Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Δήλωση πρώην μελών ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε αφοσιωμένες/οι στην υπόθεση της Αριστεράς, των ιδανικών και των αγώνων της. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε πολυετείς και σκληρές μάχες για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων, τη συνάντηση της Αριστεράς με το οικολογικό κίνημα και τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του χώρου, ήδη από την εποχή του πρωτοπόρου εγχειρήματος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης, καρπός του οποίου υπήρξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήμασταν ανάμεσα σε αυτές και αυτούς που διαδήλωσαν στη Γένοβα και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που συμμετείχαν στο νικηφόρο μέτωπο του «άρθρου 16», πο βρέθηκαν στο δρόμο τον Δεκέμβρη του 2008, που στήριξαν όλα τα κινήματα που είχαν στόχο την προάσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τους αντιμνημονιακούς αγώνες μας στις πλατείες και το μεγαλειώδες δημοψήφισμα του 62%. Βρεθήκαμε μαζί στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, των νέων και των ανέργων, στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κρατικής καταστολής, στην υπερήφανη μάχη των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Οργανωθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι/ες από διαφορετικά σημεία εκκίνησης – άλλοι από κόμματα, οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες, άλλες ανένταχτες. 

Όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με ανιδιοτέλεια για το κοινό μας εγχείρημα, δρώντας με βάση την αδιαπραγμάτευτη για όλους μας συμφωνία να ακυρωθούν τα μνημόνια και να διατυπώσουμε συλλογικά μια νέα ατζέντα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό – ιδίως μετά την εξάντληση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου και του αποτυχημένου παραδείγματο των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Δώσαμε μάχες γι’ αυτό που παρέμενε ζητούμενο: την εσωκομματική δημοκρατία, την οριζοντιότητα των δομών, την αντι-ιεραρχική και συλλογική συμμετοχή των μελών μας στον πολιτικό διάλογο και τη λήψη των αποφάσεων. Και, πάνω από όλα, επιμείναμε στην ανάγκη τα κόμμα να δουλεύει συσηματικά μέσα στην κοινωνία, επιμένοντας ότι μόνο έτσι θα φάνταζαν εφικτοί σήμερα οι στόχοι της συλλογικής χειραφέτησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις ενστάσεις μας για το περιεχόμενο και τη διαδικασία διαμόρφωσης της πολιτικής του, στηρίξαμε την κυβέρνηση της Αριστεράς, με την ελπίδα ότι αυτή θα κρατούσε ζωντανή την κοινή μας υπόθεση: την ανατροπή της σκληρά ταξικής λιτότητας, την αναβάθμιση της δημοκρατίας, την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Παρά τις αμφιβολίες και την κριτική απόστασή μας από την αδιέξοδη, όπως αποδείχτηκε, στρατηγική της κυβέρνησης, να εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς να φροντίσει για ένα μαζικό κίνημα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη -- στρατηγική που οδηγούσε σε εγκλωβισμό στο πλαίσιο και τους όρους της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων αυταρχικών ευρωπαϊκών δυνάμεων--, δώσαμε μαζί τη νικηφόρα μάχη του ΟΧΙ.

Ακόμα και μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου, που διέψευσε τις προσδοκίες και τις ελπίδες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ιδίως των πιο ταλαιπωρημένων στρωμάτων που οδηγήθηκαν στη φτώχεια, αλλά και της νεολαίας, πολλοί/ές από εμάς παραμείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας τη μη εφαρμογή, τουλάχιστον- από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε η Αριστερά, του εξοντωτικού Μνημονίου. Σήμερα όμως αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι το εσωκομματικό πραξικόπημα, η προκήρυξη δηλαδή εκλογών και η ακύρωση συλλογικών αποφάσεων, ήταν η τελευταία σταγόνα. Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης καταπάτησε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, ακυρώνοντας τη δυνατότητα να αναζητήσουμε με δημιουργικό τρόπο, συλλογιά και ενωτικά, χωρίς δηλαδή αποκλεισμούς, τα αίτια της καταστροφικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε ερήμην του κόμματος. Αυτός ήταν και ο μόνος τρόπος να συνδιαμορφώσουμε, ως κομματική συλλογικότητα, ένα κοινό πρόγραμμα απεγκλωβισμού από το δόγμα της ανυπαρξίας εναλλακτικής (TINA), στο οποίο εμφανώς έχει προσχωρήσει η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Επειδή αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι/ες στο να μετατραπεί το Τρίτο Μνημόνιο σε προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δε περισσότερο στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, με διαφορετική κοινωνικοπολιτική συγκρότηση και ταξική αναφορά από αυτές που εκφράστηκαν στις εκλογές και τη μάχη για το ΟΧΙ.

Επειδή έχει μεγάλη σημασία να μην εγκαταλειφθεί το ΟΧΙ στη ναζιστική ακροδεξιά, αλλά αντίθετα, να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο Μνημόνιο με τη στήριξη ενός αριστερού ψηφοδελτίου.

Επειδή έχει πολύ μικρότερη σημασία ποιος θα διαχειρίζεται το Τρίτο Μνημόνιο στο εφιαλτικό σενάριο μιας βουλής που θα απαρτίζεται μόνο από κόμματα που εκπροσωπούν παραλλαγές διαχείρισης του ανελαστικού μνημονιακού προγράμματος.

Επειδή θέλουμε να εκφραστούν ουσιαστικά και ριζοσπαστικά οι κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται για μια άλλη ζωή, στον αντίποδα της εξοικείωσης με τη θλιβερή μνημονιακή «κανονικότητα» που επιβάλλουν οι «από πάνω».

Επειδή στις δυνάμεις αυτές πρέπει να δοθεί λόγος και ρόλος, κι επειδή από αυτές θα παραχθούν οι επεξεργασίες για τον απεγκλωβισμό, σε αντικαπιταλιστική προοπτική, από τα μνημόνια.

Επειδή ο στόχος του απεγκλωβισμού απαιτεί να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένα τα ανελαστικά όρια της νεοφιλελεύθερης αστικής ηγεμονίας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ανάπτυξη κοινών αγώνων με τους ευρωπαϊκούς λαούς και την αξιοποίηση των ρήξεων που προέκυψαν ή θα προκύψουν από τους αγώνες αυτούς.

Επειδή αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την ανάσχεση των μνημονιακών πολιτικών, την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία – το δικαίωμά μας δηλαδή να αντιστεκόμαστε

Για όλους αυτούς τους λόγους επιδιώκουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με αποσκευές τις αξίες και τα οράματα που έχουμε ως αριστεροί και αριστερές, στην προσπάθεια να συγκροτηθεί μία πλατιά, πλουραλιστική κίνηση εκλογικής παρέμβασης για τις 20 Σεπτέμβρη.

Η κίνηση αυτή, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (ΑΡΚ), είναι ένα εγχείρημα με ταξικό, οικολογικό, φεμινιστικό, κινηματικό, αντιρατσιστικό και διεθνιστικό πρόσημο, η ατζέντα του οποίου αντλεί από την ισχυρή παρακαταθήκη του ΟΧΙ. Η κίνηση θασυμμετάσχει στην εκλογική μάχη, σε συνεργασία με το ενωτικό, πολυπολικό Μέτωπο που συνδιαμορφώνεται με τη ΛΑΕ και άλλες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες. Το στοίχημα γι’ αυτή μας τη συμμετοχή είναι το υπό συγκρότηση Μέτωπο να αρθρωθεί και να λειτουργήσει δημοκρατικά, με συλλογικούς και «ανοιχτούς» όρους, αντλώντας από τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς του 21ουαιώνα και απορρίπτοντας τρόπους οργάνωσης, λειτουργίας και παρέμβασης που απογοητεύουν, αντί να εμπνέουν.

02/09/2015

Οι πρώτες υπογραφές που δημοσιοποιούνται:

Αβραμιώτης Στάθης (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Ιωαννίνων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Αντωνόγλου Δημήτρης (πρ. Μέλος Ν.Ε. Χίου Καθηγητής Πληροφορικής)

Απότσος Παντελής (πρ. μέλος Γραφείου Πόλης Θεσσαλονίκης Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Αρώνης Χάρης (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Αιγάλεω)

Αυγέρος Χρήστος (πρ. μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ο.Μ. Τρικάλων)

Βασιλακόπουλος Θοδωρής (πρ. συντονιστής Ν.Ε. Κορινθίας)

Βασιλείου Αλέξανδρος (πρ. μέλος Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Βασιλόπουλος Μάκης (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Κορίνθου)

Βελισσαρίου Σίσσυ (πρ. μέλος της Επιτροπής Προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ και Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ)

Βωβός Παναγιώτης (πρ. μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ γραφίστας)

Γιαννόπουλος Γιάννος (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Γιαννουλάκη Αθηνά (πρ. μέλος Γραμμ. Ν.Ε. Χανίων μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Γκολφινοπούλου Γεωργία (πρ. συντονίστρια Ο.Μ. Επιστ. Υγείας Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Γρέβιας Κωνσταντίνος (πρ. μέλος Γραφ. Πόλης Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Γρέβιας Δημήτρης (πρ. αναπληρωτής συντονιστής Ν.Ε. Άρτας)

Δαβή Νίνα (πρ. μέλος Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Δημητρακόπουλος Παναγιώτης (ΣΥΡΙΖΑ Χίου Μηχανικός Δομικών Έργων Τ.Ε.)

Διαγουρτάς Γιώργος (πρ. μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ο.Μ. Δυτικής Αχαΐας)

Ζδούκος Θεόδωρος (πρ. υποψηφ. βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Γιατρός ΕΣΥ)

Ζήκας Περικλής (πρ. μέλος Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας Δημ. Σύμβουλος Χολαργού-Παπάγου)

Καλλέργης Δημήτρης (πρ. Συντονιστής Ο.Μ. ΕΜΠ-ΤΕΙ πρ. μέλος Γραμματείας του Τμήματος Παιδείας)

Καποδίστριας Βαγγέλης (πρ. συντονιστής Ο.Μ. Τ.Ε.Ι. Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Καρκανιάν Αίγλη (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Ιωαννίνων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Κατερίνη Τόνια (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων)

Κιτσαντά Λίτσα (πρ. μέλος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημοτική Σύμβουλος Άρτας)

Κουδούνη Ντία (πρ. μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας)

Κυρίτσης Γιώργος (μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού Δικηγόρος)

Λαβατσής Δημήτρης (πρ. μέλος Ν.Ε. Χίου)

Λώλου Έρη (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Υπόλοιπο Πανεπιστήμιο Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μαγειρίας Γιάννης (πρ. μέλος Γραφείου Πόλης Βόλου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μανίκας Δημήτρης (πρ. μέλος Ο.Μ. Τρικάλων)

Μαρματάκης Κώστας (πρ. μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ & Οργ. Γραμματείας)

Μιχαλόπουλος Θωμάς (μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης)

Μιχελάκου-Χάιδα Δήμητρα (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Πολυτεχνείου Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μπακέλλας Χρήστος (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Δικηγόρων Θεσσαλονίκης Υποψ. Πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης)

Μπάντιος Ιάσονας (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μπαρσέφσκι Μάνια (πρ. μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, τ. δικηγόρος, τ. δημοσιογράφος)

Μπαστέας Πέτρος (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. ΕΥΔΑΠ, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ)

Μπέννινγκ Κωστής (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μπουκουβάλας Γιώργος (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μπρόκος Γιάννης (μέλος Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου)

Μυλωνά Ειρήνη (πρ. υποψήφια βουλευτής Σερρών Δικηγόρος)

Μωραΐτη Αναστασία (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Μωραΐτης Αχιλλέας (πρ. συντονιστής Ο.Μ. ΑΘΕ Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Νικολάου Νάγια (πρ. μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Προεδρείο Συλλόγου Νέου Ταχ. Ταμιευτηρίου)

Νικολάου Τάσος (πρ. μέλος Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Ντάνης Βαγγέλης (πρ. μέλος Γραμ. Ν.Ε. Αργολίδας Φυσικός-Ελ. επαγγελματίας)

Οικονομίδης Δημήτρης (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Νέου Κόσμου)

Παλαπάνης Μάκης (πρ. συντονιστής Ο.Μ. Νέου Κόσμου)

Πανταζόπουλος Γιώργος (πρ. συντονιστής Ο.Μ. Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Παπαγγελόπουλος Αντώνης (πρ. μέλος Γραφείου Βορείων Αττικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Παπαγεωργίου Σωτηρία (πρ. Αντιδήμαρχος Ζωγράφου πρ. μέλος Γραμμ. Ν.Ε. Ανατολ. Αθήνας)

Παπαζώη Λίτσα (πρ. μέλος Ν.Ε. Θεσπρωτίας συνταξιούχος)

Παπαθανασίου Εύη (πρ. Δημ. Σύμβουλος Τρικκαίων)

Παπαθανασίου Χρήστος (πρ. συντονιστής Ο.Μ. Αγίας Παρασκευής)

Παπαθανασίου Δημήτρης (Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων πρ. συντονιστής Ο.Μ. Τρικάλων)

Παπακίτσος Στέφανος (Δημοτικός Σύμβουλος Άρτας Γιατρός)

Παπακώστας Κώστας (πρ. μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας)

Πατσίκα Έφη (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Σαμπανίκος Γιάννης (πρ. αναπληρωτής συντονιστής Ο.Μ. Τρικάλων)

Σαντατσόγλου Θανάσης (πρ. συντονιστής Ο.Μ. Κορίνθου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Σημάκη Βάσω (πρ. μέλος Ν.Ε. Αχαΐας)

Σιαηλή Δήμητρα (πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Σιγάλας Αντώνης (ΛΟΑΤ ακτιβιστής Λυρικός τραγουδιστής)

Σίμος Σιμωτάς (πρ. μέλος Γραφείου Βορείων Αττικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Σούκουλης Κώστας (πρ. μέλος Ν.Ε. Κορινθίας)

Σπαρτινού Αγγελούκα (πρ. μέλος Γραφείου Σπουδάζουσας Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Σταύρου Πέτρος (πρ. μέλος Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας)

Στόλης Βασίλης (πρ. μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης πολιτικός επιστήμονας)

Σφυράκης Μιχάλης (πρ. Συντονιστής Ν.Ε. Χίου)

Τακόπουλος Πόλυς (Νομικός Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου)

Τελλή Έφη (πρ. μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού Τμήματος Δικαιωμάτων Δικηγόρος Θεσσαλονίκης)

Τζουμανίκας Κώστας (πρ. μέλος Γραμματείας Συντονιστικού Γ΄Ο.Μ. Άρτας)

Τριάντος Βαγγέλης (πρ. μέλος Γραμματείας Συντονιστικού Γ΄Ο.Μ. Άρτας)

Τριάντος Σωτήρης (πρ. μέλος Ν.Ε. Άρτας)

Τσάμης Χρήστος (πρ. μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Θεσπρωτίας Ψυχίατρος)

Τσουρουφλής Θωμάς (πρ. μέλος συντονιστικού Ο.Μ. Αργυρούπολης - Ελληνικού Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Τσούτσης Κωνσταντίνος(πρ. μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Τσούτσης Χρήστος (πρ. μέλος Γραφείου Σπουδάζουσας Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Τύμπας Τέλης (πρ. Μέλος Ν.Ε. Χίου Μέλος Γραμματείας Τμήματος Ενέργειας Πανεπιστημιακός)

Χριστοδούλου Πάνος (πρ. μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Τοπικής Πάτρας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Χριστοφόρου Γιώργος (πρ. μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ο.Μ. Ν. Ιωνίας μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΝΟΚΙΑ)

Ψηλογιαννόπουλος Παναγιώτης (συντονιστής παλιότερα Ν.Ε. Κορινθίας πρ. μέλος Ν.Ε. Κορινθίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου