροφε, αλήθεια σου λέω όσο κράζω εσένα κράζω κι εμένα, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Το πραγματικό ερώτημα Σύντροφε είναι, πού ήσουν και τι έκανες το 45; Πού ήσουν και τι έκανες στη Χούντα; Πού ήσουν και τι έκανες στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα; Πού ήσουν και τι έκανες το φοιτητικό κίνημα του 2006; Πού ήσουν και τι έκανες το Δεκέμβρη του 2008; Πού ήσουν και τι έκανες στο Σύνταγμα του 2011; Πού ήσουν και τι έκανες όταν βγήκε για πρώτη φορά Κυβέρνηση η Αριστερά; Πού ήσουν και τι έκανες στο δημοψήφισμα; Πού ήσουν και τι έκανες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση;
Αν ήσουν εκεί μπράβο σου σύντροφε. Αν δεν ήσουν, μήπως θα έπρεπε να ήσουν;
Αν νομίζεις πως θα μπορούσες να κάνεις κι άλλα μη στεναχωριέσαι. Ο χρόνος δε γυρνάει πίσω αλλά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Αν πιστεύεις ότι τα έκανες όλα αλλά έχασες, δεν πειράζει σύντροφε και προσπάθησε όσο σκληρά κατηγορείς τους άλλους να κατηγορήσεις και τον εαυτό σου. Αν σύντροφε ήσουν εκεί, τα έκανες όλα και έχεις κάνει και την αυτοκριτική σου, αλλά τα βλέπεις όλα μάταια, τι θα θυμάσαι; Την πουτάνα την ήττα, τη συντροφική καυλάντα και τον παραγοντισμό, το πώς επιβεβαιώθηκες, ή εκείνη τη στιγμή που ένιωσες πως κάτι καινούργιο μπορεί να βγει από δω;
Αν τη θυμάσαι εκείνη τη στιγμή, μην την ξεχάσεις τυφλωμένος από την ήττα. Κι έχει ο καιρός γυρίσματα.

 Μαλάμης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου