Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πρίν είναι αργά - Το ευρώ να μη μετατραπεί σε μέσο καταπίεσης

Αναρτούμε δύο πρόσφατες τοποθετήσεις του ιστορικού στελέχους της αριστεράς Μ. Γλέζου. Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο του Δ Ψαρρά στην ΕφΣυν.

- Άρθρο του Μανώλη Γλέζου
 
Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
 Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
 Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

 Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
 Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
 Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. 
 Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
 Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
 Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. 
 Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.
 Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.  Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου που δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την πολιτική του δράση.

 Ολόκληρη η συνέντευξη του ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ
στην CORRIERE DELLA SERA
  1. Αγαπητέ κ. Γλέζο, έχετε μια προσωπική ιστορία αντίστασης και κουράγιου. Ποια είναι τα αισθήματά σας σήμερα, που η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί ακόμη μια φορά για την επιβίωσή της; Πιστεύετε ότι το παρελθόν μπορεί να δείξει τον τρόπο για να βρεθούν λύσεις;
Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον εαυτό της. Η ετυμηγορία του ελληνικού Λαού στις 25 Ιανουαρίου 2015 ανέδειξε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε, δηλαδή, τις εξαγγελίες του εναντίον των Μνημονίων κα της Τρόικας, εναντίον της πολιτικής της λιτότητας και των συνεπειών της, ενατίον της ληστείας του ελληνικού Λαού υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Υπέρ της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, ο ελληνικός Λαός αγωνίζεται να ανακτήσει τη χαμένη Ανεξαρτησία του και να βγάλει από το λαιμό του τη θηλιά που του έχουν φορέσει οι δανειστές του. Όποιος τον εμποδίσει, θα σπάσει τα μούτρα του, όπως τα έσπασε ο Άξονας με το Έπος του 1940-41.

  1. Είναι μια στιγμή ισχυρών αντι-γερμανικών συναισθημάτων στην Ελλάδα και αντίστοιχα ανθελληνικών στη Γερμανία. Μπορεί αυτό να αποδειχθεί επικίνδυνο;
Όντως είναι πάνω από επικίνδυνο να καλλιεργούνται τέτοια συναισθήματα και στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι, αφενός, δεν ευθύνεται η σημερινός γερμανικός Λαός για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ και, αφετέρου, ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τη φιλία των δύο Λαών. Η στάση, όμως, της γερμανικής κυβέρνησης είναι όχι μόνο ανεξήγητη, αλλά και η κύρια υπαίτιος της καλλιέργειας τέτοιων αισθημάτων.

  1. Η απαίτηση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία: είναι απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι ή υπάρχει και κάτι βαθύτερο; Είναι θέμα ευθύνης, δικαιοσύνης...;
Το πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι πιο πολύ ηθικό και πολιτικό, γι’ αυτό και ο τίτλος του σχετικού με το θέμα βιβλίου μου είναι «και ένα μάρκο να ήταν…». Και, ένα μάρκο, λοιπόν, να ήταν αυτή η οφειλή, η Γερμανία οφείλει να το καταβάλει, διότι είναι ανεπίτρεπτο να έχει καταβάλει , και καλώς, όλες τις οφειλές της προς τους άλλους, εκτός από την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο να έχει εξοφλήσει τα αναγκαστικά δάνεια που συνήψε με την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία και να αρνείται να εξοφλήσει το αντίστοιχο προς την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να συνταξιοδοτεί τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που ζουν στο Ισραήλ και να το αρνείται για τους Έλληνες. Είναι εξωφρενικό να μην επιστρέφει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μας λήστεψε.

  1. Πιστεύετε στο μέλλον μιας ενωμένης Ευρώπης; Και τι ρόλο προβλέπετε για την Ελλάδα στην Ευρώπη;
Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, ανήκει στην Ευρώπη και όχι σε καμιά άλλη ήπειρο. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει Ένωση των Λαών της, των πολιτών της, της λαϊκής κυριαρχίας, παράγοντας ειρήνης στον κόσμο, και όχι μια Ευρώπη όπως είναι σήμερα, του ΝΑΤΟ, εξάρτημα των ΗΠΑ και υποτακτική της Μέρκελ.

  1. Είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μια βιώσιμη λύση; 
Το ενιαίο νόμισμα αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να μη χρησιμοποιείται ως όργανο καταπίεσης και ως δήθεν δημιουργός αγαθών. Ας μην ξεχνάμε ότι το όποιο χρήμα ανταλλάσσει αξίες και τις αντιπροσωπεύει. Μόνο όμως ο εργαζόμενος με την εργασία του παράγει αξίες. Γι’ αυτό η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η λήστευση του λαού της για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

  1. Πώς πιστεύετε ότι φτάσαμε στην κατάσταση αυτή, Έλληνες και Ευρωπαίοι; Ποιος είναι υπεύθυνος για τι;
 Καταρχήν αυτή η αντιπαράθεση είναι τεχνητή. Η λέξη Ευρώπη είναι ελληνική και σημαίνει ανοιχτομάτα. Σύγκειται από τη λέξη ευρύς και το ουσιαστικό του ρήματος οράω > ωψ, ωπός, οπότε: ευρ(ύς) + ώπη  Ευρώπη. Στην ουσία, η πολυδιάστατη αντίληψη και όχι η μονομερής, η μονοδιάστατη. Συνεπώς οι Έλληνες είναι Ευρωπαίοι, όπως και οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι κ.λπ.

  1. Βλέπετε κάποιον κίνδυνο επίσης για την ενότητα της χώρας; σήμερα οι έλληνες είναι για μια ακόμη φορά ενωμένοι, αλλά εάν δημιουργηθούν νέα προβλήματα, ακραίες δυνάμεις θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος.
Στην Ελλάδα, σήμερα, η ενότητα του ελληνικού Λαού είναι αρραγής. Αυτό αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με 36%, η αποδοχή του από την ελληνική κοινωνία διπλασιάστηκε και έφτασε το 72%. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν θα αντιμετωπίζονται στο βαθμό που η κυβέρνηση θα πραγματώνει όσα έχει εξαγγείλει.

  1. Μπορείτε να μου εκφράσετε πώς νιώσατε όταν κατεβάσατε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη; Πώς σας ήρθε η ιδέα αυτή; Ήταν μήπως σε κάποιο βαθμό ασυνείδητη;
Η σβάστικα του ναζισμού πάνω στην Ακρόπολη αποτελούσε, από τη μια μεριά, βεβήλωση της δημοκρατίας και των πολιτισμικών της επιτευγμάτων και, από την άλλη, την απόδειξη της σκλαβιάς μας. Γι’ αυτό και έπρεπε να αφαιρεθεί. Επιλέξαμε εκείνη την ημέρα με το φίλο μου, Απόστολο Σάντα, διότι ο Χίτλερ, στις 30 Μαΐου, από το Ράιχσταγκ είχε ανακοινώσει ότι, με το τέλος της Μάχης της Κρήτης, «η Ευρώπη απελευθερώθηκε από τους εχθρούς της». Γι’ αυτό την κατεβάσαμε το ίδιο βράδυ, για να του αποδείξουμε ότι μόλις άρχιζε η αντίσταση για τη λευτεριά της Ευρώπης.

  1. Έχετε φυλακισθεί και βασανιστεί. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στον αγώνα σας με την εξουσία;
Οι πολύχρονες φυλακίσεις, η εξορία και τα βασανιστήρια αντιμετωπίζονται, ξεπερνιούνται. Το πιο δύσκολο πρόβλημα είναι να κάνεις τους αμαθείς, τους ανίδεους και τους κουφόνοες να συνειδητοποιήσουν πως οι ίδιοι κρατούν στα χέρια τους την τύχη τους.

  1. Έχετε κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
Αυτό που θέλω να προσθέσω αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου. Εδώ που βρίσκομαι, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, συναντώ ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές άλλων. Αλλά αυτό είναι ο μισός δρόμος για την απελευθέρωση των ανθρώπων. Το σύνολο της συνειδητοποίησης είναι: «Όχι μόνο δεν δέχομαι να αποφασίζει άλλος για μένα, αλλά αγωνίζομαι να συμμετέχω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

2 σχόλια:

  1. Πρόγραμμα Εξόδου από το Ευρώ https://spiros26.files.wordpress.com/2009/10/cf80cf81cf8cceb3cf81ceb1cebccebcceb1-ceb5cebecf8cceb4cebfcf85-ceb1cf80cf8c-cf84cebf-ceb5cf85cf81cf8e.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε επίσης ένα εξαιρετικό άρθρο από το iskra http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19673:zafeiris-syrizotalimpan&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

    Ο ορισμός της αντικειμενικής και αξιοσέβαστης τοποθέτησης!
    ----

    Το άρθρο του Ψαρρά είναι παραπλανητικό και όσο και αν προσπαθει φαινομενικά να "υπερασπιστεί" τον Γλέζο εντάσεται στο ιδιο μοτίβο συσκωτισης και αλλίωσης του πνεύματος του περιεχομένου του Μ.Γ. με σκοπό να αποφευχθουν οι αναταράξεις που επίφερε μια τέτοια παρέμβαση.
    Ο Γλεζος ξεκάθαρα αναφέρεται στο εσωτερικό (στους Έλληνες γενικά και στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ). Ζητά ενεργοποίηση των διαδικασιών βάσης για να αποτρέψουν τον κατήφορο και καταγγελει την συμφωνία. Το "πριν είναι αργα" δεν πάει στην Τρόικα. Το αντισταθείτε σε αυτήν την συμφωνία δεν πάει στην Τρόικα.

    Αν ήθελε να παρέμβει με κατεύθυνση στο εξωτερικο θα παρενέβαινε πρίν την Συμφωνία και προφανώς με άλλο περιεχόμενο. π.χ "Ο Ελληνικός λαός δεν θα ανεχθεί παραχωρήσεις με τους εκμετελευτές, δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ καταπιεζόμενου και καταπιεστη και σε όποιο τέτοιο ενδεχόμενο τον καλω σε εγρήγορση και "εξέγερση" για να υπερασπιστούμε την Πατρίδα μας ".

    Αντιθέτως, λέει, μετά την Συμφωνία και όχι πρίν (!) , ότι έχει ήδη αρχίσει να έιναι "αργά", έχει αρχίσει ο κατήφορος, ένα μήνα έχουμε βαλτώσει, και για να μην φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή καλεί σε εγρήγορση για να αναίρεθεί και το πνεύμα της συμφωνίας και ο κατηφόρος. Τα γραπτά ευτυχώς μένουν και έχουν βαρία σφραγίδα.

    Ο απλός κόσμος καταλαβαίνει ευτυχώς πιο πολλά από αυτά που θέλουν να καταλάβουν οι δημοσιογράφοι. Ο Γλέζος είναι η εσωτερική φωνή της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή