Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Παπούτσι από τον τόπο σου..

Παπούτσι από τον τόπο σου..
Του Γιώργου Σταυράκη από εδώ

Η παρακάτω ιστορία είναι άκρως αληθινή. Δείχνει περίτρανα το πώς οι ελληνικές εταιρίες στον χώρο λογισμικού – και όχι μόνο μιας που η παρακάτω φιλοσοφία υπάρχει και σχεδόν σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις – προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πελάτη με τον πιο ανήθικο τρόπο για να του πάρουν όσο περισσότερα χρήματα δύναται.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά τη αγορά ενός προγράμματος επίλυσης στατικών μελετών. Για τη νόμιμη χρήση του προγράμματος απαιτείται η χρήση ενός κλειδιού hasp usb που προσαρτάται σε κάθε usb θύρα του υπολογιστή.
Θα το περιγράψω με ένα απλό παράδειγμα για να το καταλάβει οποιοσδήποτε.  Υποθέτουμε ότι σου πουλάει μια ελληνική εταιρία μια πόρτα ασφαλείας δική της ευρεσιτεχνίας που όμως χρησιμοποιεί ηλεκτρονική κλειδαριά μιας άλλης εταιρίας. Η  κλειδαριά ελέγχεται μέσω ενός προγράμματος.
Προφανώς αγόρασες από τη εταιρία τη πόρτα για το δικό σου σπίτι. Για να τη τοποθετήσεις με ασφάλεια. Κάνεις κάποιες διαρρυθμίσεις στο σπίτι σου βάζοντας πιο σύγχρονη μόνωση και επανατοποθετείς τη πόρτα.. Έλα όμως που τώρα η πόρτα αν και εφαρμόζει άνετα στη θέση της.. δεν κλειδώνει λόγω της κλειδαριάς..  Το ηλεκτρονικό κλείδωμα της κλειδαριάς άλλαξε και χρειάζεσαι τη νέα έκδοσή του. Εδώ αρχίζουν τα ωραία...
Η ελληνική εταιρία σου λέει ότι πρέπει να αγοράσεις ΝΕΑ πόρτα για να σου στείλουν το λογισμικό της ξένης εταιρίας και να ξαναλειτουργήσει η πόρτα.. Εσύ σαν αγοραστής δεν αγόρασες το λογισμικό της τρίτης εταιρίας. Αγόρασες και πλήρωσες για τη πόρτα. Και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης..  Η ελληνική εταιρία για να σου στείλει το δωρεάν λογισμικό της τρίτης εταιρίας, σε ΕΚΒΙΑΖΕΙ να αγοράσεις τη νέα έκδοση.
Για το συγκεκριμένο πήρα τηλέφωνο στη εταιρία και ζήτησα να μου στείλουν ΜΟΝΟ τη έκδοση του κλειδώματος που χρησιμοποιεί η εταιρία στο πρόγραμμά της. Μου είπαν ότι δεν υποστηρίζουν τα παλιά προγράμματα και πρέπει να αγοράσω το πρόγραμμα εκ νέου. Και φυσικά μιλάμε για προγράμματα αξίας χιλιάδων ευρώ..  Το παραπάνω πρόγραμμα οδηγός (driver) διατίθεται δωρεάν φυσικά σε όποιον ξέρει να ψάξει. Για τους υπόλοιπους πελάτες της που αγόρασαν νόμιμα το πρόγραμμα, και οι οποίοι έχουν τη συνήθη γνώση στους υπολογιστές και στο ίντερνετ.. αναγκάζονται να αγοράσουν ΞΑΝΑ το πρόγραμμα...
Εν καιρώ κρίσης ζητάμε να στηρίξουμε τη ελληνική αγορά. Να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Αλλά πολλές ελληνικές εταιρίες σαν τη προαναφερθείσα , όταν μπορούν, ξεζουμίσουν κυριολεκτικά τον πελάτη. Στη περίπτωση αυτή η παραπάνω εταιρία κατασκευής λογισμικού εκβιάζει τον πελάτη να ξανααγοράσει το πρόγραμμα επειδή δε θέλει η ίδια να του δώσει τη έκδοση του λογισμικού του κλειδώματος που χρησιμοποιεί και το οποίο είναι δωρεάν. Εν καιρώ κρίσης επαναλαμβάνω να ξανααγοράσει ο πελάτης το πρόγραμμα αξίας χιλιάδων ευρώ...
Η ελληνική αγορά είναι γεμάτη δυστυχώς από τέτοιες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον αγοραστή και τον αντιμετωπίζει σαν θύμα έτοιμο για.. γδάρσιμο. Επαγγελματισμός? Φυσικά και όχι. Αν μια ξένη εταιρία θα έρχονταν στη ελληνική αγορά στο αντίστοιχο τομέα, θα τη υποστήριζα γιατί δε δέχομαι να συνεργώ στη αντιμετώπιση αυτή που έχω από τη ελληνική εταιρία. Το 'παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο' συγνώμη αλλά δε θα το πάρω γιατί νιώθω ότι όταν το φορώ ο άλλος που το έφτιαξε γελάει εις βάρος μου.
Αντισταθείτε σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Είμαι σίγουρος ότι και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς νιώσατε να σας γδέρνουν κυριολεκτικά οι εταιρίες. Μοιραστείτε τη εμπειρία σας και ζητήστε βοήθεια. Ρωτάτε. Καταπολεμήστε τη εκμετάλλευση των εταιριών.

1 σχόλιο:

  1. Outing τουλάχιστον την freeware έκδοση του λογισμικού...!
    Επίσης μπορούμε να αγοράσουμε από ebay απ' το εξωτερικό και απ' την Κίνα ακόμα αν είναι κάτω από 20 ή 50 ευρώ χωρίς τελωνείο σε μικρότερες τιμές απ' ότι στην Ελλάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή