Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Προκαταβολή 100% στο φόρο για επιχειρήσεις, μπλοκάκια


Νέο φορολογικό σοκ για 700.000 μικρομεσαίους και επαγγελματίες
Τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», καθώς επίσης και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 6% για όλα τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ζήτησαν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» από την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου τριημέρου. Τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, αλλά και να τριπλασιαστεί άμεσα και αναδρομικά από την 1η-1-2015 η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι δύο αυτές απαιτήσεις των «δανειστών» τέθηκαν άμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία υπέστη αφόρητες πιέσεις να τις μετατρέψει σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Αυγούστου!
Σιγή ιχθύος
Επισήμως, η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τα μείζονα αυτά ζητήματα, αφήνοντας μόνο να διαρρεύσει ένα μέρος μόνο των προτάσεων των εκπροσώπων των δανειστών. Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου ανέφεραν χθες ότι «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, όμως ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
 
Ζητούν νέες επιβαρύνσεις για 700.000 μικρομεσαίους
Στο 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες και εισφορά αλληλεγγύης 6% άνω των 50.000 ευρώ
Tη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», καθώς και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 6% για όλα τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου τριημέρου.
Οι δύο αυτές απαιτήσεις των δανειστών τέθηκαν άμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία υπέστη αφόρητες πιέσεις να τις μετατρέψει σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Αυγούστου!
Επισήμως, η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τα μείζονα αυτά ζητήματα, αφήνοντας να διαρρεύσει ένα μέρος μόνο των προτάσεων των εκπροσώπων των δανειστών.
Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου ανέφεραν χθες ότι «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, όμως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας». Ουσιαστικά, από το περιβάλλον του υπουργού αποκρύφτηκε το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών για την άμεση επιβολή νέων επαχθών φορολογικών μέτρων.
Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν «διορθώσεις» στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου με την προσθήκη νέων επαχθών ρυθμίσεων, που θα προβλέπουν:
1) Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!
Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος, καθώς επί του κύριου φόρου που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%.
Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την εφορία ελεύθεροι επαγγελματίες και αναγκάζονται να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.
2) Αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Ο συντελεστής της εισφοράς ζητείται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα! Ουσιαστικά, οι θεσμοί απαιτούν να ισχύσει εισφορά αλληλεγγύης 6% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα ανέφεραν χθες το απόγευμα κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, οι επικεφαλής των κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρίεφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) καθώς και η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), θα συναντηθούν σήμερα στις 10.00 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη. Πρόκειται, όπως τόνιζαν, «για συνάντηση γνωριμίας».
Μάχες για εργασιακά- ασφαλιστικό
Η «βεντάλια» όλων των «καυτών» θεμάτων, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ανοίγει ουσιαστικά από σήμερα, οπότε και τη «σκυτάλη» της διαπραγμάτευσης από τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνει το κουαρτέτο των δανειστών, που βρίσκεται σε απαρτία ύστερα και από την άφιξη χθες το απόγευμα στην Αθήνα της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Τυπικά, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώνουν σήμερα το έργο τους και βάσει των πορισμάτων τους για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και του προϋπολογισμού θα κινηθούν το Σαββατοκύριακο στις συζητήσεις οι επικεφαλής των δανειστών που έρχονται στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης με στόχο την άμεση ολοκλήρωση του ελέγχου.
Ολοι ετοιμάζονται για σκληρή «μάχη» με το κουαρτέτο, καθώς γνωρίζουν ότι έρχεται με βαριά «ατζέντα», που, εκτός από το ασφαλιστικό και τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, περιλαμβάνει την αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, την αναστροφή ή την αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών και βέβαια μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που ξεπερνά ήδη τα 3,5 δισ. ευρώ, αφού η οικονομία γύρισε και πάλι στην ύφεση.
Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν τυχαίο ότι πριν αρχίσει δράση η «ομάδα» ζήτησε την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ως τρίτο προαπαιτούμενο, κάτι που απέρριψε το υπουργείο Εργασίας.
Του Γιάννη Κούρου και του Γιώργου Παλαιτσάκη
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου