Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Τι είναι και τι ζητάει η μαρξιστική κριτική από την πολιτική οικονομία.


Σεμινάρια, Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, Ηλίας Ιωακείμογλου, μέρος α': Διαβάζοντας τον Μαρξ ανάποδα. Τι είναι και τι θέλει η οικονομική θεωρία

Σεμινάρια, Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, Ηλίας Ιωακείμογλου, μέρος α': Διαβάζοντας τον Μαρξ ανάποδα. Τι είναι και τι θέλει η οικονομική θεωρία.

«Η σειρά αυτή των μαθημάτων, στα οποία εισηγητής ήταν ο Ηλίας Ιωακείμογλου, ήταν μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες που χρησιμοποίησε ο Μαρξ στην κριτική του στην πολιτική οικονομία, όπως διατυπώθηκαν στον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου. Είναι βέβαιο ότι εννέα μαθήματα, προφανώς, δεν αρκούν για την βαθιά κατανόηση ενός έργου για το οποίο εδώ και εκατόν πενήντα περίπου χρόνια, υπάρχει μια διαρκής συζήτηση (και ερμηνείες επί ερμηνειών) σε εξέλιξη. Ελπίζουμε όμως πως, όπως όλοι όσοι παρακολούθησαν αυτή τη σειρά μαθημάτων, έτσι και ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ουσιαστικής γνωριμίας, εξοικείωσης, με έννοιες που για τους περισσότερους από εμάς (και όχι μόνο) φάνταζαν έως τώρα άγνωστες. Μ’ αυτή την έννοια πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, που ανοίγει ένα καινούργιο δρόμο στην κατεύθυνση κατανόησης και μελέτης των αντιλήψεων του Μαρξ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
εδώ: 1ioakeimog

Τι είναι και τι ζητάει η μαρξιστική κριτική από την πολιτική οικονομία. μέρος β

του Ηλία Ιωακείμογλου

-Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από

την μαρξιστική κριτική της

– Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ

εδώ: 1ioakeimog2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου