Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για το συνεχιζόμενο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Στις 12 Ιουλίου 2015 εξέπνευσε οριστικά η προθεσμία, την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ χορήγησε με απόφαση της στις 28 Απριλίου 2015, στην εταιρεία Eldorado Gold, προκειμένου να παρουσιάσει επιστημονικά στοιχεία για την υποτιθέμενα «ακίνδυνη» μέθοδο flash smelting, την οποία η εν λόγω εταιρεία εξεδήλωσε την πρόθεση να υιοθετήσει εφεξής.
 Δυνάμει την απόφασης της 28ης Απριλίου 2015 και ελλείψει τεκμηρίωσης υιοθέτησης τεχνικής «ακίνδυνης» εκμετάλλευσης που θα οδηγούσε σε νέα ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και νέα ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), όσο της Eldorado Gold, η άδεια εκμετάλλευσης έχει πάψει να ισχύει και μάλιστα με ευθύνη της εταιρείας.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι όχι μόνο γνωστή στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μάλιστα υλοποιεί το δικό της υποτιθέμενο σχέδιο «νομικής εκδίωξης» της Eldorado Gold, συνέπεια της αδυναμίας της να συνεχίσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες με διαφορετική τεχνική εκμετάλλευσης.
Εμβρόντητος ο κόσμος του αγώνα της Χαλκιδικής, που τα τελευταία χρόνια ματώνει από τη δολοφονική εξόρυξη και την παρακρατική καταστολή, άκουσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να δικαιολογήσει την μη εφαρμογή του Νόμου, επικαλούμενος το «μαγικό» νούμερο των 5.000 εργαζομένων.
Η ολοκληρωτικά ψευδής και αποπροσανατολιστική αναφορά στους «χιλιάδες εργαζόμενους» και τα «ποικίλα οικονομικά οφέλη» για την τοπική οικονομία, μετοίκησε από το δημόσιο λόγο του Πάχτα, του Μπόμπολα, του Mega και των μπράβων, στον δημόσιο λόγο του Πρωθυπουργού και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής που επιχειρεί να εξωραΐσει την κυβερνητική μεταστροφή.

Η προσχώρηση του Πρωθυπουργού στα επιχειρήματα όσων διχάζουν, διασπούν και καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Λαό της Χαλκιδικής, αποκρύπτοντας τον περιβαλλοντικά εγκληματικό και ταυτόχρονα ληστρικό για τη Δημόσια Περιουσία χαρακτήρα της «επένδυσης», δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Τη  Δευτέρα 3/8, επιχειρήθηκε από τους αγωνιστές κατοίκους της Χαλκιδικής ειρηνικός συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του εργοταξίου της Eldorado Gold, στα πλαίσια του δεκαήμερου φεστιβάλ ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με στόχο να ακουστεί δυνατά η φωνή όσων σε πείσμα των θλιβερών δηλώσεων Τσίπρα συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία.
Η αστυνομία σε μια ακόμα επί υπουργίας Πανούση αναίτια επίδειξη δύναμης, αφού πρώτα απείλησε τους διαμαρτυρόμενους ότι αν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς θα «αμολήσει» τους εργαζόμενους της Eldorado Gold (!), στη συνέχεια προχώρησε σε  5 συλλήψεις, (μεταξύ των οποίων και ο Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, μέλος της ΣΑΜ), ενώ λίγο αργότερα η εισαγγελέας που «επιτηρούσε» την αστυνομική επιχείρηση τους απάγγειλε κατηγορίες για απείθεια και παράνομη βία !
Η αναίτια κρατική καταστολή και η βιομηχανία διώξεων δεν είναι πρωτόγνωρη για τους αγωνιστές των Σκουριών. Περισσότεροι από 350 αγωνιστές βαρύνονται σήμερα με κατηγορίες λόγω της ανοιχτής και δημόσιας δράσης τους στο κίνημα. Επικουρικά της κρατικής, ασκείται και η παρακρατική καταστολή, με αναρίθμητα περιστατικά παρακρατικών επιθέσεων ενάντια σε μέλη του κινήματος,  με προφανή στόχο κάμψουν το φρόνημα τους να ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα χωρίς αντιδράσεις. 
Θυμίζουμε ότι, το απόγευμα της 15ης Μαϊου 2014, ο σύντροφος Φραγκίσκος Ρηγόπουλος εξερχόμενος από τον χώρο εργασίας του, είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι από τρία «άγνωστα» άτομα, τα οποία αφού τον χτύπησαν φρόντισαν επιπλέον να αφήσουν «υπόνοιες» για τη σύντροφό του και τα δυο μικρά τους παιδιά.  
Η σημερινή κυβέρνηση και μέχρι πρότινος αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Χαλκιδική, πολιτεύθηκε και έγινε κυβέρνηση με τα συνθήματα και την αγωνία του κινήματος, εξήγγειλε πολλές φορές ότι θα υπερασπιστεί το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και την δημοκρατία στην περιοχή. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.
Πρόκειται ξεκάθαρα για κυβέρνηση της Eldorado Gold και όχι των κατοίκων. 
Ο αγώνας για τη γη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια συνεχίζεται και θα νικήσει!
Αγώνας μέχρι το τέλος, μέχρι
·        Να αποχωρήσει Eldorado Gold από τις Σκουριές
·        Να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά το κατεστραμμένο δάσος
·        Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από όλους τους αγωνιστές
·        Να περιέλθει η δημόσια περιουσία στα χέρια του Λαού

3 σχόλια:

  1. Η αναίτια κρατική καταστολή και η βιομηχανία διώξεων δεν είναι πρωτόγνωρη για τους αγωνιστές των Σκουριών. Περισσότεροι από 350 αγωνιστές βαρύνονται σήμερα με κατηγορίες λόγω της ανοιχτής και δημόσιας δράσης τους στο κίνημα. Επικουρικά της κρατικής, ασκείται και η παρακρατική καταστολή, με αναρίθμητα περιστατικά παρακρατικών επιθέσεων ενάντια σε μέλη του κινήματος, με προφανή στόχο κάμψουν το φρόνημα τους να ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα χωρίς αντιδράσεις.
    Θυμίζουμε ότι, το απόγευμα της 15ης Μαϊου 2014, ο σύντροφος Φραγκίσκος Ρηγόπουλος εξερχόμενος από τον χώρο εργασίας του, είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι από τρία «άγνωστα» άτομα, τα οποία αφού τον χτύπησαν φρόντισαν επιπλέον να αφήσουν «υπόνοιες» για τη σύντροφό του και τα δυο μικρά τους παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναίτια κρατική καταστολή και η βιομηχανία διώξεων δεν είναι πρωτόγνωρη για τους αγωνιστές των Σκουριών. Περισσότεροι από 350 αγωνιστές βαρύνονται σήμερα με κατηγορίες λόγω της ανοιχτής και δημόσιας δράσης τους στο κίνημα. Επικουρικά της κρατικής, ασκείται και η παρακρατική καταστολή, με αναρίθμητα περιστατικά παρακρατικών επιθέσεων ενάντια σε μέλη του κινήματος, με προφανή στόχο κάμψουν το φρόνημα τους να ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα χωρίς αντιδράσεις.
    Θυμίζουμε ότι, το απόγευμα της 15ης Μαϊου 2014, ο σύντροφος Φραγκίσκος Ρηγόπουλος εξερχόμενος από τον χώρο εργασίας του, είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι από τρία «άγνωστα» άτομα, τα οποία αφού τον χτύπησαν φρόντισαν επιπλέον να αφήσουν «υπόνοιες» για τη σύντροφό του και τα δυο μικρά τους παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Εldorado ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ πολλαπλές παραβάσεις της ΑΕΠΟ στην Ολυμπιάδα και μονομερή τροποποίηση του Επενδυτικού της Σχεδίου


    http://antigoldgr.org/blog/2015/08/07/eldorado-anakoinosi-olympiada/

    ΑπάντησηΔιαγραφή