Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ενημέρωση για τη συζήτηση στο ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σε συνέχεια της χθεσινής μας ανάρτησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα, αναρτούμε ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στο ΤΕΕ επί του θέματος.

Σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση (την αποφράδα μέρα 21 Απριλίου) στο ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη την πλήρη έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας, αλλά και συνείδησης της αυτοκαταστροφικής λογικής, που κινείται ενσυνείδητα η ασυνείδητα η πρόταση της ΔΕ/ΤΕΕ με εξαίρεση φυσικά τη θέση και πρόταση του Γιάννη Πάνου (που μειοψήφησε με μία ψήφο έναντι δέκα).
Αναπτύχθηκαν, τόσο από το Γιάννη, όσο κι από μένα αλλά και τον συνάδελφο Παράσχο Παναγιώτη τα περισσότερα θέματα που συζητήσαμε το προηγούμενο βράδυ στο ΣΑΔΑΣ, αλλά δυστυχώς εκτός μιας μικρής μειοψηφίας προέκυψε, είτε ηχηρή σιωπή, είτε σύμπλευση με τη πρόταση της ΔΕ του ΤΕΕ.
Οι τακτικισμοί για τη Προεδρία του ΤΕΕ φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε ανομολόγητους συμβιβασμούς.
Νομίζω ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προετοιμαστεί μια οργανωμένη αντίδραση ξεκινώντας από τους φορείς των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τη πρόταση του Αντώνη Μαούνη 
«ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ».
Η διαβάθμιση της εκπαίδευσης, η μερική πρόσβαση και η εισαγωγή της εμπειρίας ως αντικατάσταση της εκπαίδευσης, που περιλαμβάνονται τόσο στην πρόταση της ΔΕ του ΤΕΕ, όσο και στην πρόταση της Επιτροπής Κυριτσάκη και αποτυπώθηκε με ακρίβεια στην χθεσινή ανάρτηση στο site της Συσπείρωσης από τον Δημήτρη Πετρόπουλο, οδηγούν ευθέως στην ΑΚΥΡΩΣΗ του ίδιου του 5 έτους πτυχίου και του επαγγέλματος, που όπως είχα επισημάνει οδηγείται στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ και το μέλλον των νέων Μηχανικών προδιαγράφεται ζοφερό και ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ.
 
Νικος Φιντικάκης, Αρχιτέκτονας
Μέλος του Συμβουλίου της UIA
Συντονιστής της Διεθνούς Επιτροπής
Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και
Εκπαίδευσης της UIA.

Το κλίμα ήταν γενικά πολύ θετικό υπέρ (έως πανηγυρικό από κάποιους!) της εισήγησης Μοροπούλου-απόφασης διοικούσας, ειδικά από τους εκπροσώπους των λεγόμενων νέων ειδικοτήτων πολλές από τις  οποίες προς το παρόν δεν είναι καν στο ΤΕΕ και από τις διαχρονικά ρηγμενες ειδικότητες.

Συντεχνιακή διαφωνία υπήρξε μόνο από τον πρόεδρο του συλλόγου των Πολ. Μηχ. και τον Κοσμήτορα της σχολής στο ΕΜΠ. Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να τους πάρει κανείς οποιοδήποτε επαγγελματικό δικαίωμα.

Πλήρης συμφωνία με Μοροπούλου και πολιτική κάλυψη από τη μεριά της ΡΠΜ τόσο από τον εκπρόσωπό της στη διοικούσα όσο και από άλλους ομιλιτές. Παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση των αδικιών, της επιστημονικής ορθότητας, της εξασφάλισης του μηχανικού και της κατάργησης του νόμου 4254 τον οποίο όπως είπαν θεωρούν ήδη παρελθόν.

Μοναδική ουσιαστική αντιπαράθεση από το χώρο της συσπείρωσης (Φιντικάκης, Πάνου, Παράσχος με σειρά που μίλησαν) στο πνεύμα mail Φιντικάκη, θέσης Πάνου στην επίμαχη διοικούσα και διαχρονικές θέσεις ΣΑΜ (βλ. συσπειρωση αριστερων μηχανικων: Ο εποικοδομητικός ρόλος του ΤΕΕ στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών).

Αναφερθήκαμε βέβαια σε ανάγκη έναρξης διαλόγου με όλους τους φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και συλλόγους ΔΕΠ, σωματεία μηχανικών κτλ., λήψης απόφασης από Α.ΤΕΕ και όχι από διοικούσα. Επίσης αναφερθήκαμε στο βιαστικό της ιστορίας (χρονοδιάγραμμα μέχρι το Ιούνιο) στο γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε από μία μεταβατική διοικούσα (με παραιτηθέντα πρόεδρο) και ότι πίσω από αυτό βλέπουμε σκοπιμότητες (βλ. πιέσεις δανειστών, δόσεις κτλ.).

Επίσης είπαμε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα αποκομμένα από τη συζήτηση για τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, εργασιακός μεσαίωνας, μισθοί πείνας, ανεργία) και φυσικά το ασφαλιστικό είναι απλά κενό γράμμα. 

Η Μοροπούλου απέκλεισε κάθε πιθανότητα παράτασης του χρόνου συζήτησης ή συζήτησης του θέματος στη Αντιπροσωπεία. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Αντιπροσωπεία είναι μόνα για θέματα μείζονος σημασίας!
Δαρδαβίλα Μυρτώ 
Χημικός Μηχανικός, μέλος της Α/ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου