Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Λύση στο πρόβλημα των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ

Αναρτούμε κείμενο υπογραφών που διακινείται ηλεκτρονικά, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να υπογράψετε:

Προς Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη: Λύση στο πρόβλημα των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ
 
Προς Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη: Λύση στο πρόβλημα των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ

Γιατί είναι σημαντικό;

Βάσει του νόμου 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του κ.Βρουτση και ενέκρινε ο εντεταλμένος νυν πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ.Σελλιανάκης έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε πτυχιούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5000 ευρώ το εξάμηνο !

Οι εισφορές μάλιστα πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 - Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011 κάτι το οποίο σημαίνει ότι η  επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ εφάπαξ, πέραν των ήδη υπέρογκων τακτικών εξαμηνιαίων εισφορών.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο σαν τον δικό μας που πλήττεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών / κατασκευαστικών έργων, είναι  πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.

Διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι εφικτή, καθώς χάνεται αυτόματα η ιδιότητα του μηχανικού.
Οι εισφορές πρέπει να πληρώνονται ανεξάρτητα του αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι !

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω μνημονιακοί νόμοι κινούνται στα πλαίσια του ευρύτερου νεοφιλελεύθερου πνεύματος που αποσκοπεί στον να εξοντώσει τον ελεύθερο επαγγελματία μικρομεσαίο μηχανικό, ο οποίος θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να δώσει το μονοπώλιο σε μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιώντας τους μηχανικούς με μισθούς πείνας εκμεταλλευόμενες και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας του κλάδου.

Με βάσει τα παραπάνω ζητάμε:
  1. Επαναπροσδιορισμό ασφαλιστικών εισφορών σε λογικά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά επίπεδα αμοιβών και της εισφοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων μηχανικών και την τεράστια ανεργία ειδικά στους νέους.
  2. Κατάργηση της αναδρομικής οφειλής από 1.7.2011 του νόμου 4019/2011 - Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011.
  3. Διαχωρισμό των ασφαλιστικών κατηγοριών μεταξύ μισθωτών μηχανικών και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.
  4. Υπολογισμό των εισφορών με βάσει τα έσοδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.
  5. Εισφορές μόνο για τους εργαζόμενους μηχανικούς και όχι για τους άνεργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου