Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Για τις εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων

Από εδώ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Περιβάλλον: Έμαθα ότι έχετε εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.
Αρχιτέκτονας : Ναι έχουμε.  Έρχονται δε σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη στιγμή για τους Αρχιτέκτονες της χώρας.
Περιβάλλον: Τι εννοείς;
Αρχιτέκτονας : Η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, που καθορίζει τον κοινωνικό προσανατολισμό της. Όταν το ιδεολογικό της περιεχόμενο εμπνέεται από τα ιδανικά του γνήσιου ανθρωπισμού τότε ο προσανατολισμός της είναι δημιουργικά  προοδευτικός και ανυψωτικός. Όταν όμως εμπνέεται από τα ιδανικά του αστικού ανθρωπισμού, και το ανθρωπιστικό της ιδανικό χάνει το πραγματικό του περιεχόμενο, γιατί και στην πιο προοδευτική μορφή ο αστικός ανθρωπισμός αντικαθρεφτίζει τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, τότε ο προσανατολισμός της είναι τυπικά δημιουργικός και δήθεν ανυψωτικός.
Στη χώρα μας δυστυχώς ο αστικός ανθρωπισμός της κυρίαρχης τάξης, που κυβερνούσε και  εξακολουθεί να κυβερνά τον τόπο, είχε πάντα και στην πιο προοδευτική μορφή αντιδραστικό περιεχόμενο.  Έτσι και η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στη χώρα μας, καλλιεργήθηκε με βάση το περιεχόμενο της «Παιδείας» που καθόρισε η κυρίαρχη τάξη εξυπηρετώντας τα δικά της συμφέροντα. Ακολούθησε λοιπόν και αυτή, τον δρόμο του ψευτοκλασικισμού, του ιστορισμού και του στείρου εγκυκλοπαιδισμού. Περιορίστηκε το ιδεολογικό της περιεχόμενο στα πλαίσια του αστικού ανθρωπισμού, έχασε το δημιουργικό-ανυψωτικό κοινωνικό της περιεχόμενο, και έγινε κοντόθωρα επαγγελματική.  
Μέσα στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων όλα αυτά τα χρόνια. Και η αστικοδημοκρατική μεταρρύθμιση που προσπάθησε να κάνει ο Τρίτσης με άλλους προοδευτικούς Αρχιτέκτονες κράτησε πολύ λίγο. Στη συνέχεια ο Σύλλογος περιορίστηκε, στο να διορίζει επιτροπές, που ποτέ δεν λειτούργησαν σωστά και αξιοκρατικά, στο να διοργανώνει συνέδρια και διαλέξεις με περιεχόμενο κοντόθωρα επαγγελματικό, στο να αγνοεί τα προβλήματα των εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων και του λαού, φόρεσε φανερά πια τον μανδύα του «ψευτοαριστοκρατσμού» του «ελιτισμού» του «καθωσπρεπισμού», ασπάστηκε την «Παραπλανητική Κυβερνητική προπαγάνδα», να θυμίσω την εμφάνιση του Σηφουνάκη στο τελευταίο συνέδριο,  και έγινε ο καλύτερος υποστηριχτής της Κυβερνητικής πολιτικής, ακολουθώντας  τον δρόμο που χάραξε το ΤΕΕ.
Τώρα όμως δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που κάναμε όταν έγιναν οι εκλογές στο ΤΕΕ. Πρώτα –πρώτα πρέπει να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Πρέπει όμως και να επιλέξουμε τι θα ψηφίσουμε με σοβαρότητα.
Περιβάλλον: Τι εννοείς με σοβαρότητα;
Αρχιτέκτονας : Κοίταξε, πρέπει να καταλάβουμε, και αυτό είναι πια αποδεδειγμένο ιστορικά, ότι τα προβλήματά μας λύνονται προοδευτικά όταν λύνονται τα προβλήματα του «δουλευτή λαού» για να χρησιμοποιήσω και μια φράση ενός προοδευτικού παιδαγωγού της χώρας μας. Μόνο μέσα από τη λύση των προβλημάτων του λαού θα επιλυθούν και τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να θέσουμε την επιστήμη μας στην υπηρεσία του λαού, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματά του, και να δώσουμε πραγματοποιήσιμες λύσεις σε αυτά.
  Περιβάλλον: Τι θα ψηφίσεις στις εκλογές;
Αρχιτέκτονας : Περίμενα να μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Θα σου απαντήσω. Θα ψηφίσω «Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων».
Περιβάλλον: Γιατί ; Με όσα είπες παραπάνω δεν νομίζω ότι καλύπτεσαι πλήρως. 
Αρχιτέκτονας : Θα σου απαντήσω. Νομίζω ότι πρέπει να στηρίξω την προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια, η οποία είχε πάντα προοδευτική αριστερή πορεία. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα σήμερα. Έχουμε τόσες γενιές που μεγάλωσαν με τις νέες κοινωνικές και ηθικές αξίες που καλλιεργήθηκαν από την συντηρητική κυρίαρχη τάξη της χώρας μας. Στη «Συσπείρωση  Αριστερών Αρχιτεκτόνων» υπάρχει όμως η γενιά που έχει αριστερό ιδεολογικό προσανατολισμό, έστω κι αν αυτός είναι  δεν είναι ακόμη ιδεολογικά πλήρως εμπλουτισμένος, Νομίζω  ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτή τη γενιά, που διάλεξε το δρόμο της προόδου, να τον βαδίσει.

2 σχόλια:

  1. Το καλύτερο κείμενο που διάβασα.Μεστό, σύντομο, περιεκτικό. Μπράβο σ' αυτόν που το έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη αλλά εγώ βλέπω ελεημοσύνη ψήφων. Δεν μπορείς να ζητάς ψήφο απλά και μόνο "για να δίνεις μια ευκαιρία". Και να περιμένεις να βαδίσει "η νέα γενια τον δρόμο της προόδου" και πότε θα "εμπλουτιστεί πλήρως ιδεολογικά". Η κατάσταση είναι κρίσιμη για να λέμε τέτοια ωραία πράγματα στα αυτιά μας. Εσύ που είσαι "ιδεολογικά πλήρως εμπλουτισμένος" ποιον δρόμο δείχνεις; Αυτό θέλω να δώ. Όμως δυστυχώς δεν....Και για να μην το πάρεις προσωπικά αυτά ισχύουν για όλο το πολιτικό φάσμα. Γι'αυτό και η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν υπήρχε ένα μέτωπο που θα πάλευε για μια λαική μαζική έξοδο από την ΕΕ και την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης προς ένα δρόμο οικονομικής αυτοδυναμίας τότε θα υπήρχαν ελπίδες, αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει με τεράστια και βασική ευθύνη της Αριστεράς, οπότε βουλιάζουμε σε ένα νέο "προοδευτικό" ΠΑΣΟΚΙΚΟ παραμύθι που αυτή τη φορά θα αποκαλυφτεί πιο γρήγορα και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τις συνέπειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή