Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τέλος στο "Rethink Athens" από το Συμβούλιο της Επικρατείας



Από τη συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και 53 ακόμα κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.


Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου ακύρωσε ως παράνομη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την εν λόγω απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος γιατί πέραν του ότι «εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.


Αναλυτικότερα, είναι σε αντίθεση με διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.


πηγή: ΑΜΠΕ


Θυμίζουμε πως οι αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου έγιναν μετά από κλειστό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με την επωνυμία "Rethink Athens" που διοργάνωσε το 2010 και ανέθεσε στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Ιδιωτικό Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης μετά από σύμβαση που υπέγραψε με το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΑΝΥΠ, την Αττικό Μετρό, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο της Αθήνας κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για ένα δημόσιο έργο και με παράκαμψη της εθνικής νομοθεσίας αλλά και των κανόνων της UIA περί διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.


Η πρώτη αυτή απόπειρα επέλασης των ιδιωτικών συμφερόντων στην πολεοδόμηση και την κερδοσκοπία πάνω στην αστική γεοπρόσοδο αποτέλεσε και την εμβληματική επιβολή των μνημονίων της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο σώμα της πόλης και των κατοίκων της Αθήνας και δούλεψε επιπλέον σαν κορυφαίο προπαγανδιστικό σχέδιο ενάντια στις πολιτικές υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος  αλλά  και προβολής των πρωταγωνιστών της συγκυβέρνησης των σαμαροβενιζέλων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων όπως εδώ κατά την ανάθεση των βραβείων από το Ίδρυμα Ωνάση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.  


Διαβάστε επίσης την προηγούμενη ανάρτησή μας:




Καθώς και το δημοσίευμα της εφημερίδας "ελευθεροτυπία"

56 θέσεις αρχαίων για πεζοδρόμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου