Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

905,351 εκατ. € "οφειλών" 40.715 μηχανικών προς το ΤΣΜΕΔΕ απέστειλε το ΕΤΑΑ προς τις εφορίες

 Από την Καθημερινή. Το τεράστιο νούμερο του 1 δις € προφανώς αφορά τόσο τις αναδρομικές από 1/7/2011 αυξήσεις εισφορών, όσο και τις τυχόν προϋπάρχουσες οφειλές δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων. Υποθέτουμε βάσιμα ότι ο κος Σελιανάκης έδρασε πάλι κατ' εντολή των πολιτικών προϊσταμένων του Βρούτση - Σαμαρά - τρόϊκας (τους οποίους καθόλου τυχαία ξεχνά η ανακοίνωση του ΤΕΕ).
Λίστα με τους 40.715 οφειλέτες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ απέστειλε στις εφορίες η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συμψηφισμού οφειλών με επιστροφή φόρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μηχανικών. Οι μηχανικοί - εργολήπτες καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΕΤΑΑ παρέδωσε πλαστές λίστες, καθώς οι οφειλές έχουν υπολογιστεί με τις αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο νόμος 3983, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας τις αυξήσει αυτές άδικες και παράνομες, και οι μηχανικοί, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση, δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καθώς αμφισβητούν τον τρόπο υπολογισμού τους.
Οι μηχανικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ασφαλιστικού τους Ταμείου ΕΤΑΑ να αποστείλει στις εφορίες τα στοιχεία για
οφειλές, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται το «πράσινο φως» να κινηθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών αυτών με επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η «Κ», από το 1,343 δισ. ευρώ οφειλών προς το ΕΤΑΑ, τα 905,351 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, από 40.715 οφειλέτες. Άλλα 331,007 εκατ. ευρώ οφείλουν στο Ταμείο 32.764 ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί - φαρμακοποιοί) ενώ 106,972 εκατ. ευρώ οφείλουν 10.000 ασφαλισμένοι στο πρώην TAN (Ταμείο Νομικών).
Με μια σκληρή ανακοίνωση του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάνει λόγο για «εισπρακτικό πραξικόπημα, μαζικής οικονομικής εξόντωσης των διπλωματούχων μηχανικών» καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ Αντώνη Σελλιανάκη. Η εισήγηση του προέδρου του TEE Χρ. Σπίρτζη προς το TEE, τους επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των μηχανικών είναι να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μηχανικών, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχει λάβει η διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ, παρέδωσε μέσω του τμήματος μηχανογράφησης του Ταμείου και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στις οικονομικές εφορίες λίστα ασφαλιστικών οφειλών «αναξιόπιστη και παραπλανητική» που οδηγεί σε «γιγαντιαία και μαζική εξοντωτική εισπρακτική επιχείρηση σε βάρος των μηχανικών».To TEE ζητεί αφενός να απομακρυνθεί αμέσως ο κ. Σελλιανάκης από τη θέση του, καθώς έχει ανακηρυχθεί από το TEE και το σύνολο των επιστημονικών φορέων «ανεπιθύμητο πρόσωπο», αφετέρου να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις του. Οριστικές αποφάσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθούν κατά την τριήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα, από σήμερα έως και την Κυριακή, της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του TEE. Οι μηχανικοί σχεδιάζουν παράλληλα και κατάληψη του ΕΤΑΑ.
Επιπλέον οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν τον Νοέμβριο από τον ΟΑΕΕ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που διαχειρίζεται πλέον το ΚΕΑΟ να ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ κατά τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν στα 34.380.578 ευρώ, σχετικά αυξημένες συγκριτικά με τα 28.650.854 ευρώ που εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα και της εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Ειδικότερα, εκτός ρύθμισης εισπράχθηκαν 14.416.804 ευρώ, ενώ εντός ρύθμισης τα έσοδα ανήλθαν στα 19.963.774 ευρώ. Από αυτά, τα 11.269.545 ευρώ προήλθαν από τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών. Τη «μερίδα του λέοντος» στις εισπράξεις έχει το ΙΚΑ με 8.689.071 ευρώ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 2.420.018 ευρώ, ο ΟΓΑ 158.344 με ευρώ και το ΕΤΑΑ με 2.112 ευρώ. Την ίδια περίοδο, 3.172 οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση (έναντι 1.503 τον Οκτώβριο), με συνέπεια να χαθούν κεφάλαια που ανέρχονται στα 145.141.868 ευρώ. Κατά τον προηγούμενο μήνα, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε 2.223 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 192 παραγγελίες κατάσχεσης κινητών και ακινήτων, 45 αναγγελίες πλειστηριασμών και μία αναγγελία για πτώχευση - εκκαθάριση. Το ποσό των οφειλών για το οποίο ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται στα 107.012.671 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου