Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ευρώ: Οδηγός καλοκαιρινής εξόδου

new-drachma-goldcore_
Διαβάστε και σχετική ανάρτηση μας από την περασμένη βδομάδα 

Έχετε αναρωτηθεί ποιος σας ενημέρωνε τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή; Τον τόνο έδιναν πανεπιστημιακοί που επιχορηγούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, δημοσιογράφοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με χρηματοπιστωτικά κέντρα που θυσαύρισαν στην ευρωζώνη, πολιτικοί της διαπλοκής που έχουν συνδέσει το πολιτικό τους μέλλον με γερμανικές ή γαλλικές πολυεθνικές, οι οποίες είχαν κάθε λόγο να κρατήσουν τη χώρα στη νομισματική ένωση.
Αντίθετα η κοινοβουλευτική Αριστερά είτε χανόταν στα παραισθησιογόνα της «Ευρωπαϊκής Ένωσης των λαών» είτε ανέμενε τη δευτέρα παρουσία της επανάστασης η οποία θα καθιστούσε το δίλημμα δραχμή ή ευρώ περιττό.
Ακόμη όμως και οι υποστηρικτές της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα καλούνταν πάντα να εξηγήσουν γιατί η ευρωζώνη κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και όχι ποια είναι τα πρακτικά βήματα που θα ακολουθήσουν σε ενδεχόμενη έξοδο από αυτή.
Εύκολες απαντήσεις φυσικά σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η έξοδος από το ευρώ και η ανάκτηση νομισματικής κυριαρχίας προϋποθέτει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής ορισμένων μηνών η οποία μπορεί να πετύχει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη μιας καλά ενημερωμένης κοινωνίας.
Εμείς σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένα από τα κείμενα, τα γραφήματα και τις εκπομπές που ξεχωρίσαμε το τελευταίο διάστημα και τα οποία δεν τέθηκαν ποτέ προς συζήτηση στον ελληνικό λαό. Αρκετά από τα κείμενα είναι στα αγγλικά ενώ ορισμένα, που εμείς παραθέτουμε στα αγγλικά μπορείτε να τα βρείτε μεταφρασμένα στα ελληνικά στα βιβλιοπωλεία.
Αν έχετε κέφι για διάβασμα ακολουθήστε μας…
1) Leaving the euro: A practical guide.
Ο Βρετανός οικονομολόγος Roger Bootle, που μόνο για τις αριστερές του ιδέες δεν φημίζεται, κέρδισε το 2012 το βραβείο Wolfson Economics Prize για την συγκεκριμένη εργασία. Σε αυτή εξηγεί κάθε τεχνική λεπτομέρεια της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή (όπως το αν θα πρέπει να ανακοινωθεί εκ των προτέρων ή να γίνει με απόλυτη μυστικότητα πόσο διάστημα θα χρειαστεί η έκδοση νέων χαρτονομισμάτων, πως μπορούν να αποζημιωθούν ομάδες του πληθυσμού που θα πληγούν από την αλλαγή κ.ο.κ).
2) Greece is being blackmailed. Exiting the eurozone is its way out
Ο καθηγητής της σχολής SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, στο τελευταίο του άρθρο για το θέμα στην εφημερίδα Guardian. Για μια πιο λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών εξόδου και των πολιτικών και κοινωνικών αποφάσεων που πρέπει να ακολουθηθούν μπορείτε να αγοράσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο του Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Παλαιότερο αλλά πάντα επίκαιρο στις τεχνικές του λεπτομέρειες το κείμενο Breaking Up? A Route Out of the Eurozone Crisis από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή.
3) Ο Μεγαλύτερος λογαριασμός του Grexit πληρώθηκε ήδη
Από τους παλιούς επικριτές της ευρωζώνης αλλά επιφυλακτικός τους τελευταίους μήνες να μιλήσει για έξοδο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν λύνει τη σιωπή του. Υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο κόστος από ένα Grexit έχει ήδη πληρωθεί με τα capital controls και την τραπεζική αργία και η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει και τα οφέλη κι αυτά δεν είναι άλλα από μια υποτίμηση του νομίσματος που θα έρθει με τη δραχμή».
4) Ρήξη: Επιστροφή στην «εποχή των σπηλαίων» ή νέος «χρυσός αιώνας»;
Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης δίνει απαντήσεις στα καθημερινά ερωτήματα για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα σε ένα από τα πιο πρόσφατα και ενημερωμένα άρθρα του για το θέμα.
Ο Οικονομολόγος Dean Baker υποστηρίζει ότι ύστερα από τις τρομακτικές επιπτώσεις των μνημονίων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία ακόμη και μια σχετικά αποτυχημένη έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή στον πληθυσμό.

1 σχόλιο:

  1. Σε 1 μήνα το 90% των ελλήνων θα θέλουν έξοδο από το ευρώ αφού πλέον όλοι κατάλαβαν οτι όσο η Γερμανία τηρεί αυτή τη στάση (και δε πρόκειται να την αλλάξει αφού κερδίζει από την κρίση) θα ισχύει το παραμονή στο ευρώ = σκληρά μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, ανακύκλωση της κρίσης και συνεχής κατήφορος για τη χώρα για πάντα. Πάμε να φύγουμε - Μοναδικό χρέος της κυβέρνησης τώρα είναι να οργανώσει μια όσο πιο ανώδυνη και όσο πιο καλά συντονισμένη έξοδο από την συμμορία ψυχοπαθών εκδικητών και μισανθρώπων γίνεται. Σε 3 με 4 μήνες πρέπει να χουμε ετοιμαστεί, να φύγουμε να διαγράψουμε ΟΛΟ το χρέος μονομερώς και να τους βγάλουμε το μεγάλο μεσαίο κωλοδάχτυλο που τους αξίζει.
    Μέλλον για την Ελλάδα και τους έλληνες εντός ευρώ ΔΕΝ υπάρχει. Γελάνε ήδη μαζί μας και πέτυχαν να ξεφτιλίσουν όσο μπορούν στα μάτια του κόσμου μια κυβέρνηση που ειλικρινά δεν ήθελε να περάσει μνημόνιο. Τουλάχιστον ας τους αναγνωρίσουμε οτι το πάλεψαν, αν και έκαναν μερικά λαθάκια : δεν είχαν έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου για να ψαρώσουν οι απέναντι και να μην αποθρασυνθούν. Όσο ήταν ο Βαρουφάκης Υπουργός Οικονομικών πάντως κρατούσε το ψάρωμα. Με το που δέχτηκε ο Τσίπρας την απομάκρυνσή του αποθρασύνθηκαν... Απορώ με τι τους επείλησαν και φοβήθηκαν, με εμφύλιο? Η ομιλία Καμμένου στην Βουλή αυτό έδειξε. Ποιος (στρατηγός? του Στρατού? άλλος?) τους έκανε να φοβηθούν? Ίσως να μη μάθουμε ποτέ όλες τις λεπτομέρειες, αλλά πάνω από όλα τώρα επείγει η στήριξη των πιο αδύναμων και η οργάνωση σχεδίου εξόδου μόλις υπάρχει ικανό ρευστό για εκτύπωση νέου νομίσματος. Τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή