Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των φοιτητών του UvA

Αναρτούμε ψήφισμα συμπαράστασης  στον αγώνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης  να εμπορευματοποιήσουν και να εναρμονίσουν το προγραμμα σπουδών στις επιχειρηματικές ανάγκες και δραστηριοτητες που ζητούν διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις. Διαβάστε σχετικά και εδώ


Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των φοιτητών του UvA

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των φοιτητών του UvA, που μέρες τώρα παλεύουν ενάντια στη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που αγωνίζονται από το κατειλημμένο ιστορικό κτίριο του Maagdenhuis ενάντια σε όσους αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν αριθμούς για την προσέλκυση χρηματοδότησης, χωρίς λόγο για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων, ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των οποίων δεν έχει σταθερή και μόνιμη εργασία αλλά απασχολείται με ευέλικτους όρους, ενώ απειλείται διαρκώς από τη μάστιγα της υποχρηματοδότησης που εξωθεί τα «μη ανταγωνιστικά» τμήματα σε κλείσιμο και προκαλεί τη συγχώνευση πολλών άλλων (Profiel 2016).
Είμαστε αλληλέγγυοι στην αντίστασή σας ενάντια στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας στις τράπεζες, στην αντιμετώπιση του Πανεπιστημίου σαν real estate και, τελικά, χώρες ολόκληρες και τους πολίτες τους σαν αγορές.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας για ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο και δημοκρατικά ελεγχόμενο. Δεν είναι οι διορισμένοι μάνατζερ και οι τραπεζίτες πιστωτές των πανεπιστημίων που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, αλλά η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα σε διάλογο με την κοινωνία.  
Ο αγώνας σας ξεπερνάει τα όρια του Maagdenhuis και της σχολής των ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και αφορά όλους όσοι αγωνιούν βλέποντας το κεφάλαιο και τους κάθε λογής εκπροσώπους του, από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες έως τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή ένωση, να ορίζουν τις τύχες μας.
Δεν θα τους αφήσουμε!
Δεν θα τους αφήσουμε να μας βυθίζουν στα χρέη ώστε αυτοί να κερδοφορούν εις βάρος μας, μετατρέποντας την εκπαίδευση, τη στέγαση ή την υγεία σε πεδία επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των δικών τους επενδύσεων και του ανταγωνισμού τους, με περικοπές στο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση, την εργασία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Εμπρός για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες της.
Εμπρός για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με δημοκρατικό-κοινωνικό έλεγχο, που θα λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία.
Εμπρός για την αυτοοργάνωση και την ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου