Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πρόσκληση σε Διοργάνωση Διεθνούς συνάντησης για το Δικαίωμα στη στέγη, 30/4 στο ΤΕΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Διεθνούς συνάντησης για το Δικαίωμα στη στέγη : Πέμπτη 30-4-2015, αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4 Σύνταγμα, ώρα 6:30μμ 




Την Πέμπτη 30-4-2015 στις 6:30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Νίκης 4 Σύνταγμα 1ος όροφος, Η "Αλληλεγγύη για 'Oλους", παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει για την προετοιμασία της διοργάνωσης ενός πανευρωπαϊκού διημέρου για το Δικαίωμα στη Στέγη. Αντιμετωπίζοντας καθημερινά και επιβεβαιώνοντας την ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης στο επίπεδο της κατοικίας και αστεγίας και την καθολική επίθεση μέσω την πλειστηριασμών σας καλούμε σε μια πρώτη συνάντηση με σκοπό τη διερεύνηση κοινών προσεγγίσεων, προτάσεων και συνεργασίας.


Ενώ οι ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας οδηγούν ένα κόσμο να ζει στο δρόμο και να στερείται είδη πρώτης ανάγκης, συνεχίζουν τις βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών και αλλάζουν τη γεωγραφία στην ιδιοκτησία και χρήση γης, θεωρούμε σημαντική την ανταλλαγή εμπειρίας κινημάτων και δομών που αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις κατευθύνσεις. Καθώς οι αριθμοί αστέγων και μεταναστών αυξάνουν ραγδαία απαντήσεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα άμεσα μέτρα βοήθειας αλλά και περαιτέρω πολιτικές στρατηγικής αντιμετώπισης είναι επιτακτικές. Με την εκτίμηση ότι αιτήματα που αφορούν το χώρο-στέγη χρειάζεται να επικαιροποιηθούν, θα θέλαμε η συνάντηση αυτή να προχωρήσει τη δικτύωση και δράση και να εμπλουτίσει με εναλλακτικές ιδέες το πεδίο της κοινωνικής κατοίκησης.

ΠΡΟΤΑΣΗ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 



Διεθνής συνάντηση για το Δικαίωμα στη στέγη: αλληλεγγύη   και κοινός αγώνας κατά των πολιτικών  λιτότητας , των πλειστηριασμών και των εξώσεων  στην Ευρώπη. 

20-21/6/2015 



ΑΘΗΝΑ

Η ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη κρίση στο επίπεδο της στέγης . Οι άγριες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από 2010 αποτελούν  σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην κατοικία και την πόλη και πλήττουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, πάνω από το 30% του πληθυσμού χρωστά στις τράπεζες και το κράτος (για φόρους και ασφάλιση). Περισσότερο από το 50% του αδυνατεί να καλύψει τις οικιακές του ανάγκες και τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης.  Επίσης μεγάλο τμήμα ζει σε άθλιες συνθήκες,  αντιμετωπίζοντας οικιακή και ενεργειακή φτώχεια -χωρίς ρεύμα και θέρμανση-  και μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των αστέγων.

  

Με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή,  η νέα αριστερή κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της  φτώχειας και των ζητημάτων στέγασης. Εξαιτίας των οικονομικών ελλείψεων και της  πίεσης των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας το έργο αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Σε αυτή την συγκυρία, μια  πρωτοβουλία συνάντησης   και συζήτησης στα ζητήματα αφενός των άμεσων ενεργειών  και αφετέρου των πιο στρατηγικών πολιτικών είναι πολύ χρήσιμη. Ήδη Πρωτοβουλίες και δίκτυα κινημάτων από όλη την Ελλάδα  έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Μέσα από τη  δικτύωση, τον κοινό αγώνα και  την αμοιβαία υποστήριξη τα κινήματα για την προστασία της κατοικίας προβάλλουν την αλληλεγγύη και την στήριξή τους και σε άλλους αγώνες και την  ίδια στιγμή προτίθενται να ανοίξουν την συζήτηση για τα προβλήματα στέγασης μαζί με οργανώσεις βάσης και  θεσμούς που εργάζονται σε αυτό το πεδίο.

  

Παράλληλα η αλληλεγγύη της Ευρώπης  είναι απαραίτητο να αναδείξει τα προβλήματα στέγασης, να ενδυναμώσει τα κοινωνικά κινήματα που αναδύονται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσει σε κοινούς αγώνες ενάντια στις εξώσεις και  την έλλειψη στέγης και την υφαρπαγή γης  που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.



Ο "Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για το δικαίωμα στην Κατοικία και την Πόλη" (European Coalition for the Right to Housing and the City) που ενεργοποιείται εδώ και  ενάμιση χρόνο, είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.  Σε διεθνείς και τοπικές συντονισμένες δράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενάντια σε οικονομικούς και real-estate παγκόσμιους παίκτες. Στο παγκόσμιο  κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία κοινωνικές ομάδες από δεκάδες χώρες επιβεβαίωσαν τις κοινές τους διαπιστώσεις και την ανάγκη ενός διεθνούς συντονισμού.



Προτεινόμενο Πρόγραμμα 



Ημέρα Πρώτη 



-Καλωσόρισμα / Παρουσίαση 


1)Κατοικία και υφαρπαγή γης. (νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τον αστικό χώρο) 

2)Χρέος ως μέσο κοινωνικού ελέγχου (πλειστηριασμοί και εξώσεις) 

3)Άμεσες ανάγκες στέγασης, Η υποδοχή μεταναστών στον ευρωπαϊκό νότο. 



Ημέρα Δεύτερη 



1)Εναλλακτικές μορφές στέγασης 

2)συλλογικές μορφές ιδιοκτησίας, κοινωνική κατοικία. 

3)Οργανώσεις δράσεων (αγώνες εναντίον των εξώσεων, καταλήψεις, οργάνωση εναντίον των τραπεζών...)  Κλείσιμο : προς  μια κοινή διακήρυξη   



Ημέρα Τρίτη, Τέταρτη

  

Συνάντηση του ευρωπαϊκού Συντονισμού 


Γενική συνέλευση και ομάδες εργασίας  (δράσεις κατά των εξώσεων, έρευνα στην χρηματιστικοποίηση),  χάρτα του European Coalition for the Right to Housing and the City.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου