Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ο νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ αντικατέστησε τους Εκπροσώπους του ΤΕΕ στο Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ


Ο ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΠΟ

Ο νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ, αντικατέστησε τους Εκπροσώπους του Επιμελητήριου στο Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ. Εκπρόσωπος του ΤΕΕ είναι πλέον ο Ευάγγελος Λυρούδιας.

Εκ των πραγμάτων, η τοποθέτηση του κ. Λυρούδια σχετίζεται με την έγκριση νέων αυξημένων προϋπολογισμών για το έργο της Πινακοθήκης, λόγω της τροποποίησης όλης της θεμελίωσης από τον εγκατεστημένο εργολάβο (ΤΟΜΗ, συμφερόντων Μπόμπολα). Καταγγελίες σχετικές με αυτό το θέμα έχουν δημοσιευτεί
στο site της συσπείρωσης, στην ΑΥΓΗ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.α. και έχουν γνωστοποιηθεί στη Δ.Ε. του ΤΕΕ από τον προηγούμενο Εκπρόσωπο του ΤΕΕ στο Τ.Σ. του ΥΠΠΟ Νίκο Φιντικάκη,  ο οποίος σημειωτέον  έχει αρνηθεί επανειλημμένα, έγγραφα και κατηγορηματικά, όπως προκύπτει από τα Πρακτικά, να εγκρίνει αυτές τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού του έργου.

Ο κ. Λυρούδιας κατέλαβε την θέση του στο Τ.Σ., με βασικό προσόν τις αξεπέραστες επιδόσεις του ως «προθύμου», απέναντι σε κύκλους εξουσίας πάσης φύσεως:

Κύκλους πολιτικούς:

Ως τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, δεν δίστασε να παραχαράξει τις απόψεις του κλάδου του για τον Νέο Οικιστικό Κανονισμό, ένα μνημονιακό real estate κατασκεύασμα, πρόθυμος να προσφέρει τις αθέμιτες υπηρεσίες του στον τότε ΥΠΕΚΑ Νίκο Σηφουνάκη. Ο τελευταίος έσπευσε φυσικά να τις δεχτεί, να φέρει συγχαρητήρια επιστολή του κ. Λυρούδια στην Βουλή και να στηρίξει ότι ο ΝΟΚ είναι κατασκεύασμα των αρχιτεκτόνων. Με συγχαρητήρια δήλωσή του, ο κ. Λυρούδιας δήλωσε ότι συντάκτης του ΝΟΚ, ήταν ο ίδιος και οι προσωπικοί του συνεργάτες, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στον ΣΑΔΑΣ! Δήλωση που φυσικά ελέγχεται ως ψευδής είτε ως σκανδαλώδης, αφού ο κ. Λυρούδιας απέκρυψε επιμελώς την οποιαδήποτε σχετική του ενασχόληση καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του στον ΣΑΔΑΣ. Με αυτή του την επιστολή, ο κ. Λυρούδιας όχι μόνο παραχάραξε τις οξύτατα κριτικές θέσεις των αρχιτεκτόνων για τον ΝΟΚ αλλά εξέθεσε την πρόεδρό τους, Μυρτώ Δεσποτίδη, που τον διαδέχθηκε, και που ως όφειλε, δημοσιοποίησε τις απόψεις του Συλλόγου. Ο ΥΠΕΚΑ, χρησιμοποιώντας την επιστολή Λυρούδια στην Βουλή, δε δίστασε να παρουσιάσει την καταγγελία του ΝΟΚ από τους αρχιτέκτονες ως … προσωπική διαφορά μεταξύ των δυο προέδρων!

Κύκλους οικονομικούς:

Ο κ. Λυρούδιας εγκατέλειψε την ενασχόλησή του με τον ΣΑΔΑΣ μαζί με την προεδρία του. Μαζί με την απόρριψη των πεπραγμένων του απορρίφθηκε και ο οικονομικός του απολογισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά με προέλευση το ΤΕΕ αλλά και συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που ο ίδιος συνήπτε και ο ίδιος έκλεινε εν κρυπτώ, με αδιαφανείς ή ανύπαρκτους ισολογισμούς, με κορυφαία τη σύμβαση με την LINE ADVERTISING στα πλαίσια της διεξαγωγής του 11ου Συνέδριου Αρχιτεκτόνων. Στις συναλλαγές του περιλήφθηκαν κύκλοι επιχειρηματικοί και πολιτειακοί παράγοντες, πολυτελείς συνεδριάσεις και συμπόσια, δημόσια ή περιορισμένα σε κύκλους στελεχών του συλλόγου, της δικής του αρεσκείας και επιλογής.

Για αυτές του τις δραστηριότητες και μετά την παράδοση του συλλόγου σε δραματική κατάσταση εν μέσω κρίσης, έχει συστηθεί από την Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, ειδική επιτροπή ελέγχου, της οποίας το πόρισμα δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Θα θέλαμε να μάθουμε αν η σημερινή του τοποθέτηση γνωστοποιήθηκε στα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ

Θα θέλαμε επίσης να ξέρουμε αν η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι ενήμερη για τις παραπάνω αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Πινακοθήκης, αν έχει ενημερωθεί από τα Πρακτικά του Τ.Σ. του ΥΠΠΟ για τις αντιρρήσεις του προηγούμενου Εκπροσώπου του ΤΕΕ και αν τις έχει εγκρίνει.

Μήπως ο  νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ είναι ανενημέρωτος για όλα τα παραπάνω, έστω και αν έχουν γνωστοποιηθεί έγγραφα τα Πρακτικά στην Δ.Ε. του ΤΕΕ από τον προηγούμενο Εκπρόσωπο μας;  Και αν είναι έτσι τι σκοπεύει να κάνει; 



συσπειρωση αριστερων αρχιτεκτονων
9/7/2015

1 σχόλιο: