Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ασφαλιστικό: ραντεβού το Σεπτέμβριο...

Από άρθρο της Ρ. Σαλούρου - έντυπη έκδοση "Καθημερινής". Αν ισχύουν τα παρακάτω, σημαίνει ότι ούτε νομοσχέδιο θα δούμε όπως έλεγαν και τις αυξήσεις θα πληρώσουμε (λέμε τώρα...) κανονικά τον Ιούλη και το δούλεμα από την κυβέρνηση θα πηγαίνει σύννεφο...

Με ένα απόστασμα από την ηλεκτρονική "Καθημερινή", συνοψίζονται οι αποφέσεις που αφορούν την επίλυση του καυτού ασφαλιστικού, το οποίο μετατίθεται για το Σεπτέμβριο:
Την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, επανέλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Γιώργου Ρωμανιά ότι η επίμαχη διάταξη για τις επικουρικές συντάξεις, στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν θα προβλέπει τελικά την κατάργηση της ρήτρας αλλά την αναβολή εφαρμογής της, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι εξαρχής οι εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου αφορούσαν την επ’ αόριστον αναστολή εφαρμογής της, για καθαρά τεχνικούς λόγους. Γεγονός βέβαια, που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Οσο για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ότι είτε ανασταλεί είτε καταργηθεί η ρήτρα οι μειώσεις στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες, η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό εντός του φθινοπώρου, με στόχο μια νέα, «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση». Αλλά και ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ευρύτατος εθνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα είναι έτοιμη και η πρόταση της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σ. Ρομπόλης, για το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα καλύπτει μέσω νέων πόρων τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών. Ηδη, διενεργούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διαστήματος νέες αναλογιστικές μελέτες που θα αποτελέσουν τη βάση διαλόγου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, εκτός από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, θα τεθούν και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως οι ενοποιήσεις Ταμείων και διαδικασιών (π.χ. είσπραξη εισφορών-φόρων).

1 σχόλιο:

  1. Ο σύριζα-ανελ έχουν διατηρήσει όλους τους υφιστάμενους νόμους της πενταετίας και επιπλέον δεν παίρνουν χρήματα από την Ευρώπη. Τόσο καιρό φωνάζαν για τις παράλογες εισφορές του τσμεδε και τωρα τολμούν να στείλουν τον αυξημένο λογαριασμό. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα ανεχτεί άλλο τον σύριζα-ανελ και τα απλήρωτα ειδοποιητήρια ίσως προσεγγίσουν το 90%.
    Προτείνω άμεση σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα στην εφορία σαν ποσοστό έτσι θα περιορισθεί και η φορδιαφυγή αφού θα δηλώνονται τα πλήρη εισοδήματα προκειμένου κάποιος επαγγελματίας να βγάλει αξιοπρεπή σύνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή