Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Βροχή δικογραφιών για το Δημοκρίτειο

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση των προβληματικών συμβάσεων σίτισης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την οποία ανέδειξε η «Εφ.Συν.», καθώς συνολικά πέντε δικογραφίες σε διάστημα 6 ετών, από το 2009 μέχρι και σήμερα, έχουν σχηματιστεί για την οικονομική διαχείριση του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε απάντηση ερώτησης 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες των πρυτανικών αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γίνεται γνωστό πως εκκρεμούν οι εκδόσεις 4 πορισμάτων για τη διαχείριση κονδυλίων, τόσο για τη σίτιση όσο και για τη φύλαξη του ΔΠΘ την τελευταία δεκαετία, κατόπιν σχετικών παραγγελιών του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.
Η πέμπτη δικογραφία σχηματίστηκε, όπως ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από διαβίβαση δημοσιευμάτων και επωνύμων καταγγελιών μελών ΔΕΠ περί κακοδιαχείρισης και τέλεσης αξιοποίνων πράξεων ετέρων μελών ΔΕΠ διαχρονικά και ιδίως κατά τα έτη 2013 έως 2015.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεχωριστό έλεγχο -ύστερα από επώνυμες καταγγελίες- έχει διατάξει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου αποκλειστικά για το πρόσωπο του νυν πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη. Παράλληλη διερεύνηση του θέματος έχει διατάξει από την πλευρά του και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση για το θέμα του υπουργού Παιδείας, Α. Μπαλτά.

Ανω-κάτω

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί ύστερα από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκρίτειου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου τα πνεύματα άναψαν, καθώς έγινε γνωστό πως δεν υπάρχουν ηχογραφημένα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου 2014, κατά την οποία υποτίθεται ότι ενημερώθηκαν τα μέλη της για την επέκταση της σύμβασης με την εταιρεία σίτισης του... διαχρονικού εργολάβου του Πανεπιστημίου, Αντ. Χούτου.
Κι ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση του προηγούμενου διαγωνισμού, το Πανεπιστήμιο ανέθεσε το έργο της σίτισης για πρώτη φορά σε άλλη εταιρεία, πλην όμως κατατέθηκε ένσταση από την εταιρεία Χούτος Catering Α.Ε.
Στη μακροσκελέστατη απάντησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης και στους ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρύτανης του ΔΠΘ επικαλείται την αδυναμία ολοκλήρωσης της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας εξαιτίας διενέργειας προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Χαρακτηρίζει, δε, νομότυπη την επέκταση της σύμβασης με την Χούτος Catering βάσει γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ.
Ως προς τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ύπαρξη διαπλεκόμενων, εξωπανεπιστημιακών εταιρικών σχέσεων, στις οποίες εμπλέκονται δύο πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, ο εργολάβος σίτισης και συγγενείς τους, ο νυν πρύτανης Αθ. Καραμπίνης, που σταθερά χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «συκοφαντικά», αναφέρει πως «οποιαδήποτε συμμετοχή σε εταιρείες εξωπανεπιστημιακές με αντικείμενο την παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας δεν αφορά σε μέλη της σημερινής Διοίκησης του Πανεπιστημίου».
Για ακόμα μία φορά, ο πρύτανης αποσιωπά πως στις αναφερόμενες εταιρείες φωτοβολταϊκών συμμετέχει η σύζυγός του (και πρώην εργαζόμενη στο ΔΠΘ), Μαρία Λάππα, ως βασικός μέτοχος με 16% στην εταιρεία «ΗΛΙΟΧΡΗΣΗ Α.Ε.», όπου επίσης μέτοχος με 25% είναι και ο πρώην πρύτανης Κ. Σιμόπουλος.
Ταυτόχρονα, μια άλλη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΙΟΣΤΟΙΧΕΙΟ» με παρόμοιο αντικείμενο έχει ιδρυτές και βασικούς μετόχους τον εργολάβο Αντώνιο Χούτο και τον πρώην πρύτανη Κ. Σιμόπουλο.
Υπάρχει και τρίτη εταιρεία με φωτοβολταϊκά με την επωνυμία «SUNGARDEN-ΗΛΙΟΚΗΠΟΣ Α.Ε.» και με μετόχους τους Σιμόπουλο Κων/νο, τον γιο του, Ε. Σιμόπουλο, και τον καθηγητή Νομικής του ΔΠΘ και πρόεδρο της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, Στυλιανό Σταματόπουλο.
Ο τελευταίος είναι υπεύθυνος για τις γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας και τις προκηρύξεις των διαγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου