Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΟΧΙ σε κάθε Μνημόνιο, κύριε Τσίπρα


Όλοι χθες το βράδυ προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το ΟΧΙ σύμφωνα με τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις και τα πολιτικά τους συμφέροντα ή τις ειλημμένες συμφωνίες. Πάνω σ’ αυτό, έχει σημασία να δούμε και, αν θέλουμε, να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα από μία σκοπία που δεν ακούστηκε χτες το βράδυ στα ΜΜΕ, ακόμα και από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

20150705_222207
http://www.matrix24.gr/2015/07/megali-sigkentrosi-sto-sintagma-dite-fotografies/

Πριν την ψηφοφορία είχα έναν φόβο: ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει τα μέτρα της πρότασης Τσίπρα προς την Τρόικα (που και οι ίδιοι του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν έτσι χτες όταν ξεχνιόντουσαν και δεν μιλούσαν για... θεσμούς!), μέτρα που η κυβέρνηση είχε τεράστια δυσκολία να "περάσει" από τους ίδιους της τους βουλευτές στη Βουλή - μέτρα που συνιστούν ένα ακόμη μνημόνιο, έστω και καλύτερο από αυτό που πρότειναν οι… εταίροι μας! Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πολλοί που θέλουν το ΟΧΙ δεν είναι έτοιμοι για ρήξη και θα προτιμούσαν έστω αυτή τη συμφωνία, όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε ευχάριστα σε μεγάλο βαθμό. Σε συζητήσεις που είχα με αρκετό κόσμο διαπίστωσα με ευχάριστη έκπληξη ότι τον φόβο μου συμμερίζονται κι άλλοι, και μάλιστα άτομα πολύ πιο συντηριτικού και φοβικού πολιτικού σκεπτικού από το δικό μου και που γενικά δεν προέκριναν ποτέ σκεπτικά ρήξης. Και να, αυτές τις μέρες, να φοβούνται μήπως ο Τσίπρας δεν πει ένα οριστικό και καθολικό ΟΧΙ σε κάθε μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το ΟΧΙ δεν επικράτησε με απλή πλειοψηφία, αλλά με ένα σημαντικό προβάδισμα που καθιστά την υπεροχή του ξεκάθαρη. Το γεγονός ότι αυτή η επικράτηση κατέστη δυνατή παρά τις κλειστές τράπεζες και την προπαγάνδιση μέσω των ΜΜΕ του τρόμου για το μέλλον δείχνει ένα πράγμα: ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ δεν φοβούνται την ρήξη, αν αυτή είναι απαραίτητη, και επιθυμούν να περάσουν και αρκετές δύσκολες μέρες προκειμένου να βγούμε στο μέλλον ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια από την εξαθλίωση και ταπείνωση στην οποία βρισκόμαστε. Και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Επίσης, το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τόσο σαφές όσο και δύσκολο να παρεμρμηνευτεί: απορρίφτηκαν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση της Τρόικας. Αυτό προφανώς σημαίνει πως δεν μπορούν να περιληφθούν σε μια συμβιβαστική συμφωνία προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί. Με άλλα λόγια, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ των 8 δις, που ούτως ή άλλως αποτελούσε ένα μίνι μνημόνιο,έχει απορριφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέσω του δημοψηφίσματος. Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση πως μια τέτοια παραβίαση της θέλησης του 61% δεν θα περάσει απαρατήρητη και δεν θα γίνει ανεκτή.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει, καθώς φαίνεται, μία λύση μπροστά της: να προχωρήσει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να δώσει τέλος στα μνημόνια ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εξέτασης του χρέους, να προχωρήσει στην κάθαρση. Και ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθει στην τεράστια επίθεση που θα δεχτεί από το κατεστημένο των βολεμένων είναι να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση που είναι σε εξέλιξη καθώς και να μπλοκάρει άμεσα τη συνέχιση των εργασιών της παράνομης εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική, που έχει ήδη καθυστερήσει αναίτια. Αυτό θα ξαναφέρει τα κινήματα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν προδομένα από τη μέχρι σήμερα στάση του, και ίσως μας κάνει όλους να “συγχωρέσουμε” την κυβέρνηση για τον τρόπο που “κρέμασε” τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ στερώντας και από την ίδια την τηλεοπτική συμπαράσταση μιας τηλεόρασης αγωνιστικής που θα στέκεται επάξια στην πολιτική αλλαγή που θέλει να φέρει. Εάν δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη ότι είναι μαζί μας, τότε θα κερδίσει το καλύτερο όπλο για τη συνέχιση της πορείας του: τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των κινημάτων. Κι, αν θυμάμαι καλά, στην ομιλία του ο Τσίπρας είπε (αναφερόμενος στην Ευρώπη) πως η αλληλεγγύη είναι η μεγαλύτερή της δύναμη.

Το δημοψήφισμα αυτό λύνει στα χέρια στην κυβέρνηση αν ποτέ εννοούσε όσα έλεγε, αν δεν ήρθε στην εξουσία με προσυμφωνημένα σχέδια αλλά απλώς δεν τόλμησε ως τώρα να τα υλοποιήσει. Διότι θα έχει μαζί της το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που φυσικά θα συμπαρασύρει κι άλλους μαζί. Οι προθέσεις του καθενός τώρα θα φανούν ξεκάθαρα. Κι εμείς που εκφραστήκαμε ξεκάθαρα στις 5 Ιουλίου, ας γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν την ψήφο μας για να νομιμοποιήσουν προσυμφωνημένα ήπια μνημόνια, που εμείς απορρίψαμε πανηγυρικά.

1 σχόλιο:

  1. Ο Τσίπρας ήδη από το διάγγελμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος το οποίο μάλλον το είχε γράψει για την περίπτωση που βγει το ΝΑΙ, ίσως το έλπιζε κιόλας, και δεν το άλλαξε, μέχρι τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή των αχυρανθώπων που ο ελληνικός λαός έφτυσε στα μούτρα, έδειξε τι θέλει να κάνει. Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών δεν είναι παρά ένα ακόμα μνημόνιο με λίγη σάλτσα από ... έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!

    Η κοροϊδία του πρέπει να γίνει καθαρή και να πάρουμε καθαρή θέση υπέρ του συντριπτικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού, ενός ΟΧΙ ενάντια στη συνέχιση της λιτότητας και επομένως και εξόδου από το ευρώ της ΕΚΤ που μας εκβιάζει. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή