Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Όχι στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας!

Όχι στην υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας!
Να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε
Στις 15.1.2015, με Ανοιχτή Επιστολή «Προς Κοινοβουλευτικά κόμματα και υποψήφιους βουλευτές», η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», μεταξύ άλλων ζητούσε:
·         την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, όπως αυτή σκηνοθετήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ
·        την κατάργηση  του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου προωθείται η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου
·        την διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, της μνημονιακής εταιρίας που ανέλαβε την διαχείριση  του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων.
Για μια σειρά λόγους, η σημερινή Κυβέρνηση δεν προώθησε την παραπάνω διαδικασία. Διατηρήθηκαν τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε  και διορίστηκαν, απλώς,  νέα Διοικητικά Συμβούλια. Έτσι, εκ των πραγμάτων τίθενται τα ακόλουθα ζητήματα:
1.H προκήρυξη για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού  προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί  μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development (L.D) του Ομίλου Λάτση,  προβλέπει την παραχώρηση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας.
Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  θεωρεί νόμιμη αυτή την διαδικασία; Η νέα διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, τι άποψη έχει;
2.  Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και της  L.D. 
Η νέα διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε θεωρεί  ότι αυτή η σύμβαση υφίσταται νομίμως;

Nα αποσυρθεί από την ελληνική πρόταση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικο
H  «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»  μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς κινητοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες και να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε επίσκεψή του στο Δημαρχείο Ελληνικού το 2012, υποστήριξε ένθερμα αυτή την θέση.
Σήμερα, κάτω από την πίεση που ασκείται από εγχώριους και ξένους οικονομικούς παράγοντες, προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Στην πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στους «θεσμούς»  στις 21.6.2015 με υπογραφή Τσίπρα , το Ελληνικό προβλέπεται να πωληθεί. Kατανοούμε τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης και όσων αγωνίστηκαν ενάντια στα καταστροφικά, αντιπεριβαλλοντικά σχέδιά για το Ελληνικό, των προηγούμενων κυβερνήσεων,  αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ιδιωτικοποίηση και του Ελληνικού.
Πιστεύουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να πρέπει να γίνει δεκτή η παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες. Τα «κέρδη» από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ελάχιστα, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι σημαντικές για την κοινωνία, το περιβάλλον, την πόλη. Όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» (26.6.15 ) «…η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και συνεπώς, πρέπει να αποσυρθεί απ’ αυτές…»
Kαι κάτι ακόμη: Στο πρόσφατο δημοψήφισμα, ψηφίσαμε ΟΧΙ στη πρόταση Γιούγκερ κλπ, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε την ιδιωτικοποίηση και του Ελληνικού. Ισχύει το ΟΧΙ ή έχει ήδη ξεχαστεί;

Πάνος Τότσικας
μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου