του Δημήτρη Δελεβέγκου από το Capital. Να μετονομαστούμε όλοι σε Μπάμπης Βωβός μπας και μας διασώσουν και εμάς.

Το «πράσινο φως» για τη διάσωση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) άναψαν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με δύο δικαστικές αποφάσεις μοναδικές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το Capital.gr, η δικαιοσύνη επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης των ΜΒΔΤ Α.Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε. και ΜΒΔΤ Α.Ε. με την πλειοψηφία (64,1587%) των πιστωτών τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη διάσωση από τη χρεοκοπία ελληνικής εταιρείας, με δεδομένο το μεγάλο ύψος των υποχρεώσεων που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Το σκεπτικό
Σχετικά με την μητρική εταιρεία, η δικαιοσύνη εκτιμά πως μπορεί να καταστεί βιώσιμη, να επανέλθει σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης και να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με την απόφαση, «κρίθηκε ότι πρωταρχικό έργο της εταιρείας θα αποτελέσει α) η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, β) η αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας από την οποία προσδοκά κέρδη, γ) η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης  από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία δεν παραβλάπτει τη «συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, καθώς σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας από το σύνολο των 604,4 εκατ. ευρώ θα ικανοποιηθούν υποχρεώσεις 53,8 εκατ. ευρώ ή μόλις το 8,9% των υποχρεώσεών της. Αντίθετα, με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».
Επίσης, το σχέδιο εξυγίανσης της ανώνυμης εταιρείας, που στηρίχθηκε στην έκθεση της εταιρείας Mazars, προβλέπει, μεταξύ άλλων, δύο ενέργειες οι οποίες είναι πρωτόφαντες, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους.
Απόσχιση κλάδου

Ο λόγος για την απόσχιση του κλάδου δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων της ΜΒΔΤ Α.Ε. και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα εισφερθεί το ημιτελές ακίνητο στην περιοχή του Βοτανικού.
Έτσι, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, που βρίσκονται στη διάθεση του Capital.gr, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη ρύθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών Alpha και Πειραιώς ύψους 153,1 εκατ. ευρώ και 113,4 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25,3% και 18,7% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί θα εισφερθεί στις δύο τράπεζες σε ποσοστό 50% σε καθεμία αντί συνολικού ποσού 23,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «με την απόσχιση κλάδου θα μεταφερθεί από την μητρική στη θυγατρική υφιστάμενος δανεισμός της Βωβός στις δύο τράπεζες συνολικού ύψους 96,2 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτό με την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στις πιστώτριες τράπεζες θα διαγραφεί λόγω συγχύσεως προσώπου ιδιοκτήτη και δανειστή.
Κατά τον τρόπο αυτό η εταιρεία μεταβιβάζει το ακίνητο του Βοτανικού αντί συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ (96,2 εκατ.+23,8 εκατ.), όσο δηλαδή εκτιμάται εύλογα η αξία του. Με αυτόν τον τρόπο εξοφλείται η συνολική οφειλή προς την Alpha Bank καθώς και τμήμα της οφειλής που προκύπτει από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου. Τμήμα της τελευταίας οφειλής ύψους 27,4 εκατ. ευρώ διαγράφεται ενώ ποσό 8.840.000 ευρώ  (σημ.:προκύπτει από δανειακή σύμβαση) θα εξοφληθεί από το ισόποσο τίμημα της πώλησης των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, τα οποία θα αγοραστούν από την Alpha Bank ή από εταιρεία που η τελευταία θα υποδείξει.
Ακόμη, στην απόφαση περιγράφεται επακριβώς ο χρηματοοικονομικός «μηχανισμός» βάσει του οποίου θα εξοφληθούν υπόλοιπα οφειλών προς την Alpha (προσθήκη νέων ορόφων σε κτήριο της Βωβός, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων κτλ), την Πειραιώς (πώληση ακινήτου στη Λαυρεωτική, μετοχοποίηση οφειλών κτλ) και την Eurobank.
Πιστοποιητικό εφόρου
Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι η εφορία υποχρεούται να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα στην εταιρεία για την μεταβίβαση των ακινήτων στη Νέα Ερυθραία, καθώς και του δικαιώματος υψούν αλλά και για την εισφορά του ακινήτου στο Βοτανικό στη νεοσύστατη εταιρεία.
Ωστόσο, η ΔΟΥ δεν μπορεί να παρακρατήσει (λόγω οφειλών) παρά μόνον τμήμα του τιμήματος. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι οι παραπάνω μεταβιβάσεις ακινήτων αποτελούν τη βάση της συμφωνίας εξυγίανσης και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο προηγούνται χρονικά κάθε άλλης ενέργειας.
Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη
Όσον αφορά τα χρέη, η εταιρεία οφείλει:
10,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο,
7,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ
520.000 ευρώ στα λοιπά ταμεία
4,1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους
287,1 εκατ. ευρώ στις τράπεζες
170,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης
124,6 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές
Οι δικαστές κρίνουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης της Mazars που- πέραν της απόσχισης κλάδου και της υποχρεωτικής παροχής φορολογικής ενημερότητας από το Δημόσιο- προβλέπει σειρά ενεργειών που θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποπληρωμή των χρεών.
Αυτές περιλαμβάνουν την πώληση το 2016 του ακινήτου στο Γαλατά Τροιζηνίας, την μίσθωση 500 θέσεων στάθμευσης από το 2016 και μετά από τις 916 που διαθέτει από τις οποίες εκτιμάται ότι θα προκύψουν ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ. Την πώληση –το 2018- ακινήτου επί της Λεωφ. Κηφισίας 338, την επαναγορά το 2018 των κατοικιών στη Νέα Ερυθραία και τη θετική έκβαση-το 2021- της αγωγής της εταιρείας κατά του Δημοσίου λόγω οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην εταιρεία από την απόφαση του ΣτΕ για το mall στο Βοτανικό.
Έτσι, οι εργαζόμενοι (ενεργοί και αποχωρήσαντες με ιδιωτικά συμφωνητικά) ικανοποιούνται εφάπαξ εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης.
«Οι ευρισκόμενοι σε επίσχεση εργασίας πέραν των 18 μηνών εργαζόμενοι διαγράφουν το 20% της απαίτησής τους και αποπληρώνονται σε ποσοστό 80%. Τα λοιπά, πλην του ΙΚΑ, ταμεία ικανοποιούνται μέσα στο 2015, οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ διακανονίζονται σε 180 δόσεις και ικανοποιούνται πλήρως το 2025, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφού διαγραφούν πρόστιμα και λοιπές προσαυξήσεις, διακανονίζονται σε 144 δόσεις, προεξοφλούνται, όμως, σταδιακά έως και το 2018.
Σχετικά με την ομόρρυθμη οφείλει περίπου 90 εκατ. για τα οποία προβλέπεται η διαγραφή τμήματός τους, η πώληση ακινήτων, η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης (όσες δεν θα εκμισθωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την Α.Ε.) και συμψηφισμός μέσω της απόσχισης κλάδου.
Ας σημειωθεί ότι την απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης έλαβαν οι δικαστές Αντιγόνη Κάστιζα, η πρόεδρος Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου και η Πρωτοδίκης Ειρήνη Χάλκου. Τους εργαζόμενους και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων εκπροσώπησαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι Σεραφείμ Σωτηριάδης και Ασημάκης Ασημακόπουλος, αντιστοίχως.