Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Εφορία τα στοιχεία των οφειλετών μηχανικών?

  
«Πάγωσε» το θέμα με την αποστολή λίστας ασφαλιστικών οφειλών των μηχανικών, για το οποίο είχε αποφασιστεί για την περίοδο των Χριστουγέννων σειρά κινητοποιήσεων, σε ένδειξη αντίδρασης - διαμαρτυρίας προς το ΤΣΜΕΔΕ, που «έδωσε» απόρρητα στοιχείων των μηχανικών σε φορολογικές αρχές.  
Τα στοιχεία των μηχανικών, τα οποία η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ χαρακτήριζε απόρρητα και γι’ αυτό προειδοποιούσε με την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου,  δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
Το διάστημα που μεσολάβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφορία Βόλου δεν ενόχλησε τους οφειλέτες μηχανικούς με προειδοποιητικά σημειώματα, όπως υπήρχε ο φόβος ότι θα συμβεί. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρέη είναι χιλιάδες ευρώ,  καθώς εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσαυξήσεις.
Η αποστολή της λίστας συνέπεσε με τις εκλογές, οπότε οι κινητοποιήσεις των μηχανικών ανεστάλησαν μέχρι να σχηματιστεί η καινούργια κυβέρνηση και να αναδειχθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Η Διοικούσα του ΤΕΕ είχε προτείνει την αναστολή συνεργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να πιεστεί η ηγεσία του υπουργείου να δώσει λύση. Η απόφαση αποστολής της λίστας ήταν παράνομη για το ΤΕΕ, που έκανε λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Τελικά, δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η διαβεβαίωση πως τα στοιχεία των μηχανικών δεν θα χρησιμοποιηθούν, αν και η Διοικούσα του ΤΕΕ σκοπεύει να ζητήσει και έγγραφες απαντήσεις.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους μηχανικούς. Πανελλαδικά η λίστα περιλαμβάνει 40.715 οφειλέτες, ενώ σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι είναι πάνω από 500, καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας μετρά 1.700 μέλη και το 50% αυτών εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, αφού η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Διοικούσας Επιτροπής και τα αποτελέσματά τους θα συζητηθούν αύριο Τρίτη, στις 8 το απόγευμα, στη συνεδρίαση του ΤΕΕ. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, θα ενημερώσει τα μέλη για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα. Η συνεδρίαση θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσει.
Αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη www.taxydromos.gr (Μαγνησίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου