Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Απόφαση της Συνέλευσης της 17ης Ιούλη: Όχι σε κάθε Μνημόνιο, παλιό και νέο

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης της 17ης Ιούλη

Η ραγδαία πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα του νεοφιλελεύθερου Μνημονίου αφήνει πίσω της ένα τεράστιο πολιτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. 
Συγκεντρώνοντας στις γραμμές της τοπικές πρωτοβουλίες, κινηματικές δυνάμεις και οργανώσεις της Αριστεράς, η Συνέλευση της 17ης  Ιούληπροέκυψε ως μια πρώτη προσπάθεια να δοθεί απάντηση στην ιστορική αυτή ανάγκη, στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας ότι λύση στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας –τόσο τα σημερινά όσο και αυτά που το νέο Μνημόνιο θα προκαλέσει– δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στο πλαίσιο του συστήματος. 
Άμεσα απαιτούνται
  • Όχι σε κάθε Μνημόνιο, παλιό και νέο.
  • Άρνηση πληρωμής του χρέους
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών
  • Έλεγχος του εξωτερικού εμπορίου
  • Αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας, που επιβάλλει η ΕΕ εξευτελίζοντας κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας ταπεινώνοντας ολόκληρους λαούς και έθνη, με έξοδο από την ευρωζώνη και πέρασμα σε εθνικό νόμισμα, πρώτο βήμα για τον έλεγχο της οικονομίας υπέρ των εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ρήξη με κάθε εκβιασμό, κηδεμονία, επιτροπεία της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.
  • Εθνικοποίηση  των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ώστε να σχεδιαστεί η παραγωγή, να ενισχυθούν τα αυτοδιαχειριζόμενα, αυτοοργανωμένα, συνεταιριστικά εγχειρήματα και να γίνει εφικτός ο στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού. 
  • Σχεδιασμός και δημοκρατία στην παραγωγή και την οικονομία, μέσα από την θεσμοθέτηση κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης, με την κινητοποίηση και οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, των οργανώσεών τους, επιτροπών και συνελεύσεων – ώστε να καταπολεμηθεί η εργοδοτική τρομοκρατία, η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, και να υπηρετεί πραγματικά η οικονομία τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Διεθνιστικό ορίζοντα – στη βάση της κατανόησης ότι, για να είναι αποτελεσματικό, το αριστερό εγχείρημα απαιτεί τη σύσφιξη οργανικών δεσμών αλληλεγγύης και κοινής πάλης για κοινούς στόχους πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.
  • Πάλη για την διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στην επανάκαμψη του μνημονιακού κράτους έκτακτης ανάγκης και για την προώθηση των αιτημάτων του αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού, φεμινιστικού και περιβαλλοντικού κινήματος
Η Συνέλευση της 17ης Ιούλη αποδίδει εξίσου μεγάλη σημασία στον τομέα της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας. Η καταστρεπτική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για άλλη μια φορά πως καμιά συνεπής αριστερή πολιτική, ενωτική, αγωνιστική και ταξική δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στη βάση αδιαφανών διεργασιών κορυφής που εκτρέφουν το γραφειοκρατικό αρχηγισμό και την αυθαιρεσία .
Η Συνέλευση της 17ης Ιούλη συγκροτείται και λειτουργεί στους χώρους παρέμβασής της –κεντρικά και τοπικά– με  αυτό το δημοκρατικό, συντροφικό, ειλικρινές και ενωτικό πνεύμα, χωρίς καπελώματα και ηγεμονισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό συντονίζουμε τις δράσεις μας στο κινηματικό πεδίο ενώ παράλληλα παρακολουθούμε και προωθούμε τις διεργασίες για τη συγκρότηση μιας αντικαπιταλιστικής διεθνιστικής αριστεράς με οργανική σύνδεση με τις εργαζόμενες τάξεις και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που να καλύψει το κενό που δημιουργεί η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αντιλαμβανόμαστε  αυτή την πορεία ως πρόκληση που δεν θα πρέπει να αποτύχει. Από το βασικό σκεπτικό μας απορρέουν και τα στοιχεία που θεωρούμε ως προϋποθέσεις επιτυχίας: ένα συνεκτικό πρόγραμμα ρήξεων σε συνδυασμό με την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία. Για να είναι αποτελεσματικό το εγχείρημα απαιτούνται και τα δυο, χωρίς την παραμικρή έκπτωση.
Η αριστερά μπορεί να νικήσει αρκεί να είναι αριστερά με συνέπεια και τόλμη. Ανοίγουμε το διάλογο για την ενότητα και οργάνωση των αγώνων και του κινήματος, για μια αριστερά και μια κυβέρνηση που θα σταθούν πιστές μέχρι τέλους στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη καλούμε σε μαζική καταψήφιση όλων των μνημονιακών κομμάτων, παλιών και νέων. Καλούμε επίσης σε καταψήφιση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που αποτελεί το οπλισμένο χέρι του κατεστημένου και επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους υποδυόμενη την αντιμνημονιακή δύναμη . Προτείνουμε ψήφο σε κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις της αριστεράς με συνεπή αντιμνημονιακή στάση και ενωτική προσέγγιση στο μαζικό κίνημα.
Σε κάθε περίπτωση η Συνέλευση της 17ης Ιούλη διατηρεί την αυτονομία της. Με τις ενωτικές της δράσεις και παρεμβάσεις αποσκοπεί στην πολιτική και κινηματική ενεργοποίηση και συσπείρωση πανελλαδικά αλλά και ανά γειτονιά και χώρο με συγκεκριμένα επίδικα, κάτι που στις μέρες μας γίνεται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα καλούμε για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη, όσο και στις αντιφασιστικές δράσεις που οργανώνουν φορείς του Κερατσινίου και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά με αφορμή την επέτειο για την συμπλήρωση 2 χρόνων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη.

1 σχόλιο:

  1. Οι πρώην συριζαίοι δεν αγχώνονται

    http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/09/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή